Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, March 11, 2009

cekelat feveret


Don't worry. Memang sengaja spell salah pun title kat atas tu. Semua orang ada makanan kegemaran masa kecik. Bukan sekarang tapi masa kecik (kalau sekarang ni kecik lagi, okaylah tu. Ada gak blog reader tak cukup umur lagi kan heheh..).


Neeza pandai guna duit bila start darjah 1. Pergi sekolah jalan kaki aje. Bersaing dengan Kak Long yang duduk sebelah rumah. Ayah bagi belanja 30 sen kalau tak silap. Tahun 1981, 30 sen tu dah boleh kenyangkan perut. Sekarang ni, 30 sen nak beli air pun tak cukup. Betapalah nilai duit dah merundum kan.


Selalunya, Neeza tak akan habiskan duit tu sebab apalah sangat yang sedap kat kantin sekolah kan. Neeza mesti simpan untuk beli makanan feveret dikedai runcit yang dekat juga dengan sekolah. Balik sekolah, Neeza tak pernah melencong. Dengar cakap Ma. Terus balik rumah. Okay! Cuma, Neeza ada 1 perhentian (tengah jalan je) iaitu pokok ceri. Pada sesapa yang dah lama baca blog Neeza, tahu lah apa yang Neeza maksudkan.


Lepas balik sekolah, baru lah nak pergi kedai runcit tu. Tak jauh jugak rasanya. Semuanya dekat-dekat. Lagipun masa dulu takde penculik budak. Orang kat situ kenal Neeza ni anak sape. Kalau buat perangai, cepat ajelah info sampai. Tapi, Neeza budak baik.. tak buat perangai hehehe.. nak jugak angkat bakul tu..

gambar ni neeza g00gle


Benda yang Neeza paling selalu beli ialah coklat Kandos. Rupanya sebijik macam dalam gambar tu. Tak tahu lah ada lagi ke tak sekarang ni. Kalau tak silap, masa tu harga kandos ni 5 sen satu. 10 sen dapat lah dua. Selalu Neeza beli 2 lah. Besar jugak kandos tu. Puas lah makan. Yang paling bestnya, kat pembalut kandos tu ada peraduan. Neeza tak pernah hantar pun peraduan tu rasanya. Saja suka suki buat. Suka benda challenging minda lah konon..


Sekarang pun Neeza still suka coklat. Cumanya, brand dah variety sikit lah. Kalau di Malaysia, Neeza suka cadbury. Di sini ada jugak cadbury tapi Neeza lagi prefer hershey yang ada almond kat dalam. Sebenarnya apa-apa coklat yang ada almond ataupun hazelnut memang Neeza suka. Bagi aje pada Neeza. Gerenti habis :D.

18 comments:

maza said...

Den suko makan coklat gak...tapi dlm bentuk milo...wakakka

balik dari sekolah menengah, selalu singgah di kedai Jantan....nak beli chekedis ROTA..RM0.20 (masa tu)

hehhhe

sekian laporan dari Kuala Lumpur.
by maza

Tie said...

Wah....maza.....laju betul sampai bila tau bab2 makan ni, ya...hi hi..

Alaahai Neeza........cokelat kandos tu...kak tie masih ingat lagi...suka kumpul pembalutnya..ada huruf kat situ...

Terkenang2 masa kecik dulu...hu hu...

maza said...

aik Tie..

anak Tie tengah panggil tu, nak menyusu katanya....

wakakkak....

Kak Elle said...

oh suka chocolate america ye...hahaha

xiiinam said...

Sekarang anak akak suka beli cokelat choki-choki...




psst: pos kat akak cokelat berisi kurma barang sekilo dua...buleh? Haihhh!!!

Yummy Yum said...

saya memang suka sangat makan kandos...tapi skang ni tak tau nak cari kat mana

Shima said...

semuanya dia suka makan....


cokelat kek 1!!!

drNO said...

kita pun suka coklat ni. tp bdk2 ni x nak. diorg mkn cadbury je. mengada tul.

tulipurple said...

sambil angkat tgn...sy skrang kalu nampak pokok ceri memang ingat kat sis..hehe.
sy pun sempat merasa ceklat kandos tu..kire paling happening ler zaman tu...nnt blk mesia,harus jumpa cikMilah...sifoo ceklat..hehe.

Mrs Rafiuddin said...

yes!!cekelat febret..hehe
zaman as pun ada lagi cekelat nih..memang tiap hari makan..gamaknya tu la nih tengok cekelat pun dah tak lalu..hehe
ada lagi satu cekelat macam bentuk syiling bulat2..yang tu sedap dan murah :))
teringat zaman kanak-kanak..hehe

Cat Cat said...

Oooh, Cath pun suka cokelat Kandos tu... Terkenang masa dulu - berebut2 cokelat dengan adik Cath... Huhuhu!

nurazzah8 said...

salam Neeza, kaifahaluki?
hurm..seronok ya duduk di bumi Arab... cekelat?? oooo..akak paling suka makan cekelat, dari kecik sampai ke besar (tua lah tuh...hehehe)... tapi sekarang kena control sikit sbb takut kena diabetes lah pulak...belum kena lagi (mudah2an tak kena) sebab mmg ada history (my mom ada diabetes)

tapi ingat lagi semasa mengandung anak yang last tu (7 years ago)... semasa mengandung mmg 'hantu' makan cekelat...sentiasa ada stock satu bar paling BESAR kat office...mulut asyik mengunyah cekelat jek...hurm...patutlah anak anak yg bongsu ni pantang keluar asyik ajak gi kedai beli cekelat...!

cekelat Arab pun sedap juga... setiap kali anak akak yang kat Jordan nak balik Malaysia, mesti pesan suruh bawa balik cekelat...sedappppppppp

MAMAMIA said...

Ada lagi ke cekelat ni? AKak kecik2 dulu (sampai sekarang pun actually) duit tu selalu beli jeruk. Macam2 jeruk.. betik, jambu batu, asam kelubi, mangga.. Teringat tu pun dah kecur air liur...

Kebencian_Maharaja said...

KM pun masih terkenang coklat tu....hehehe...

Mak Teh said...

Neeza, masa badan masih kecil molek bolehlah makan cokelat banyak-banyak. Kalau dan badan macam mak teh ni, mak teh makan gak. Hehehe!

l i e y n said...

saya pun suka mkn kandos
abah cite, masa kecik2 saya panggil kandos coklat adik2-pengaruh iklan...
dulu kandos sekarang hersheys-menunjukkan peningkatan taraf hidup, alhamdulillah...
saya suka daim n snickers

Neeza Shahril said...

Maza,

milo tu air.. kalau biar beku boleh gak jadi cokelat.. :D

***********************************

Kak Tie,

haah kan Kak Tie.. neeza pun kumpul pembalut kandos tu..

***********************************

Kak Elle,

cokelat america sedappp heheheh..

***********************************

CkLah,

tak pernah neeza jumpa coklat berisi kurma.. kalau jumpa neeza beli ye.. hehehh..

***********************************

Yam,

ada kot.. tapi kecik2 aje.. tak best macam dulu dah...

***********************************

Shimanoseki,

mestilah.. saya kan kuat makan..

cokelat kek tu.. 5000 riyal sebijik.. pos duit ye.. :P

***********************************

DrNo,

zaman kita je kot coklat tu heheh..

***********************************

Tulip,

nampak muka akak tak kat buah ceri tu? hehe..
mesti jumpa sifu coklat.. kalau tak jumpa nanti, nanti lagi sekali atau lagi lagi sekali huhuuu...

***********************************

As,

akak tahu tu.. cokelat duit kami panggil.. berebut-rebut nak beli.. selalu tu simpan dulu, sayang.. sebab rupa dia macam duit hahaha!!

***********************************

Cath,

zaman kita lebih kurang lah tu.. memang neeza pun berebut kandos dengan adik2 hehee..

***********************************

Kak Azzah,

Salam kak. Bikhairin. Alhamdulillah...

masa neeza pregnant kan sophea, simpan stok coklat dalam drawer.. cadbury 2 3 bar sekali hadap aje.. hehee..

coklat arab ni ada yang sedap ada yang tak.. tapi memang banyak coklat kat sini.. :)

***********************************

Kak Mamamia,

jeruk kelubi dan jeruk betik neeza selalu beli.. sedapnya laaa.. tapi sekarang ni dah tak minat makan jeruk sebab selalu sakit gigi...

***********************************

KM,

maknanya KM tua macam akak jugaklah tu huhuuuu...

***********************************

Mak Teh,

neeza tak kira.. biar badan naik pun, nak jugak coklat hehehee.. degil sungguh kan..

***********************************

Lieyn,

akak start makan hershey masa kat US.. murah sangat.. tu yang jadi suka tu.. sebab ada almond hehee..

Abang Long said...

Kita serupa. Abang long memang HANTU COKLAT !

Abang long paling suka dengan coklat jenama - PATCHI. Keluaran Lebanon.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin