Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, February 28, 2009

Back to school



*sigh*

it's not a good sign huh? Yes, it's not. I do like my arabic class but after quite a long break (3 weeks hehehh..), I felt like, arrghhh... class starts tomorrow?? Hmmm.. tak puas-puas berehat la tu.. amboiiii!!


Today, the bus didn't come to pick us up. Apparently, the instruction to pick up the students wasn't reached the driver. Yes, bureaucracy... as usual. The ladies dakwah centre didn't request the bus from the male dakwah centre. Though the driver was informed (by us - the students), that the class resume on 28 Feb 09, he can't simply use the bus to pick us up. A formal letter is required. Thanks to Mr A (Kak N's husband) who was generous enough to chauffeur us to the female dakwah centre. Otherwise, my friends and I may have to take a cab there. Luckily, the bus sent us home - upon knowing that the bus didn't come then only they (the staff in ladies dakwah centre) took action. Ishh... tak proactive langsung mereka ni lahhh...


What do I learn today? I learned Tho'am (Food) and Sharobu (drink). Nice topic huh. Of course! It makes my life easier especially when I need to talk to my helper about things related to food in the kitchen. All these while, I had to use English, broken arabic and sign language. Many times it was misunderstood by her. Orang suruh goreng aje ikan yang dah di letak garam kunyit, dia pergi masak sambal masala. Padahal, dah ada ikan asam pedas tu.. adoiii!!!


Q: Maza ta'kulu fil ghada'?
(Apa yang awak makan semasa lunch?)

A: Akulu Addajaj wallaham wassamaka walaruz walfakihah fil ghada'
(Saya makan ayam, daging, ikan, nasi dan buah-buahan semasa lunch)

*amboi!! banyaknya makan....*


Itu sahaja pelajaran untuk hari ini ya murid-murid. Kita jumpa tahun depan untuk pelajaran seterusnya hahahahh!!!

11 comments:

Zabs said...

Salam Neeza,
Selamat maju jaya dalam pembelajaran Bahasa Arabnya..

Chekgu BaniHassim said...

la taakulu al lahmul hinzir...
hahah

pB said...

Salam Adik Ja


mgahi rajing rajing

pah ni , kelik Mesia buleh bokok kelah ....

kalu bukok dekat area Puchong , kak pB jadi anok murid pertamo Ja




pssttt..

kak da segar doh ...
daroh naik ko 431 kemaring ...
Isna ni masuk krijo doh la pulok ...


Malah sungguh ..
Pah ni keno google peto nok ko Shah Alae...
Doh tok ingat jalae doh ...

Ha ha ha


Kak pB tok tahu sama ado kak pB buleh kor dok balas sms Ja tu.
Tok pasti sapa ko tidok ko Ja .
Sebab tu Kak pB diae jah ...

Jangae mu'ghih deh

pB said...

Salam Adik Ja


mgahi rajing rajing

pah ni , kelik Mesia buleh bokok kelah ....

kalu bukok dekat area Puchong , kak pB jadi anok murid pertamo Ja




pssttt..

kak da segar doh ...
daroh naik ko 431 kemaring ...
Isna ni masuk krijo doh la pulok ...


Malah sungguh ..
Pah ni keno google peto nok ko Shah Alae...
Doh tok ingat jalae doh ...

Ha ha ha


Kak pB tok tahu sama ado kak pB buleh kor dok balas sms Ja tu.
Tok pasti sapa ko tidok ko Ja .
Sebab tu Kak pB diae jah ...

Jangae mu'ghih deh

Tie said...

Seronoknya bila ke sekolah semula..... jeles betul...he he..

Helper tu orang mana ?? kak tie ni lupa laa...

Mak Teh said...

Neeza, turidusyaii? Ana asyrobussyai maan zaujati, akulu kaksun wa biskawit. Ana uhibbu tammar wa ana la uhibbu tammarhind. Hehehe!

Kak Elle said...

saya pun kenyang makan hari ni...hehe

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

time kasih. neeza belajar asas je.. :)

***********************************

Chekgu,

uuuu... Ana la taakulu al lahmul hinzir ghadan... heheh..

***********************************

Kak pb,

tok layok nok jadi cekgu Ja ni kak pb.. blajar pong ngakok lagi..

takpo.. tok mughih.. heheh.. memae sokmo sms dari mesia tok sapa maghi. Ma Ja keghek sms tapi tok sapa.. siyyae pulok..

malae ni kak pb g00gle Shah alae tu deh.. kot sesak isna nati hehehe..

***********************************

Kak Tie,

memang logic kat Tie tak tahu sebab dah banyak kali tukar.. ;)
dia orang nepal :)

***********************************

Makteh,

sikit2 neeza faham la.. banyak2, neeza tak khatam lagi uuwwaaaa!!!
heheee...

uridu shai bi halib. Ana la uhibbu tammarhind ghadan hehehh..

***********************************

Kak Elle,

kak elle makan apa? nak la tengok :)

Nadine Zuharra said...

mm,menyesal sbb dah tak ingat apa yang pernah dipelajari masa sekolah rendah agama dulu..kalau dulu boleh juga bercakap arab barang 1-2 ayat,sekarang ni langsung tk tau..hukhuk,sedihnye..nak beli kamus bhs arab la.. : )

Neeza Shahril said...

Nadine,

akak ada beli kamus tapi lain la belajar dengan kamus compared to belajar dengan cikgu.. lepas tu banyak pulak words dia yang tak kena dengan sentence yang kita guna.. anyway, yang akak belajar ni arab buku.. arab sini tak faham sangat kalau kita guna bahasa arab buku heheheh..

as said...

bestnyerrrrrr.......
as belajar dalam nih jer la..hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin