Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, January 9, 2009

Penangan Sup Tulang dan Bubur Lambuk


Seperti biasa program Rabu malam berjalan lepas Isyak. Kali ni dirumah Kak S lagi. Minggu ni Kak Z volunteer untuk kenduri Mee hoon sup tulang juga kuih lopes special (balut daun pisang). Kak A pulak masak bubur lambuk. Kak S order beryani special. Yang lain-lain bawak dessert - cake, karipap, kuih bakar dan keria.


Ramai yang datang tapi the food was just nice. Ada lebih sedikit untuk masing-masing tapau seadanya. Masa mula-mula tengok sup tulang, kami berkata-kata, tak habis agaknya sup yang banyak tu. Bila kali kedua nak ambik food, tengok-tengok dah tinggal sikit. Tapi mee hoon banyak lagi. Nampak sangat masing-masing hirup sup tulang tu saja. Cuaca sejuk-sejuk macam sekarang ni memang sedap makan sup.


Bubur Lambuk juga membuka selera - especially untuk orang-orang pantai timur lah kot. Bukan senang weh nak jumpa bubur lambuk di negara timur tengah ni. Nak buat sendiri (Neeza la) memang le tak reti.


Anak-anak Neeza memang suka sesangat mee hoon sup dengan bubur lambuk tu. Banyak diorang makan. Cumanya, bubur lambuk tu diorang cuma makan nasinya saja. Segala sayur mayur tu dibuang. Penat dah nak suruh makan tapi memang anak dara 2 orang tu tak suka. Yang peliknya, Shahmey suka sayur. Nape ek??


Minggu depan makan apalah pulak ye... ?? Eh! ni nak datang program sebab nak makan ke, nak dengar ceramah yek?? Sabor je lah makcik weiii...!!

15 comments:

Cat Cat said...

Neeza,
Bestkan dapat gathering dan makan2 gitu... Ada lebih, boleh tapau pulak tu... :)

Adry said...

waa bestnya dapat mamam bubur lambuk... hehehe

manlaksam said...

Neeza,
Tulang bahagian mana tu?
Tulang rusuk atau kepala lutut(gear box)?
Saja Pak Man nak menyibuk.....

Kujie said...

ronok kan aktiviti macam ni...minggu depan hari Rabu giliran kak jie , tatau lagi nak masak apa..sebab kelas pagi....biasanya utk bersarapan, cepat siap pukul 11 masing2 nak ambil anak di tadika pula..nak hantar anak ke sekolah petang pula...

noniey alias said...

sedap plak dengar sup tulang tuh. best nyer.. dah lah tengah lapar nih..

syahmey suka sayur? bagus lah. sebab syahmi kat sini pun suka sayur gak. agaknya sume yang nama syahmi tu memang suka sayur kot. hehehe

AiRynnz said...

salam kak neeza...

bile nak masakkan bubur tuk ryn gak ek? hihihihi

Chekgu BaniHassim said...

sedapnye lambuk..
kalau ade gambar buburnye lagi sedap....

ADleez said...

sup tulang nbubur lambuk...hhehe..best2222...rugi2222.x pegi...hheheh...

silversarina said...

salam,

memang best sup nak-nak makan waktu sejuk. tak pe makan , makan jugak, ceramah , ceramah jugak, tak gitu , paling tidak dapat bersua erat silaturahim dah Alhamdulillah.

Neeza Shahril said...

Cath,

memang best sebab dapat makan macam-macam Cath.. :)

***********************************

Adry,

jom la join ;)

***********************************

Pak Man,

bahagian rusuk.. kat sini gear box banyak gak jual.. murah2 je..

***********************************

Kak Jie,

ooo.. kalau hari sekolah memang susah tu Kak Jie..
mesti kena cergas kan.. neeza tak larat nak masak kalau pagi2 gitu..

***********************************

Noniey,

kalau orang pandai masak, memang sedap :)

betul la kot semua shahmi suka sayur hehee

***********************************

Rynn,

akak tak reti.. jom la datang sini nak rasa hehehe..

***********************************

Chekgu,

gambarnya tak sempat nak ambik.. dah licin pun.. ;)

***********************************

Liza,

nanti boleh request lagi menu yang sama :))

***********************************

Kak Rina,

itu kira plus point untuk pergi ceramah kan.. dapat makan dan berjumpa-jumpa.. :)

aNIe said...

Neeza...kalau ada gambar bubur lambuk & sup tulang tu lagik best...dptlah menumpang untuk menambahkan selera...hahahha....

maklang said...

susah nya nak 'korek' sayur kelauar dari bubur tu...bubur lambuk memang feberet kak long tu...lama maklang tak buat!

pB said...

makae lar setakat mano hok buleh makae lonni


lepah ni nok keno pa'tae juruh benar

cHeRyNa PiReS said...

bace topic pon dah boleh jd lapar...ehehe...

sha dok belek2 blog anak2 kak neeza plak nieh...rajin nye kak neeza...

Neeza Shahril said...

Kak Anie,

tu la.. lupa nak snap gambar.. dah habis dah.. ;)

***********************************

Maklang,

sayur lebih banyak dari bubur. tu yang neeza geram dengan budak2 ni.. nak makan bubur tapi buang sayur..

***********************************

Kak pb,

kalu tok patae buleh dok ;)

***********************************

Sha,

sedap sha.. heheee..

blog anak2 untuk update progress diorang je Sha.. dah tua2 nanti lupa pulak :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin