Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, February 20, 2009

Anak kembung nak buat apa?





Anak kembung... goreng pun sodappp!!! errr.. paham ke tak ni? anak kembung... anak ikan kembung lah!


Tapi.. kalau anak sendiri yang kembung, goreng apa pun tak sedap.. huhuuuu... nanges nanti kalau digoreng anak sendiri. Tapi, tak goreng pun nangis jugak sebab bila anak kembung, mak pun naik kembung sebab lenguh tangan dan kaki nak mendodoi anak tu.


Doctor pernah cakap (hehee.. mesti guna doctor sebagai alasan), budak-budak memang senang masuk angin dalam perut. Angin masuk dalam perut baby ialah melalui beberapa cara:

  1. Masa menyusu - nipple tak masuk sepenuhnya dalam mulut baby, jadi angin masuk semasa penyusuan

  2. Masa tidur - mulut baby terbuka dan angin masuk dengan banyaknya

  3. Lepas menyusu - baby tak disendawakan / burp (yang ni tak pasti camana pulak teorinya.. tunggulah tanya doctor semula hehee..)


Neeza tanya doctor, ada tak possibility makanan yang si ibu makan membuatkan baby kembung. Doctor tu kata, tidak ada kena mengena. Cewah! point besar tu untuk makan apa saja yang Neeza nak selamatlah Neeza konon-kononnya.. Tapi untuk kesihatan diri, Neeza masih kena jaga juga sebenarnya.


Cumanya kan.. kan.. Neeza nak cakap eh! nak tulis ni.. kenapa lah baby Sumeyyah suka sangat nangis kalau diletak sekarang ni. Bila pegang, diam pulak dia huhuuuu... Malam-malam, masa nak tidur selalu dia buat macam tu. Penatnya la. Tapi, once dia dah tidur, Alhamdulillah, tak pulak dia bangun menangis. Saja nak dera bagi Abah dan Ummi pegang dia kot kan.. :).


*entry ini schedule post sebenarnya. Begitu juga entry sebelum dan 2 entry selepas ini :). Tuan rumah takde dirumah - menjalankan tanggungjawab kepada negara hehee.. (buat pasport untuk sikecik laaa...)

11 comments:

tulipurple said...

haha...sy dulu pun tanya gak doc ada effect ke apa yg dimkn si ibu dgn kembung perut baby...alasan yg sama..hehe

wahhh..anak dara kecik tu dah wat passport...sama rege ke ngan wat kat mesia sis?

Chekgu BaniHassim said...

anak ikan kembung goreng garing2 pun sodap kak...

dengan tulang-temulang saye kasi licin...

Nadine Zuharra said...

eh sedapnya anak kembung digoreng garingg..! :D
tp kalau anak 'kembung' kesianlah pula..merengek je susah nak kasi tidur kan.. selalunye yg glemer time2 camni minyak yuyi kot..ape lagi myk lain yg mujarab ye..?

Rasyidah Abd. Aziz said...

doktor kita lak traditional sket kot, dia kata apa mak makan, anak pun makan sama melalui susu. benda ni jadi sbb anak kena gatal2, doktor tanya ada makan benda2 gatal tak mcm udang ke? ape lagi kantoi la masa tu, kena marah ngan laki sbb gatal sgt p makan udang sorok2 hehehe

xiiinam said...

akk dh lupa bab ini....dh 9 tahun tk pegang bebi...he..he

Kak Elle said...

baby suka di dokong ye?mcm ni kena guna kain ngendong neeza jadi dapat bau neeza...hehe

l i e y n said...

confuse ngan tajuk entry ni...ingatkan mmg pasal ikan!

alhamdulillah anak2 lieyn sgt2 jarang kembung...guna baby oil from amway. alhamdulillah mmg mujarab sgt.setiap kali lepas mandi sapu mmg anak susah nak kembung...
pasal mkn masa menyusu badan, lieyn x pernah plak experience anak sakit perut kalau lieyn mkn pelik2 tp try to avoid gak e.g tapai

* x pernah plak makan anak ikan kembung goreng...

Abang Long said...

Ana musykil. Apa hubungkait antara ikan kembung dengan anak kembung ? Bagaimana jika si bapa pula yang berperut kembung (boroi) ?

as said...

kalau kat kampung as,anak kembung ar febret,kami tak reti makan ikan besaq2..hahahha

tapi anak kembung??camana tu yer..risaunyer..tengok baby nangis kesian..takutnyer..
tapi ayah as dah beli minyak angin kasi untuk preparation nanti..dia cakap kami 7 orang semua guna minyak angin tu,jarang sangat kembung..

minyak yu yi pun ada siap bawak,tapi rasanya tak sempat ker anak kot,sebab mak dia yang ketagih!!hehe.

Pootz in Boots said...

Salaam,
kalau baby kembung, gosokkan tangan kita bagi panas dan tekap ke perutnyer... a few tmes, lepas tu tiarapkan dia... urut kakinyer (betis, tapak kaki, dengan baby oil yang dipanaskan sikit - warm yer, bukan hot), kalau dia sedawa or kentut, that is very good.... lepas tu bedungkan (wrap with light blanket). Tidurkan meniarap atau terlentang dan tepuk perut dia perlahan2..... tak payah pangku pun takper.....
Exclusively breastfed babies jarang kene kembung ni.....
Hati2 sapu minyak pada babies below 6 months old, pastikan yang betul2 for babies sebab most other contain silica..... boleh serap ke sistem baby and tak dapat dikumuhkan by their little organs....
Good luck...

Neeza Shahril said...

Tulip,

rege dia lagi murah. tapi tak tahulah dia silap charge ataupun memang murah heheh..

***********************************

Chekgu,

akak pun sama.. hehe..

***********************************

Nadine,

akak pun guna minyak yuyi tapi baby ni macam tak ngam dengan yuyi.. kena try yiyu kot hehee..

***********************************

Syidah,

laki tak bagi kena ikut.. akak ni.. akak paksa laki akak benarkan akak makan haha!!!

***********************************

CkLah,

apa salahnya dapat sorang lagi hehehh..

***********************************

Kak Elle,

dia tak kisah sape dokong asalkan dokong... penat kan..

***********************************

Lieyn,

akak kena try cari lah baby oil amway tu ;)

***********************************

Abang Long,

bapak kembung kena pergi jogging hehehe...

***********************************

As,

nak jugak akak tau minyak yg ayah As selalu bagi anak-anak tu sebab so far akak cuma tahu minyak yuyi dengan telon. kesiannya akak kurang pengetahuan heheee..
nanti tunjuk ye As..

***********************************

Poots in bootz,

wow!! a very informative an useful tips indeed. thank you. nanti nak cuba lah. tak larat sebenarnya dengan baby kembung ni..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin