Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, February 11, 2009

what makes me a happy mommy?



Every morning, there are always things need to be settled. As soon as I wake up, my mind will list down everything that need to be accomplished before noon comes. Let see the list in my computer brain:


  1. Husband need to have his coffee done (either myself or himself - alamak! kantoi..)

  2. My kids require their lunch box ready and need breakfast before going to school (should I mention who will prepare the lunch box - naaahhhh!! nanti kantoi lagi hehee..)

  3. The girls (my kids of course) are ready to go to the school - hair nicely comb and tight, school bag ready and salam both Abah and Ummi

  4. My little hero - Shahmey is taken care of - mandi, makan and tidur balik (morning nap)

  5. My baby - Sumeyyah needs to be changed her diaper, mandi ala kadar (still small kan), letak minyak yuyi to prevent kembung perut, breastfeed and let her sleep again.

  6. Myself - mandi (of course.. walaupun lambat sikit hehee..), breakfast (otherwise no energy to breastfeed and blogging jaga baby)

  7. menu for lunch and dinner (masak for the whole day senang) - yang ni penat sekali nak fikir. Selalu kena call di sana tu tanya, "nak masak apa ye hari ni". Kadang-kadang dia cakap, beli aje lah.. hoorayy!!!! tapiiii... the kids will be back dengan perut lapar.. still kena masak.. penat nya nak fikir kan..

That's it. The computer brain will shut down. From noon till night, nanti lah turn on semula... :)


19 comments:

maklang said...

bab nak masak tiap hari tu yang pening sikit kan...

SfKn said...

BEST RUPANYA JD HOUSEWIFE..OTAK SENTIASA BERFIKIR...SERONOK JD KAK NEEZA, COMPLETE DAH RASA LIFE KAK NEEZA KAN?

Kak Elle said...

kerja rumah tak habis ye? takpe lah bagi lah brain tu rest lebih:)

::ADleez:: said...

inilah schedule fulltime housewife kan...lbh krg kite gak..cuma no need breastfeed bb jer...hheheh..bt susu cap nido(nespray)udah..kdg2 bt jugak lunchbox/dinnerbox utk bkl mr joe...hehhehe..yg ln2.normal task la..basuh..lpt..iron..bla..bla..bla...

Rasyidah Abd. Aziz said...

bab masak memasak ni mmg la...mcm kita lak hari2 tanya laki ape dia nak makan, kalau dia takde idea tanya anak pulak haha...anak lagi teror kalau bab makan ni, kalau harap nak pikir sendiri hari2 la masak lambat jawabnyer sebab sebok nak mikir

Neeza Shahril said...

Maklang,

memang pening dan penat :)

***********************************

Pah,

best? tak lah best sangat tapi best sebab tak yah fikir pagi2 nak kena pegi kerja hehee..

***********************************

Kak Elle,

kerja rumah ada yang tolong, tapi neeza nak kena fikirkan dan jadi manager hehee...

***********************************

Liza,

oo.. kena buat lunchbox jugak ya.. Abah Shahmey tak nak lunch box.. malu kot sebab bini dia masak tak sedap ;)..

***********************************

Syida,

kalau kita fikir sendiri, beli aje senang kan.. tapi kat sini kalau beli, jawabnya muak la makan benda yang sama huhuu..

Zabs said...

Salam Neeza,
Saya, kalau buat kopi tu no problem. Tapi guna 3 in 1 je. Bereh...

Tie said...

Eh...minyak yuyi tu ada ke kat sana?? Ke, import khas dari Malaysia??

~akuni~ said...

Cam tu ke? Boleh ke shutdown brain nyer computer... hi hi hi...

Chekgu BaniHassim said...

kagum dgn suri rumah tangga...
bulih multitask...
bulih organize rumah tangga...

keep up the good work super mom!

noniey alias said...

bagusnya kalau husband saya kata 'beli je lah'..hehehehe..

even saya yang jarang2 masak ni pun pening nak pk lauk apa, lagilah orang yang tiap2 hari masak. lagi pening...hehehe

xiiinam said...

Kekelam kabutan melayan anak-anak masa kecil dah berlalulah bagi akak...sekarang..saat mereka makin remaja..cabarannya lain pulak...gitulah putaran hayat seorang ibu kan Neeza.....sedor-sedor sok dah jadi nenek...


Moga AAllah mudahkan urusan kita..Amiiin..

as said...

housewife kerjanya tak pernah habis...huhu
kadang2 best kan,dpt tgk anak membesar depan mata..tapi kengkadang boring gak..kikiki

Nadine Zuharra said...

wanita mmg serba boleh.. kalau yang kerja tu lagi banyak plak tanggungjawabnye..tp kdg2 org kate jd fulltime housewife ni lagi penat..emm,pk2 kdg2 betul jgk kan kak neeza..
ye la sume tugas kat umah tu dah terbentang depan mata,dr pagi sampai mlm ade2 je yg blum beres..hehe

*ape2 pun,breakfast tu mmg sgt penting,sbb ia memberi kita tenaga awal utk melakukan kerja harian..

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

neeza pun buat kopi tu jugak hehee..

***********************************

Kak Tie,

apa lagi.. import dari Malaysia la kak..

***********************************

Akuni,

boleh.. tido!! hehee..

***********************************

Chekgu,

kalau jadi manager, memang banyak boleh buat.. sebab bagi arahan aje kuikuikui!!!

***********************************

Noniey,

dia kesian kat wife dia yang tak reti masak ni sebenarnya hehehe..

***********************************

CkLah,

nenek??? tidakkkk!!!! hahaha!!

***********************************

As,

boring buat benda yang sama kan.. tapi tengok kerenah pelbagai anak2 tu best jugak.. kadang2 je la.. time diorang tak buat perangai ;)

***********************************

Nadine,

jadi housewife sepatutnya kerja non stop.. tapi ada jugak housewife yang ngelat..
macam orang tu.. ala orang tu.. yang tengah menaip ni hehehe..

tulipurple said...

itulah kelebihan menjadi surirumah... :))

Neeza Shahril said...

Tulip,

surirumah = power rangers
hehehe..

l i e y n said...

for not being SAHM mcm kak neeza, i think my brain has to work more since have to plan all things about family, home n work...sy pun seronok kalau tak yah masak ni tp hubby ku itu tak suka sgt beli atau mkn kt luar...
tp ada member saya yg buat weekly meal plan...senang nak beli barang on weekend n dah tak payah pikir hari2

Neeza Shahril said...

Lieyn,

bagus sebenarnya makan food masak kat rumah.. tapi akak ni kurang pakar and banyak malas .. hopefully bertambahlah kepakaran dan kuranglah kemalasan tu hehehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin