Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, February 4, 2009

Mbbekkkk!!!


Balik dari kerja semalam, Abang bagi tahu yang dia call Mak (my MIL). Abang bagi tahu yang dia baru balik dari carik kambing untuk aqiqah. Then Mak kata,

"Hai.. engko ada kat sini ke? Bila engko balik?"

Gelak sakan Neeza. Takkanlah kami balik Malaysia tak bagi tahu Mak pulak kan.. Mak ingatkan kami ada di rumah Ma Neeza dan Abang cari kambing di Malaysia. Mak terkejut di Saudi pun ada kambing jugak. Neeza tak salah kan Mak. Manalah dia pernah datang Saudi. Rezeki untuk buat Umrah atau Haji belum ada. Dah di offer seseorang tapi Mak kata dia nak datang terus untuk buat Haji.


Memang semalam Abang pergi carik kambing untuk aqiqah Shahmey dan Sumeyyah. Dah agak lewat aqiqah untuk Shahmey - sebab, masa Shahmey lahir, Abang sibuk dengan urusan nak pergi Saudi. Umur Shahmey sebulan, Abang berangkat pergi.


Kami decide untuk buat sekali harung untuk Shahmey dan Sumeyyah. Since 5 Feb ni ada gathering, join aje sekali. Sunat dijamu daging yang dah dimasak untuk aqiqah. Abang hantar upah masak di sebuah restoran disini. Insyaallah, esok dapat lah makan Laham Mandhi di gathering tu...







Setiap kali buat aqiqah, Neeza mesti ambil gambar kambing hehehe.. Kambing Sophea dan Sobhan di beli di Malaysia. Bakanya tak ingat pulak tapi kambing yang jenis besar tu. Cuma, bukanlah biri-biri (sheep). Semalam, kebetulan kawan abang bawak camera ke ladang kambing tu. Dapatlah ambil gambar kambing tu. Esok, kami mungkin dapat tengok daging yang dah dimasak saja. Jom tengok kambing-kambing yang dah bertuan tu...











19 comments:

maza said...

erk! MIL tu apa....milo ker...hahahah

maza tak sanggup melihat binatang kena sembelih, tapi kalau makan dagingnya yg dah dimasak tak jadi hal lah pulak.....hehehhehehe

erk! bukan apa, kata org maza ni terlebih 'penyayang' atau pengesian lah pulak.....huhuhu

http://mazaaida.blog.friendster.com

xiiinam said...

Masakan kambing orang Saudi sedap kan!
ckLah ada pakcik yang menetap dan dah jadi warga Saudi....isterinya orang Patani. pernahlah dia datang sini...masakkan kami..
harapkan ckLah ke sana...entah bila. Dah daftar haji...tahun 2*** baru tiba giliran. Sampai keeee idaak..Balik sini nanti, tolong seludup ckLah ke sana boleh tak...?

Kak Elle said...

wah kambing2 kat sana gebu2 juga ye neeza cantik warna nya.

~akuni~ said...

Kambing2 tu dah sampai syurga dah.....

Neeza Shahril said...

Maza,

MIL = Mother in Law la.. kalau milo, neeza buat minum la pulak hehee...

oooo... terlebih penyayang.. makan dia takpe pulak ye amboi amboi hehehe..

***********************************

Cklah,

cara dia masak membuatkan tak rasa hanyir tu. memang sedap.. sebab tu kami hantar masak kat kedai.. kalau nak masak sendiri, takut takde sape nak makan ;)

***********************************

Kak Elle,

memang bersdih kak elle.. comel kan.. hehe..

***********************************

Akuni,

mungkin lah kan..

zany said...

ahaaa, akak nampak bulu kambing tu je, gebu-gebu, kat sini bulu biri2 kotor, poskan ke sini untuk buat baju ke atau benangnya hantar ke kak elle. he, he.............

::ADleez:: said...

mbekkkk...mbekkkk...mbekkkkk...mbekkkkk...mbekkkkk...mbekkkkk

Neeza Shahril said...

Kak Zany,

memang gebu dan bersih.. banyak gak tengok kat sini orang jual carpet bulu kambing.. tapi baunye.. ish ish.. tak tahan.. diorang tak rendam dengan perfume kot..

***********************************

Liza,

aik!! ada kambing lain pulak ke?? hehehe..

maklang said...

kalau dah selesai beraqiqah ni...lega kan...

Abang Long said...

Lepas masak, hantarkan ke sini sikit .... hehehe

ummu asiah said...

Alhamdulillah...dapat selesaikan tanggungjawan terhadap anak2..

hhmm..sedapnya...tak sabar nak tengok gambar mknnya...hilang sikit stress...

ishh...makan kambing bertambah suhu kepanasan nih...

tak sabar menunggu siang hari..sampai mata tak mahu lelap walau badan dah letih ni..

as said...

adoi,gelak guling as baca!!
tapi mmg cantik betul kan kambing2 sini..hehe
mbekkkkkkkkkkkkkkkk....haha
yeayyyyyyy,besok dapat makan laham mandhi...nyum2..

****psttt
tapi ada org tu sedih,sebab dia kerja besok..dia tak dapat makan laham, fabret food dia..hehe..
takper ar,org sini nak bawak tuppaware arrr.sbb takut2 dia ngidam susah plak..nnti meleleh air liur anak dia.hehe :p

manlaksam said...

Harga nya berapa sekilo?

Tie said...

Bukan ke tu gambar biri2? kak tie ni blur pulak da...hi hi..

Kak tie suka makan kambing...hu hu...dah lama tak makan ni...

cHeRyNa PiReS said...

geramnye tgk kambing2 nieh...rase macam nak gigit2 jek...gumok betul!:D

pB said...

salam adik Ja ...

lagu mano lar rasonyo Laham Mandhi nie ..??

Nok suruh tolong poh pun , namo khe hok sapa tu jadik bendo laing lar pulok...

Mahal kor kambing situ ?
Kor srupo jah rego dio dengae kambing sini??

Neeza Shahril said...

Maklang,

lepas 1 tanggungjawab kecil... Alhamdulillah..

***********************************

Abang Long,

kalau dekat, neeza ajak datang sini je.. boleh makan lagi banyak heheh..

***********************************

Kak N,

makan kena beragak.. nanti naik pulak cholestrol heheh..

neeza pun tak sabar nak baca blog akak ni.. nak tahu berita gempar ;)

***********************************

As,

hehehe... dari gambar pun nampak cantik kan kambing tu.. tapi isinya sama aje hehee..

takpe as.. bawak tupperware besar.. simpan siap2.. sian dia.. kalau meleleh air liur anak dia susah nanti... :)

***********************************

Pak Man,

dia tak jual kilo.. pukul rata aje.. seekor dalam SR700 - SR1000

***********************************

Kak Tie,

haah.. biri2.. diorang panggil sama je.. semua kambing.. Laham biri2, Mutton kambing biasa.. rasanya laaa...

***********************************

Sha,

jangan gigitttt.. busyuuukkkkk!!! hehehee..

***********************************

Kak pb,

kalu ddae, esok adik Ja puko gambar Laham Mandi tu.. nok wak memae Ja tok gheti..

di Mesia ada ghasonyo restaurant masok Mandi rice ni.. cumo tok sure ado kor dok Laham..

Nadine Zuharra said...

bestnye dapat merasa hidup dlm budaya org..lagi2 yang seagama dengan kita,mcm2 kita boleh kongsi kan..
*kambing2 itu sgt comel..

Neeza Shahril said...

Nadine,

tapi takleh cium.. busyuuukkk hehee..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin