Rajin-rajin lah click ya :)

Monday, March 23, 2009

Apa kes ni?



Masa tengah lepak-lepak dengan baby Chomey (Sumeyyah) kat bilik, Neeza terperasan benda ni. Nampak tak label kat bawah ni. Satu depan, satu belakang. Terkejut betul Neeza bila tengok label tu. Imported by negara itu - negara haram itu.






Kami beli barang ni dalam 3 minggu yang lepas. Tak terfikir pun nak tengok label betul-betul masa tu. Memang dah nampak barang ni product dari Ch1na pun. Ada tertera di casing barang tu. Tapi takde pulak part yang imported by tu pada casing dia.


Yang herannya, macam mana pulak barang itu dijual di sini - di negara Islam ni? Macam mana boleh lepas masuk? As if, negara haram itu menjadi orang tengah antara negara pembuat dan negara Islam ini.


Nak return barang ni dah tak boleh. Resit tak tahu kat mana dah. Tak terniat pun nak menyokong negara haram itu. Semoga Allah ampunkan kami...




17 comments:

cHeRyNa PiReS said...

adooooii...mungkin ramai yang tak sedar tuh...ape kak neeza buat ngan brg tuh sekarang?

maza said...

arab takkan ekau tak tau lak....huhuhuh

selagi boleh pulun utk kesenangan diri, asabiah dia pulun na....huhuhu

tu belum laie dio dok bersetongkol dgn israel tu....

zany said...

tak pe, barang tu neeza yang beli dan dah jadi milik neeza. membazir Tuhan marahkan? Dalam berhati2 terkena jugakan. sahlah, orang arab tak kisah barang datang dari mana.kita kat M'sia ni yang sibuk2 boikot. Rasanya di Mekah pun, air zam-zam dan kurma je kot produk Arab, lain-lain tu made in China? dari ketayap hinggalah sejadah. he, he....

Chekgu BaniHassim said...

akak "ter" kan??
bukan sengaja nak menyokong...
kite jdg2 bende2 mmg terlepas pandang...

Kujie said...

dah terbeli neeza
nk buat lagu mana....

Adry said...

Takper la kak... bukan akak sengaja pun kan...

Kak Elle said...

dah di beli gunakan aje lah...

silversarina said...

Barang Israel memang satu dunia ada, kat Malaysia pun ada biskut made in Israel, akak tak ingat brand apa tapi kami pernah makan dan bila belek kotak biskut memang sah made in Israel ,entah macamana boleh terlepas masuk ek nagara kita. Kalau di Jordan ada je products made in Israel .

l i e y n said...

aah...mcm mana boleh jual kat KSA?
confuse...confuse...

Tie said...

Ooo...lain kali kena hati2...kak tie pun sama ni...

Kat malaysia ni ada juga product israel terbabas masuk..terutama kurma dari jordan tu...Kena belek betul2, hu hu....

Abang Long said...

Setahu Abang long. Hanya IRAN sahaja yang komited dan bertegas dalam segala urusan dengan ISRAEL.

yannfuad said...

kekadang kita x sedar rupernyer banyak barang dr negara tu yang terlepas masuk k tanah arab ni.. depa semua pikir nk untung jer.. huhhh..
jadik lepas ni kena la waspada w/pun kita duduk d negara yg 100% islam...

da terrrrbeli nk wat lagu mana.. hik3x

Mak Teh said...

Kita mesti hati-hati. Kalau dah tak nampak nak buat macam mana?

Orang Arabpun bukan semua celik sebab tu dia import barang-barang tu. Mungkin dia buta huruf. Hehehe!

hidayah said...

xperasan masa beli... nakbuek camno... huhu...

Mrs Rafiuddin said...

saper ler yg import kasi masuk sini nih..boleh plak nak deal ngan Isr@3l tu kan!!

Apa kata akak potong jer la tag tu..Gunting jer.Pueh hati..Jangan gunting Sumeyyah nya playgym tu dah ler...
Yerker playgym..as pun tak tau org pangil apa..playgmy rasanyalah :P

kuIna Jentayutiara said...

betul tu kadang2 kita tak perasan perkara mcm nie...

Neeza Shahril said...

Sha,

akak simpan aje sebab dah beli. Bazir kalau buang kan..

***********************************

Maza,

tak la tahu sangat. Eden ni tak baca paper :P.

tu la kan.. tak paham lah mentaliti diorang ni..

***********************************

Kak Zany,

Neeza betul2 terkejut dan memang tak sangka.. selalu kalau beli food, kami memang tengok made in mana.. yang tu tak check betul2 sebab kat luar tu dah tulis made in ch1na tu..

***********************************

Chekgu,

label tu duduk kat dalam. Kalau beli aje baru boleh bukak benda tu...

***********************************

Kak Jie,

tu la kan.. tak sengaja boleh maaf kan.. :)

***********************************

Adry,

memang tak sengaja..

***********************************

Kak Elle,

memang guna pun..

***********************************

Kak Rina,

kat malaysia pun ada? macam mana boleh lepas tu yek.. guna orang tengah la ni kan..

***********************************

Lieyn,

tu lah pasal.. heran sungguh..

***********************************

Kak Tie,

kurma tu neeza pernah dengar..

***********************************

Abang Long,

bagus iran walaupun mereka tu sy1ah..

***********************************

Yann,

lepas ni memang kena be extra careful..

***********************************

Mak Teh,

mungkin juga.. atau mereka jenis lantak aje laaa.. tanggung la kan diorang tu..

***********************************

Hida,

tu la pasal..

***********************************

As,

akak pun tak tahu apa nama dia.. yang akak tahu ianya colorful and sumeyyah suka tengok dan main-main.. hehehe..

***********************************

Kuina,

diorang memang sengaja bagi kita tak perasan..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin