Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, January 14, 2009

Nak beranak dah ke?



Sebenarnya dari semalam perut ni rasa lain macam. Tapi bukanlah sakit pinggang. Contraction pun takde lagi. Petang semalam, Neeza pusing badan masa baring dengan Shahmey. Tak tahulah salah pusing ke apa, tetiba rasa sakit yang amat sangat. Alamak!! dan nak beranak ke? Cepat-cepat hantar Shahmey pada bibik. Lepas tu cuba duduk diam untuk tahan. Fikir balik rasa sakit masa nak beranak dulu-dulu tu. Tak macam tu pun. Biasanya sakit pinggang dan akan ada merengat-rengat.


Neeza bagi tahu Abang semalam yang Neeza sakit perut. Abang dah nak ajak pergi hospital. Tapi Neeza tak nak lagi. Sayang nak tinggal kelas. Kalau pergi semalam, maknanya miss lah kelas hari ni.


Lagipun, kalau ikutkan due date, hujung bulan ni pun. Cumanya, since Neeza memang elective Caeserian, kena lah pergi dalam 37-38 weeks. Neeza ni dah masuk 38 weeks. Kalau ikut doctor, dia nak belah masa 37 weeks tapi rasa macam awal sangat. In fact, masa pergi jumpa doctor a few days back, doctor still nak suruh datang awal. Dia suruh semalam tapi Neeza nak 15 jugak. Then dia tanya, 14 boleh tak? Tak nak! Nak 15 jugak!! Memang la mak budak ni degil.. ;).


Alhamdulillah, Neeza masih bertahan. Tapi tak tahulah kan lepas ni.. Harapnya dapat lah tunggu sampai esok. Ameen....


Psstt... malam ni ada orang nak masak laksam dan roti jala untuk majlis ceramah agama.. Sedap tuuuu.. Kalau masuk hospital, tak dapat lah merasa heheee..



37 comments:

Tie said...

Amboi, neeza....

Dah nak bersalin pun boleh fikir tentang kelas dan makan tu?? Lucu betul la neeza ni... Kalau kak tie mesti hilang selera....kalau boleh biar keluar cepat2...hi hi...

Tie said...

Oh...lupa lak...

Dah fikirkan nama baby tak??

maklang said...

Moga2 selamat melahirkan ye..

nanti kalau dah bersalin boleh kot makan roti jala..kenapa lak tak boleh...tak angin dan tak sejukkan...he..he..

take care!

CJ said...

isk kak neeza nih. selain sempat fikir makan2. blh apdet blog lg. mmg blogger tegar le... hehe

take care kak. moga2 semuanya akan ok. :)

zino said...

15 maknya esok la tu.. semuga semuanya selamat..

Kak Elle said...

neeza kalau dah ada tanda2 pergi lah jgn sampai contraction nanti.

Semoga selamat semua nya.

NiaMubs said...

Kak..Semoga d permudahkan segala urusan...Amin =)

ummu asiah said...

neeza..

ada apa dgn angka 15 tu..:)

bnyk nak tanya ni...company bayar ke..berapa agaknya kos bersalin kat sana...?

blogger tegar...balik rumah dari hospital terus update ye...:))))

Moga dipermudahkan Allah dapat melalui proses bersalin dgn selamat..lepas ni boleh letak gambar baby cepat2.

drNO said...

semoga semua selamat. insyallah...
nape neeza kena elective caesar ye?
sorry la, mesti saya terlepas entry pasal tu..

Yummy Yum said...

hahahaha...tu la kak neeza ni, dalam dok camtu pun siap boleh pilih date lagi, pastu teringat kelas la, makan la, memang kelako le, pastu siap boleh update blog lagi...bagus betul kak neeza ni...hehehhe

zany said...

aihhh, sempat lagi tu teringat laksam ye. moga segalanya selamat.

noniey alias said...

makan puas2...pasni masa pantang tak leh makan sume mende...

manlaksam said...

Semoga Neeza selamat melahirkan....

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

neeza dan makan tak boleh dipisahkan kak.. kuat makan ni tau :)

nama baby ada lah 2 3 nama prepare.. tapi tengok dulu bila keluar nanti ;)

***********************************

Maklang,

tapi laksam tu ada yang tak bagi.. sebab ikan.. takut gatal.. tapi mungkin neeza belasah je kot hehee..

***********************************

CJ,

blogger tegar takleh tengok blog tak update.. rasa bosan cepat ;)

***********************************

Zino,

yupp.. esok.. Insyaallah.. Ameen..

***********************************

Kak Elle,

okay kakak nurse sayang :)
kalau boleh nak lambat lagi.. boleh tak? hehee..

***********************************

Niamubs,

terima kasih atas doa adik tu. :)

Neeza Shahril said...

Kak N...,

takde makna apa pun kak.. tapi ada kaitan dengan beberapa cerita lain.. kalau dapat date tu, nanti neeza cerita lepas bersalin ;)

diorang kata, cost bersalin C-Sec dalam 10-12K kat sini. Insurance cover sampai 15K untuk antenal dengan postnatal.

kak, kalau ada internet kat spital, dari spital neeza update :D

***********************************

Drno,

memang tak cerita pasal pregnancy kali ni sangat pun.. tapi neeza dah 3 C-sec. so, this one pun memang dah compulsory kan.

***********************************

Yam,

akak ni kan kuat makan dan semangat berblogging.. takleh tinggal sebab tu aje lah kerja akak sekarang huhuuu... ;)

***********************************

Kak Zany,

lama dah neeza tak makan laksam ni.. terima kasih kak..

***********************************

Noniey,

tu la kan.. tapi orang tua takde, boleh tak escape pantang2 tu hehe..

***********************************

Pak Man,

terima kasih Pak Man.. :)

teachersally said...

Sally doakan semoga ibu dan baby sihat dan selamat menempuh proses kelahiran..

Kujie said...

neeza...moga selamat....rasa kakjie pula yg tegang2 perut..ehehehe

manje said...

salam akak

rindunye ngan blog akak nih... :) manje harap akak masih leh bertahan dan sihat...

>> kite doakan akak sihat selamat bersalin yek... miss ya

tulipurple said...

huhu..segala pertanyaan dah dijawab di atas..hehe.
y doakan moga semuanya selamat dan berjalan lancar...sy juga doakan agar di spital itu ada wi-fi...haha,bley update blog..tak sabar nk tgk baby..sure comey sbb anak2 sis semenye comey2 belake.

Nini Marini said...

waa, akak dah nak bersalin pun masih sempat blogging dan nampak cool je. org dah berpengalaman kan.

huhu,nini pulak yg berdebar ni.smga selamat semuanya ya kak!!

jangan risau,nanti pas bersalin lagi ramai masakkan utk raikan anak akak tu.
=)

nurie said...

Semoga kak neeza dan baby baru selamat.
Apapun, ingat Allah banyak2. Pasni bolehlah cerita pasal new baby pulak! Mesti comel macam maknye!

cHeRyNa PiReS said...

Kak Neeza...terase jeles la plak dgr cite mengandung akak nieh...sha doakan akak and baby sentiase selamat...tak sabar nak tgk gambo dlm blog nieh nanti!

Adry said...

huhu.... semoga selamat semuanya insyaAllah

Nadine Zuharra said...

salam perkenalan..seronok baca kisah kehidupan akak bersama anak2 tersayang..moga dipermudahkanNya utk kelahiran kali ini,insyaAllah.All the best kak..take care..

ADleez said...

hehehe..makang2 puas2 dl...huhu...15 jan...nnt celebrate same2 ngn abg rian erk...klu girl ble bt menantu..hehhehe

maza said...

Mudah2an selamat menghadapi dugaan itu yea..

dah mudah2an dapat anak yg comel..

erk! ekau punyo perangai lebih kurang samo dengan den lah.. pantang den tengok makanan warno warni nie.. mau jo terkam walaupun baru lepas berkhatan.....

hahahahhaa

http://mazaaida.blog.friendster.com

MULAN said...

moga dipermudahkan segalanya...

makan selagi boleh sebelum bersalin tu.. tapi nowadays mana ada pantang sangat2 kan..

aNIe said...

Neeza...dpt tau neeza dah pun bersalin...TAHNIAH...semoga neeza & baby sihat...

Take care....

pB said...

moga adik Ja dan baby girl sihat ...


jaga diri elok elok
lamo lagi nok pakai tu

YuszTieY said...

makan byk22222 pasni kena pantang lama tu kak ja...

sedap2 doc jer nak belah perut org...huhuhuhuuuu

moga selamat ibu n baby baru...

MommYaLif said...

Tahniah Neeza..and take care!

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

DAH BERSALIN?

harap selamat..

CJ said...

tahniah kak. jaga diri. :)

Kebencian_Maharaja said...

beberapa ari tidak mengupdate, sure dah bersalin ek? Anyway kalau betul2 bersalin, tahniah & semoga semua selamat............amin

Tie said...

Congrats Neeza...

Apa nama baby girl tu??

Nanti lepas pantang baru boleh blogging tau...hi hi.. tepek gambar baby sekali...

Neeza Shahril said...

Teachersally,

thanks for the doa ya :)

***********************************

Kak Jie,

hehee.. memang tegang perut Neeza, Kak Jie.. ;)

***********************************

Manje,

akak dah selamat bersalin manje.. Alhamdulillah..

***********************************

Tulip,

sayangnya takde free wifi.. ingatkan nak mintak jugak tapi bila dah asyik sakit je, biar aje dulu ;)

***********************************

Nini,

sebelum bersalin macam cool kan..
dah bersalin ni tak cool dah.. sakittt...
ramai yang offer masak.. tapi kesian pulak kat diorang.. itu pun ada yang dah tolong masak masa akak kat hospital..

***********************************

Nurie,

Alhamdulillah, kedua-duanya sihat..
cerita pasal baby mungkin kat blog dia kot.. hehee..
baby akak kecil aje.. macam akak lahir dulu kot kecil..

***********************************

Sha,

masa Sha akan sampai juga nanti.. masa tu mesti Sha akan rasa experience tu tak ternilai harganya..
nanti akak sihat, akak upload gambar ya..

Neeza Shahril said...

Adry,

Alhamdulillah, semuanya selamat..

***********************************

Nadine,

ni lah hidup akak selepas berenti kerja.. terima kasih sudi singgah ya Nadine..

terima kasih atas doa tu..

***********************************

Liza,

amacam Liza.. nak hantar resume tak untuk masuk calon?? hehehe..
next year, kita celebrate sesama.. Insyaallah...

***********************************

Maza,

Alhamdulillah.. dah selamat..

bab makan tu, ramai yang suruh pantang.. tapi kita tengok pantang ke tak.. hehehh...

***********************************

Mulan,

memang pun. Kat hospital lagi doctor dah assign menu omelette dengan telur rebus.. hahaha..
kalau orang2 tua tau.. memang lah bising.. ;)

***********************************

Kak Anie,

terima kasih Kak Anie.. :)

***********************************

Kak Pb,

terima kasih kak..
Insyaallah.. jago jugok kot ;)

***********************************

TIey,

kak Ja doh bersalin ni..
makae tok pantang lagi so far.. hehe..

***********************************

Kak Siti,

thanks kak Siti.

***********************************

Kak Olie,

dah kak.. Alhamdulillah..

***********************************

CJ,

thanks cikgu..

***********************************

KM,

pandai betul... :) memang dah bersalin pun.. Alhamdulillah..

***********************************

kak Tie,

nanti neeza announce ya kak..
tak sabar dah ni nak blogging hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin