Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, February 7, 2009

Bedung


Do you know what is Bedung? I hope you do. If you're not, look at the picture below. Basically, bedung is wrapping your baby tightly with a piece of cloth to avoid him/her from moving his/her hands and legs freely.




What is it for? Some said, it would prolong the sleeping time as the baby feels safe and secured as if somebody is holding him/her. Others said, if you don't wrap (bedung) the baby, the legs would become distorted (pengkang?). He/She won't be able to walk nicely on a straight line (like a supermodel I guess).


Is it true?? I don't know. I wrapped my baby because that piece of cloth could give warmth to her. I didn't wrap her if I don't feel like doing it though :). I just put on a blanket on her body.


Do you wrap your baby?



18 comments:

Kak Elle said...

If I have a baby I would and we beieve that wrapping the baby is more to avoid of getting shock 'tal lemas semangat dan bolih tidur lena - sebetul nya kan neeza so baby tak terperanjat':)

Tie said...

Ha ha...bagus bedung tu....anak2 kak tie semuanya dibedung atas sebab yang sama. Baby anak rasa lebih selamat dan selesa. Tidurnya pun lebih lama.

Tapi kak tie tak berapa pandai bedung ni, selalu je terkeluar kaki atau tangannya...hi hi...

Ummi365 said...

betul kata kak elle. supaya baby tak terkejut..

CJ said...

org tua kata kalau tak bedung, besar nanti jln mengengkang. haha!

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

yupp.. that was the reason given by my MIL kak Elle.. dulu masa shahmey, lama sangat dia tidur sampai tak nak menyusu pulak hehe..

***********************************

Kak Tie,

sama la neeza.. tak reti bedung.. mesti keluar tangan dan kaki.. tapi kalau pakai kain tebal, susah sikit nak keluar kot

***********************************

Kak Ummi,

umminya pun boleh tidur lama kan hehe..

***********************************

CJ,

nanti tak reti main bola.. orang la kata.. ;)

ahni said...

Kalau dah bedung senang sikit nak bagi dia tidur ngereng sikit dgn menyendal batal peluk kecik kat blkg dia, kalau dia muntah ke tak le tertelan balik... tu yg boleh lemas tu... tapi kalau tak bedung susah gak nanti tangan dan kaki dia tergapai-gapai...

maklang said...

baby kalau dibedung, insyaAllah tidurnya lena...sebab dia rasa macam kena peluk..

MommYaLif said...

I used(my mum really) to bedung all my anak semasa baby but good for few hours aje..

Nadine Zuharra said...

tgk baby kene bedung rase comelll je..mak nadine pun dulu bedungkan kami semua mase kecik2..dalam umur sebulan lebih tu dah tak dah..so dapatlah kami bergerak bebas..hehe

Neeza Shahril said...

Ahni,

betul jugak kan.. a few times neeza buat, mmg jadi.. bila muntah, terus keluar je ikut tepi..

***********************************

Maklang,

malam2 sgt sesuai.. nanti mak dia pun tidur lena hehee...

***********************************

Kak Siti,

dia sure struggle nak lepaskan diri kan..

***********************************

Nadine,

bila dah besar sikit, dah kuat untuk lepaskan diri.. kalau nak bedung gak, kena ikat hehee..

nj said...

Neeza...
Norma amal lagi cara bedung tu...ikut pesan mak ...
InsyaAllah neeza kekalkan la amalan tu...bagus untuk bayi...senang nak pegang, warmth...alahai...tak leh describe panjang...rindu nak ber'baby' baru le ni....

Shima said...

huhuhu...tok dapat nok bedung chomey..masa shahmey dulu...puas rasanya dapat bedung dia..

kalau chomey dh kat 6bln...boleh bedung lagi ke?..:p

as said...

orang tua-tua cakap kalu tak bedung besar jalan kengkang!HEHE..
tapi bedung tu untuk selesakan baby..
cam baby sumeyyah bila bedung,orang keliling bising pun dia boleh zzzzzzzzz....bestnya jadi baby..

Sikelu said...

Masa Dulu athirah berbedung juga sempat dua atau tiga minggu lepas tu memang tak leh bedung.. dia dah bukak sendiri...

Adieq anieq ni dalam seminggu saja.. lepas tu di pusing sana pusing sini dah terbukak...


... abis tu macam mana nak berbedung...?

silversarina said...

Anak-anak akak dibedung masa tido malam je, siang memang tak, memang baik bila dibedung tapi kalau mat saleh tak bagi bedung sebab 'merencatkan ' tumbesaran bayi, tu yang akak tak bedung sebab 2 anak lahir di US dan social workers selalu datang lawat masa mereka masih bayi.

Neeza Shahril said...

Norma,

datang sini mungkin dapat baby made in saudi arabia pulak? boleh kan.. ;)

***********************************

Dik,

hooh la kan.. kakok ingat dik lah yang rajin bedung Shahmey.. agaknya sebab tu dia jadi sopan sikit hehee..
kalau 6 bulan rasanya.. bukan setakta takleh bedung, baju dia pun dia cabut hehee..

***********************************

As,

hehe.. memang pun kalau orang bising, Sumeyyah diam aje.. tapi kalau orang usik dia memang senang dia jaga..

***********************************

Zul,

waahhhh... sangat lasak Anieq.. baru seminggu dah takleh bedung.. mungkin kena ikat dengan tali la tu.. hehe.. tapi jangan laa.. sian pulak dia..

***********************************

Kak Rina,

kita bedung bukanlah ketat macam besi kan.. takkan boleh rencatkan tumbesaran pulak.. tapi takpelah.. malam bedung pun dah okay..

l i e y n said...

anak mat saleh tu tak berbedung pun tp terer gak main bola...
sy pun tak bedung anak, kesian kat dia panas...

hidayah said...

kak neeza.. saya aritu tak de pun bedung fatihah all the time... kadang2 je.. saya selalu bedung tak kemas mcm mak saya buat.. huuhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin