Rajin-rajin lah click ya :)

Monday, February 9, 2009

King @ Queen


When I packed my stuff to be cargoed to Saudi more than a year ago, I made sure I didn't forget things like dishes, house apparels macam curtain, bed spreads and sebagainya. Lesung batu pun tak tinggal.. Lucky me sebab lesung batu kat sini sangatlah tak user friendly. Ada tu yang kecik sesangat. Ada tu besar tapi tak convenient pun. Material dia tak sama dengan yang jual kat Malaysia.


Mr Hubby kept telling me, tak payah bawak banyak-banyak barang but the stubborn me, keep on putting segala macam dalam kotak tu. Bukan apa, sayang duit sebenarnya nak beli lain. Dah ada kan, sumbat aje lah. Tapi Abang didn't think the way I think (not 100%). Abang tak suka banyak-banyak barang sebab nanti at the end, tak guna pun. Buat penat bawak aje. Tapi, Neeza fikir, nanti mesti nak guna. So, bawak aje lah. Biasalah kan, perempuan ni fikir for 10-20 years ahead hehehe..


Abang told me that he bought a king size bed (2nd hand aje pun). Neeza pun purposely pergi lah beli king size bed spread kat kedai anak lelaki pakcik Park (Parkson hehehe). Happy lah konon dapat guna bedspread baru :).


Bila sampai sini, I was so upset that semua (2 je sebenarnya hehee) bedspread tak muat. Tapi dimuatkan jugak sampai koyak jahitan tepi dia (macam sarung nangka jadinya) kesian betul hehe.. Rupanya king size banyak jenis king. Kena tengok measurement. Tak lah pulak Neeza tahu all these while. Adik Neeza bagi bedspread masa nak datang hari tu pun tak buka pun lagi. Dia bagi Queen - lagi lah tak muatnya..


When we bought a queen size bed untuk anak-anak dara, barulah boleh guna king size bedspread yang beli di Malaysia tu. Tapi still bedspread Bada bagi, tak boleh pakai jugak la dik.. mungkin kena tunggu balik Malaysia lah kot hehehehh..


Moral of the story - listen to your husband to save your neck hehehe...

23 comments:

Ummu Layth said...

eh sama lah. aliya bawa cadar2 dari malaysia (hadiah kawin) utk pakai kat melbourne. satu pun tak muat. sampai terkoyak kat corner huhu. in the end, beli jugak cadar from here.

Ummi365 said...

memang betul neeza kengkadang laki cakap tak nak dengar, nak jugak ikut kata hati.. bila dah jadi baru termalu2 cakap.. "eh sorry ya yang, bukan tak nak ikut tapi waktu tu i rasakan......"

dah selalu k.ummi ni termalu sendiri..

Kak Elle said...

neeza mmg betul king size ada diff size sebab tu kita beli guna untuk own country...

nasib baik apa akak beli tak payah minta kebenaran sesiapa...haha

Kak Elle said...

tumpang lalu neeza...

ummi365 tu mmg tak dengar cakap dad...hehe

::ADleez:: said...

heheh..klu x muat bak mai cni...kami pakai bed saiz queen jerrrrrr..;)~

maklang said...

tu size super king tu kot..setau maklang ada 2 size aje king tu..

nj said...

neeza...since topic neeza ni amaaaaaaaaatlah relevan buat norma...nak tanya boleh ke? emmm cadar tak jual ke kat sana? ke tak cantik yg kat sana punya? Langsir pun tak ada ke?
Thank you dear!

Neeza Shahril said...

Aliya,

sama lah dengan akak punya.. sayang kan.. pakai kat malaysia lah kot aliya kan.. :)

***********************************

Kak Ummi,

hehehehh.. nasib baik lah dad tak pulang paku buah keras kan..
takpe, dad sayang kak ummi walaupun buat gitu hehe..

***********************************

Kak Elle,

sebelum ni neeza tak tahu kak elle.. tu lah untungnya orang selalu pergi oversea macam kak elle kan..

syoknya.. sendiri buat decision kan kak :)

***********************************

Kak Ummi,

betul ke apa kak Elle cakap tuh??? hehehe.. (psstt.. neeza pun sama sometimes eh! most of the times ;))

***********************************

Liza,

dah dipakaikan ke katil anak2 dara :))

***********************************

Maklang,

mungkin lah kot maklang.. takut silap aje beli..

***********************************

Norma,

banyak jual norma.. ada yang cantik.. tak cantik pun ada hehe.. tapi biasa lah kan.. neeza ni sayang nak tinggal barang kat malaysia.. nanti lama tak pakai, rosak pulak. tu yang bawak dari sana tapi kan.. kena tengok size betul2..

Shima said...

kok tk guna pun takpe la kok...tapi kakok pasti akan guna bila dh balik malaysia nanti..sbbnya yang kok guna skrg ni..langsung tokleh pakai kat mesia kannnn...

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza nak tido dlm "feel" malaysia ke? ehehhee..

Tie said...

Ha ha...lain kali kena dengar cakap hubby!!

Kak tie pun kekadang silap gak. Ingat diri sendiri je yang betul....

Lepas tu kena dengar ceramah free dari hubby, hi hihi...

jane said...

salam neeza,

king size kat msia ni kecik sikit kut. kan asian....

orng arab ngan omputih besor2...agaknyer ler... saya pun pakai queen aje..

cikMilah said...

Laaa.. ingatkan nak jual set cadar tadi..hiks....

Neeza Shahril said...

Dik,

betul tu.. kat mesia queen size memang la muat.. :)

***********************************

Sha,

akak sayang duit Sha.. bazir kan beli baru..

***********************************

Kak Tie,

time dengar ceramah free tu boleh pakai earphone tak? hehe..

***********************************

Jane,

kami beli 2nd hand.. banyak yang jual king size..

***********************************

Kak cik,

hehehe.. lambat lagi kot.. kakcik jual, neeza beli ya.. :))

Mak Teh said...

Salam Neeza, mak teh dah lama tak kunjung ke rumah neeza. Hari ni mak teh kunjung nampak bed spread yang cantik sangat. Mula-mula ingat neeza punye. Tersa pula, mak teh yang dah warga emas nipun tak pernah hias bilik tidur secantik itu. Hehehe!

Nadine Zuharra said...

mm,cadar2 hadiah kawin yg dibawa nasib baiklah muat..hehe..
*time nak pindah blk m'sia nnti yg leceh tu..nak mai sini dulu bukan main semangat nak bwk mende2 ni semua.. :p

Abang Long said...

Nasib baik batu giling tidak dibawa bersama.

tulipurple said...

i like moral of story..kui kui,bkn per kite sang isteri amik xtra cautious kan..hehe
sy teringin nk beli cadar byk2(nak2 bila masuk mall hehe)..tp,bila pk takde storage...pakai jer lah apa yg ada dulu,dah lusuh baru beli lain.

hidayah said...

hmm... samalah kita, kalau packing tu semua nak diangkut sampai ena tegur dgn zairi... huhuhu...

kt saudi tu rsany king size dia tu sgt 'king' and besar la kot.. sampai tak muat bedsheet king dari mesia... make sense sbb org arab ka besar2 saiznya.. hehe

xiiinam said...

Betul lah kan...orang Arab ni memang saiznya lebih besor-besor dari kita kot ya neeza..

Neeza Shahril said...

Mak teh,

neeza pun mesti asyik tidur aje kalau bedspread cantik cam tu.. hehehe..

***********************************

Nadine,

cam tu lah yang husband akak cakap.. esok nak balik, jenuh lah berangkut ;)

***********************************

Abang Long,

kalau ada, mahu bawak.. senang nak giling rempah hahaha!!!

***********************************

Tulip,

sama lah akak.. mata ni nampak berkenan aje.. kalau orang tu kata, tak payah la.. mesti dah rembat hehee..

***********************************

Hida,

orang sini tak lah besar sangat.. tapi perabot diorang besar gedabak..

***********************************

CkLah,

diorang besar tapi taklah macam gajah hehehe.. tapi taste diorang tinggi cklah.. :)

maza said...

hmm maza tak der katil2 nie..

semua sekali tido atas lengan beralaskan tikar atau karpet atau toto/narita....huhuhhu

http://mazaaida.blog.friendster.com

Neeza Shahril said...

Maza,

bagus gitu kan.. lebih sihat hehee..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin