Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, February 20, 2009

Sedondon


Familiar dengan tajuk ini? Dah tentulah kan especially bila raya menjelma. Tak kira lah raya apa sekali pun, kalau ayahnya berbaju color biru, maknya, anaknya pun mesti nak color biru. Nak ada persamaan. Nanti senang, pergi raya rumah orang (kalau berkonvoi), bila orang tanya,

"yang mana satu anak kamu?"

"tu... yang pakai baju color sama dengan saya ni"

Hehehehh.. kadang-kadang orang tak payah tanya pun sebab tengok corak baju sama aje, orang tahu dah. Senang gitu. Tak letih nak bersoal jawab. Lagipun, kita pergi raya sebab nak melantak dan membedal semua makanan atas meja bermaaf-maafkan kan. Nanti tergendala lah pulak program hehehh..


Neeza?? Sama aje lah. Walaupun sebelah badan Neeza ni tak lah berapa suka sangat (sebab tak nak membazir - asal raya kena tempah baju melayu baru, padahal baju melayu tu biasanya pakai raya pertama saja), Neeza tetap nak jugak. Tapi Neeza takdelah nak bertegas untuk tempah di butik yang mahal tu. Asalkan siap baju melayu dan baju kurung untuk 1 family, okaylah tu. Bukan apa, seronok tengok bila ambik gambar, 1 color aje semua orang :). Setakat ni upah baju kurung Neeza tak lebih dari RM40 sepasang. Rasa rugi sebenarnya upah mahal sebab baju Neeza pun bukanlah dari jenis kain yang mahal. Nanti, harga upah lagi mahal dari harga baju. Sayanglah kan..


Jadi, setiap tahun, setiap kali nak raya, dalam kepala mesti dah siap kena fikir, tahun ni tema baju color apa pulak ya. Tahun ni kemungkinan kami tak balik raya di kampung huhuuuu... sedihnya... mungkinkah ada baju sedondon juga? Kita tunggu....




11 comments:

Abang Long said...

Tapi kalau kat Penang depa kata "Laaa ... Boria ka?"

Kak Elle said...

common lah neeza musim raya seme pakai sama ... nasib baik saya sorang...hehe...kalau warna hijau nanti org ingat pokok berjalan:)

Intan Noorazlina said...

rasanye thn ni kami pun nak cari kaler sedondon untuk raya... excited coz tahun ni nak raya dgn baby kan... insyaallah... heheheh

Shima said...

Itu lah namanya 'terpaksa sehati sejiwa'..sbb mls nk cari gaduh.Nnt ada plk org yg tarik muka..huhuhu...

tulipurple said...

sy bkn setakat raya...outing pun kalu bley nk sedondon...tp,berpada2lah,ihiks'.
tpkan kenapalah susah nk jumpa boy&man nye T fefel karer yg lawo..huhu.

manje said...

salam akak

hehe manje suke kalo sedondon...
meriah gitu... manje jgk suke tgk famili org len pg2 rasa sedondon, cari idea utk diri sendiri, wane ape yg sesuai utk baju raya tahun depan huhu :)

maklang said...

kalau makcik maklang suka kata...ni bayu sekayu ke...he..he..

tapi kalau ada anak2 kecik, senang nak kenal pasti anak kita yang mana..

tapi kalau ada anak sebaya ( bukan umur tau...badan ler!)takut pulak orang silap yang mana anak dan mak dia ( kalau along baca hot ni kang..)..he..he..

Tie said...

He he....kak tie belum tergamak nak pakai sedondon lagi... Entahlah ...rasa lucu je, hihi.....

aNIe said...

Neeza...akak & famili jarang berbaju sedondon..maklumlah...anak dah besar2..diorang ada citarasa yang berlainan...

as said...

ehehhe..part paling suka nih..sedondon @ boria..
kalu as plak,roy yang bz nak sedondon,mesti,wajib!!
haha,kalu raya kena banyak baju sedondon,sebab taste masing2 tak sama..untuk memuaskan hati,kena beli semua :P

sebenarnya sedondon nih bagus,sebabnya??nampak kan kita well planning..tak lah huru hara..
then nampak sehati sejiwa,keluarga bahagiaaaaaa......kikiki..

Abu Shahmey said...

Abang Long,

haah kan.. lupa pulak nama nama boria tu.. :)

***********************************

Kak Elle,

Kak Elle boleh join anak2 sedara yang dah besar2 tu.. :)

***********************************

Intan,

Seronoknya.. akak rasa baby Intan girl.. boleh lah buat baju kurung yang comel kan.. :)

***********************************

Dik,

cuba cerita sikit, dalam kes dik ni sape yang tarik muka?? cakaaappppp!!!! heheee... :P

***********************************

Tulip,

hehehe.. tapi kan.. jarang sangat che' abang nak pakai kaler fefel kan.. hehe..

***********************************

Manje,

warna limited sebenarnya tapi tone color banyak.. jadi, kena ingat tahun lepas tone apa.. kena tukar gitu2.. tahun ni manje tema color apa? heheh..

***********************************

Maklang,

kalau macam tu, mak nya la yang rasa muda belia.. anaknya mesti tarik muka.. macam along tu..
tapi along akan nampak muda especially kalau selalu senyum kan :)

***********************************

Kak Tie,

apa kata try tahun ni ;)

***********************************

Kak Anie,

betul tu kak Anie.. kalau dah besar susah nak paksa.. diorang ada taste sendiri.. :)

***********************************

As,

bestnya Roy yang suka sedondon.. tu maknanya dia memang nakkan kesamaan dan keserasian heheh...
tahun ni kena tambah baju lagi 1 lah kan kan kan.. ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin