Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, January 30, 2009

Suratan atau kebetulan



Sebelum Neeza deliver baby Sumeyyah, Neeza ada cerita dalam entry yang Neeza pilih tarikh 15 Januari 2009 untuk di operate. Ada yang tanya, kenapa 15 Januari? Mungkin ada yang tak tahu, bila seseorang memilih elective Caeserian (C-sec wajib lah kira), baby mesti keluar sebelum waktu yang dia memang perlu keluar. Kalau tempoh kandungan sebenar ialah 40 minggu, si ibu perlu di belah pada minggu 37 atau 38. Tak boleh lewat sebab takut uterus tegang di dalam dan sesuatu yang tak diingini berlaku. Ianya mungkin membahayakan nyawa ibu, anak atau kedua-duanya sekali.


Disebabkan Neeza telah 3 kali kena operate dan yang baru-baru ni ialah kali ke 4, doctor sesangatlah insist untuk belah pada minggu 37. Neeza tak nak sebab nak bagi baby matang sikit lagi dalam perut. Lagi 1, Neeza dah pilih tarikh yang Neeza rasa sangat sesuai... Jom tengok tarikh-tarikh lahir anak-anak Neeza...


15 / 1 / 2009 - Sumeyyah

16 / 3 / 2002 - Sobhan

17 / 5 / 2007 - Shahmey

18 / 7 / 2000 - Sophea


Tarikh dan bulan berturutan. Semua anak lahir di dalam bulan ganjil. Abah dan Ummi mereka pun lahir dalam bulan ganjil. Tak pernah Neeza plan pun tarikh kelahiran anak-anak Neeza. Yang betul-betul plan Sophea saja. Yang lain tu semuanya secara tak sengaja..


Tarikh lahir Sophea dan Sobhan tak dipilih sebab memang Neeza dah due betul masa tu. Tarikh lahir Shahmey dan Sumeyyah aje yang Neeza pilih. Anyway, Neeza bukan boleh pilih sebarang. Kalau tak matang lagi, perut tak boleh belah lagi. Begitu juga kalau lewat sangat, doctor mesti tak bagi punya. Untuk soalan kenapa 15 Januari... sebab tu lah.. tempohnya ngam ngam.. dan Neeza nak teruskan deretan number tu ;) - (agak-agaknya kalau ada lah anak number 5, mungkinkah ia 19/9??? hahahah!!!)


Bagi Neeza ianya adalah secara kebetulan... kebetulan yang seronok untuk di lihat dan di ingati.. :).

24 comments:

Kak Elle said...

Jadi yg kelima nanti 14hb lah ye?...hehehe

Kujie said...

neeza, sama lah kak jie pun..masa intan dulu due date 9/9/99 tapi sbb c-section ke 3 kena awal, minggu ke 38 ke..so kak jie pilih 31/8/99...anak merdeka la rancangnya..tapi sudah ketentuan...23/8 tu dah sakit...lahirlah 23/8...kita merancang allah yg menentukan.


p/s kak jie kat shah alam ni..sambil dok nunggu abg jumpa org...sembang2 hal bzness kt restoran...kak jie baru blk dr PD singgah deal bisness lah pula....hehehhe

Raihah Rosli said...

Cantik lah birthday ank2 kk neeza... tersusun je :)

drNO said...

bday munif 18/7, dulu neeza pnh bgtau kn, sama dgn sophea.
bday umar 13/3/2002, nk sama dgn coan...
lps ni ada plan yg ke5 lak ke? :)

jane said...

salam neeza,

okkeylah tu kalau 19/9...janji sihat.

noniey alias said...

wah pandai betul kak neeza pilih date.. pandai kira lah ni sebelum 9 bulan tuh terjadi..heheheehehe

aNIe said...

Ohh...nampak tarikh tu uniklah...

Pp said...

cantik...alhamdullillah!

adakah nanti....9-11? hehehe

pp

Rasyidah Abd. Aziz said...

such a beutiful coincidence...kuasa Allah tak siapa dapat tandingi

Chekgu BaniHassim said...

nice date and the months were odd numbers...
bulih pakai utk main ekor nih...haha

zino said...

kalau tarikh tu dalam bulan yg sama.. boleh hari2 sambut bitrhday hehe

~akuni~ said...

Silap2 kan nanti yang kecik tu yang jadik cam garang, cam dia lah kakak besar sbb dia lahir bulan 1... heheheh... percaya tak dalam my office ada 3 org lahir pada 1/1, padahal dalam office kami tu cuma ada 8 orang je... so, 3 out of 8...

manlaksam said...

Cantik tersusun....,,Alhamdulillah, syukur.

xiiinam said...

Salam ziarah ya ukhti il kareemah..

Sedap nama anak-anak tu..ringkas dan bagus maknanya...

::ADleez:: said...

kak neeza...
siaplah en.shahril..2 bln sekali bt besday party anak2..tu bln campur yg mak anak n bapak sekali....hehhe..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

hehehe.. mungkin juga ya.. tapi bila la tu. rasa cam nak pencen je hehhehhh..

***********************************

Kak Jie,

oooo... Neeza pun sakit awal jugak Kak Jie.. tapi neeza tak pergi hospital.. syyyy..

bestnya pergi PD.. nak ituttttt.. :D

***********************************

Raihah,

senang untuk Abah dia ingat :D

***********************************

Drno,

kalau dekat2, boleh lah celebrate sesama kan.. :)

***********************************

Jane,

betul Jane.. Insyaallah..

***********************************

Noniey,

hahahah!!! 3 orang yang kemudian tu semuanya terjadi tanpa rancangan manusia.. hehehee..

***********************************

Kak Anie,

kebetulan kan kak.. :)

***********************************

Abg Arif,

9-11??? hehehee... mungkin juga yeee..

Neeza Shahril said...

Syida,

betul tu Syida.. Allah mengetahui apa yang kita tak tahu kan..

***********************************

Chekgu,

kalau menang, akak nak sikit share tau hahahahahaha!!!!!
jangan dibuat tauuuu... :P

***********************************

Zino,

buat 4 hari 4 malam kot hehehe..

***********************************

Akuni,

nampak cam tu tu.. yang bongsu manja lebih hehehh..

ye ke?? wowwww!!! memang coincidence yang tak disangka sesangat kan..

***********************************

Pak Man,

Alhamdulillah.. syukur..

***********************************

xiinam,

Alhamdulillah..
memang kami nak letak nama sependek yang mungkin dan ada makna..

***********************************

Liza,

birthday mak ayah selang seminggu je.. dekat hujung tahun lak tu.. boleh la celebrate sekali.. tapi dah tuooo.. tak celebrate kot hehehe..

Mak Teh said...

Salam Neeza, Tahniah dapat puteri baru yang comel! Maaf mak teh lama tak menjenguk sampai tak sedar dah terima orang baru.

Elok-eloklah jagi diri dalam pantang ni. Bagus kalau kuat makan ubat.

maklang said...

suratan takdir...he..he..

Allah maha Esa..semuanya sudah disusun Nya...Amin...

Neeza Shahril said...

Mak Teh,

terima kasih Makteh..

kalau makteh ada petua yang bagus, share lah dengan neeza dan lain-lain ya..

***********************************

Maklang,

betul maklang.. rancangan Allah sangat bijaksana..

l i e y n said...

boleh lagi ke for the 5th time?
seronoknya...mcm janjang aritmetik plak...
unik!!!

as said...

tak sabar nak tunggu tarikh-tarikh 19.09.2010/11/12/13/14/15/16/17 dan seterusnya..hehe

hidayah said...

bestnya la tarikh.. senang nak ingat tu...er.. akan dtg pulak dah plan ke? hehehe

Neeza Shahril said...

Lieyn,

janjang arithmetic tu camana yek? lupa dah sebab lama tak belajar hehehe..

***********************************

As,

mungkin As kena tunggu je kot.. akak rasa nak pencen dah hehehe

***********************************

Hida,

plan dah... plan nak pencen.. boleh tak gitu? ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin