Rajin-rajin lah click ya :)

Thursday, February 26, 2009

Hari ni hari Rabu?


Sekejap je rasa dah hari Rabu. Esok dan lusa dah weekend. Yeay!! hehee.. padahal sama saja bagi Neeza sebab bukan Neeza kerja pun. Tapi, seronok sebab semua family members ada dirumah, didepan mata.


Hari ni hari yang agak penat sebab Neeza masak. Bukanlah banyak pun masak tapi bila masak aje, memang letih sikit. Blog tak berupdate pun tak perasan. Tapi nak jugak update. Jom kita tengok apa yang Neeza masak pagi tadi untuk lunch.





Mee Jawa yang Neeza suka tapi baru reti nak buat. Resepi cilok sana-sini di internet. Neeza tak letak resipi kat sini. Kalau nak tengok, anda tahu dimana hendak dicari heheheh...


Semalam, sebelum tidur, masak cheesecake untuk dibawa ke ceramah malam ni. Cheesecake ni kena buat sehari awal so that boleh simpan lama sikit dalam fridge untuk texture yang cantik dan gebu (ini petua dari Kak Ummi365 - thanks kak Ummi).


Petang tadi juga, Neeza blend soya bean untuk buat kicap manis air soya homemade. Soya bean tu direndam pagi tadi jadi tak berapa kembang. Patutnya semalam lagi rendam. Anyway, takpelah kan daripada takde.


Hmmm.. gambar cheesecake dan air soya bean tak ambik lagi sebab nak update blog cepat punya pasal. Kalau rajin, nanti letak semula lah. Ni nak berkejar pergi ceramah agama di rumah president KRMJ pulak. Okay, gotta go. Bye for now. Salam...


15 comments:

tulipurple said...

pergghhh...dasat penangan org dlm pantang nie ek..ihiks'rajin betul org itew!
sy suka minum air soya...senang ke kalu wat senirik?hehe..rajin tak rajin jer sebenarnye kan..

Rasyidah Abd. Aziz said...

kak neeza...pas aa sket kat kita...terliur dah ni

Kujie said...

rajin la sgt neeza ni
kak jie ptg semlm time hujan2 tu goreng cucoQ bilik je..cicah sos.


ptg sikit wat kek cokelat..utk mlm
mlm khamis ade pengajian abg dgn kawan2 dia kt rumah kak jie

Kak Elle said...

mee jawa tu macam laksa saya tengok..

Nadine Zuharra said...

sedapnye..haa,tau nak usha resepi ni kat mane..kat 'my magic pots and pans' kak neeza kan..hehe.. terliur ngan resepi2 kat situ..

bilela dapat mencontohi akak yang rajin ni..buat kek,buat itu buat ini..
saye leh masak lauk je,yg lain2 kureng sbb maybe tak cukup kelengkapan kot kat sini..haa,nnti dah blk mesia beli oven br leh merase nak buat kek n cookies.. :D

WanHidayat said...

Salam akak.....mee jawa???....sy tak pernah cuba masak lagi...rajin akak masak kan...hehehe, contoh isteri yang wajar diteladani...

So far sy tak pernah lagi mencuba untuk buat apa2 jenis kek...takde masa, nnti nak cuba lah....hehehe...

Akak, Wish u a wonderful day ahead akak....

maklang said...

rajin betul laa adek maklang sorang ni..

maklang beli cheese dah 2 minggu, tersadai aje dalam fridge...nasib bail expiry date lama lagi...

zahryanie said...

nyum2..sedapnya mee jawa tu..hehe

kuIna Jentayutiara said...

nampak sedap... errkkk sedap tak.?
terliur nie...

Tie said...

Mee Jawa tu ala2 mee rebus johor.... Kak tie pernah makan kat ganu ni... Tapi sekarang susah nak cari.. biasa orang jual mee kari...

Jadi kalau nak makan terpaksa buat sendiri...hi hi...

maza said...

semalam hari rabu,
hari ini makan nasi kerabu...

malam ini malam jumaat..
rasanya masa jalan agak lambat

tak tahan nak sebat..
bontot diangkat
kaki di lipat

kendian nafas jadi tersekat-sekat!

Ah! itu tanda orang hebat
keluarga ramai jadi berkat...

(Gurindam: Ketam Gulai Lemak Cili Api - terankat bontot beb)! Fuhhhh...

Credit to my beloved wife....hehehhhe

Shima said...

mee jawa?cheesecake?air soya?.....
......emmmm sodapnya.

haaaa!!!esok kakok msk soto bole?kitorang dinner kt sana.jgn lupa buat 'burger dale'.begedel laaa..hehehehe..

Mak Teh said...

Sedap nampaknye! Mak teh tak masak harini, kasi ana-anak makan roti canai sahaja sewaktu rehat jam 10.30 pagi tadi.

Neeza Shahril said...

Tulip,

pssttt.. akak dah habis pantang.. hari ni dah 43 days hehehh..
betul tu.. senang buat sendiri tapi kan, sedap yang beli kat pasar malam tu lagi laaa tuli ;)

***********************************

Syidah,

okay.. akak post ye.. hehehe...

***********************************

Kak Jie,

cucoq bilik tu apa kak Jie? tak pernah dengar pulak.. tapi cicah sos? cam sedap tu... kek cokelat pun sedap tu :)

***********************************

Kak Elle,

kuah dia melimpah ruah.. tu yang nampak cam laksa hehehh..

***********************************

Nadine,

itu time rajin aje. bila malas, pagi lunch, dinner semua beli aje :D

***********************************

Dayat,

Dayat kan pandai masak.. hari tu masak macam2 kat atas kapal kan.. bila turun beli aje bahan2.. nanti masak.. sure orang2 kat atas kapal lagi suka Dayat duduk lama2 kat kapal tu heheeh..

***********************************

Maklang,

jarang sangat macam tu maklang.. nanti sure maklang buat cheesecake kan.. :)

***********************************

Yanie,

biasa2 aje sebenarnya :)

***********************************

Kuina,

entahlah.. orang tu kata diam aje rasa dia hehhee..

***********************************

Kak Tie,

orang terengganu tak reti makan mee jawa.. kalau ada pun, tentu dia orang luar..

***********************************

Maza,

fooh!! suspense aje.. ketam rupanya.. heheh..

nasi kerabu feveret neeza tu :)

***********************************

Dik,

kakok buat 1 periuk besor ye.. kalu tok datang, jaga laaa... kakok pos pakai pos malaysia.. hehehe..

***********************************

Mak Teh,

roti canai pun sedap.. roti canai sini lain dari malaysia..

as said...

dah terror buat mee jawa dah yer :)
cheesecake pun dah terror dah..hehe..bagus2,tak yah dah beli cheese cake saediddin yang mahal giler tu..
sapa nak makan cheesecake sila order kat Puan Neeza yer..hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin