Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, March 11, 2009

Sales girl tempe



Tak pasal-pasal first lady KRMJ bagi gelaran 'sales girl tempe' pada Neeza. Tak marah pun. Suka jeeee... heheheh.. walaupun tak dapat comission pun jadi sales girl tempe. Lain lah kalau jual kapal selam kan.. oopppsss!!!!


Dah lama Neeza dan beberapa yang lain dok beli tempe melalui driver bas yang bawak kami pergi sekolah. Kawannya yang buat tempe tu dan supply ke kedai-kedai runcit thai/filipino/indon. Sejak start sekolah ni, belum lagi beli tempe.


Tadi, masa nak turun bas, driver tu bagi tahu yang malam ni kawan dia nak datang ke sini. Pelik sekejap sebab apa hal pulak kawan dia nak datang jumpa Neeza. Rasanya Neeza takde pulak buat appointment nak jumpa sesapa. Lepas tu barulah dia explain yang kawan dia tu si pengusaha tempe. Dia tanya kot lah Neeza nak order tempe. Oooohhh.. gitu ke? Then, Neeza teringat yang mungkin ada kawan-kawan Malaysian yang lain nak beli gak tempe tu. Maklumlah, tempe bukan senang dapat kan kat sini.


Sampai rumah, Neeza terus email yahoogroup jelitawan-jelitawan (nama lain bagi wanita Jubail hahahaha!!!) tanya kalau-kalau diorang nak order tempe. Agak slowlah pulak response. Mungkin orang tak baca email lagi kot. Ataupun dah baca pepagi lagi. Tengahari cam tu masa untuk kedapur lah kan. Neeza pun call lah sesiapa yang sempat. Yang bestnya, sape ke tanya Neeza, "Neeza buat sendiri ke?" hahahah!!! belum lagi la.


Pernah lah nak belajar dulu dengan bibik tapi dia sendiri pun tak reti. Nak belajar tu bukanlah nak jual tapi nak makan sendiri. Tapi, ni dah tahu mana nak dapat, senang aje. Sebungkus cuma SR6. Kalau kami, 2 kali makan tu sebab banyak dapat. Orang tu pun jual kerepek tempe jugak. Rasanya okaylah. Imagine tempe tu dihiris nipis-nipis dan digoreng garing. Macam tu lah rasanya. Bagi yang suka tempe, sukalah kot. Bagi yang tak suka, tak lah suka :).


Untuk sesape yang berminat nak beli tempe, boleh lah call Neeza ataupun Shahril ya. Tawaran ni sah di Jubail sajalah. Tapi, kami bukanlah tokey tempe huhuuuu... Muka pun tak putih comel macam orang itu yang kononnya mukanya putih gebu sebab makan tempe hehehee...

22 comments:

Pp said...

Harus tu ambil komisen.
Teruskan usaha murni Neeza. Saya pulak dapat supply tempe dari kerani di syarikat. hehehe. Orang dari Indonesia....begitu baik hati sekali!

Nnanti boleh ke abg id pesan tempe dari Jedah...hehehe.

Muhammad Rafiuddin George Abdullah said...

wah,selesgirl tempe..
kena ambik komisyen ar ..hehe..
kalau as boleh makan berkali-kali satu tempe tu.banyak gak.hehe..sbb roy tak berapa minat..
tapi beli siap-siap nnti letak jer dlm freezer..ready stock..muahaha
Keropok tempe tu roy cakap sedap..

Abang Long said...

"Saya tak pakai Botox, saya cuma makan tempe."

Sudah jadi lawak antarabangsa.

Rasanya kulit Neeza mesti lawa kalau tiap hari makan tempe.

Kak Elle said...

neeza banyak hasiat nya makan tempe tau..sape kata makan orang jawa aje kan?

manje said...

salam akak

Manje paling suke makan tempe...
tetmbh kalo goreng ngan tepung nipis2 gitu... huhu mkan ngan nasi atau mkn begtu saja... nikmat weh...hehe

Zabs said...

Salam Neeza,
Tempe je ke? Budu pun boleh dapat ke kat sana?
Untuk Pp: Dah nak mula kerja di Jedah ke?

maklang said...

Hakim suka sangat makang tempeh...


kalau kat rumah ni, goreng garam kunyit, secah dengan sambal kicap cili padi...sedaaaap....

kuIna Jentayutiara said...

nasib baik twran sah kat Jubail aje.. klu tak sy nak order sekilo 2 ...

pB said...

Kak pB tok makae tempe

maza said...

wakaka....

minah tempe, kat selangor ada mat tampe....heheh tapi dah diresign kan dari jawatan gomen...

erk! maza baru sebentar tadi makan petai....perkhhh terangkat...fuhhh...

heheheh

Petai, elok utk ubat buang air tu!

heheheh

WanHidayat said...

Salam akak....tempe mmg sedap di goreng...makan rangup2....

hehehehe....

Akak, dayat link entry kak yang tentang ditegur tuh dalam my latest entry...

Maaf tak bagi tahu akak awal2...'I'm sorry!!!"....

Wish u have wonderful day ahead kak....

Mak Teh said...

Suka gak tempe kalau kena masakannya. Tapi mak teh tak pandai masak menu-menu yang mak teh suka tu. Pembantu yang dari J saja yang pandai masakkannnya.

Bagus tu jadi salesgirl menjual tempe. Apa salahnya? Kenalah ambil komisyen skit at least 10- 20%.

tulipurple said...

woyoooo....sy kalu tgh diet,tgk tempe..sah2 kensel diet!
uwaaaaa....teringinnye nk makan kerepek tempe tu..uwaaaa..kijam,kijam...ahaks'

aNIe said...

Neeza nak jadi salesgirl tempe ke? Heheheh...kalau boleh dpt komisyen ape salahnya...anak2 akak suka makan tempe...lebih2 lagi kalau digoreng dengan jintan manis yang ditumbuk...

Farhan pulak makan dengan mayonaise...2 pkt kalau beli dia sorang je...

Neeza Shahril said...

Abg Arif,

tak sampai hati nak mintak comission..
heheheh.. awek tu kan.. memang patut kak lil soal siasat macam polis penceh huhuuu...

boleh.. tapi kot on the way, tempe jadi cendawan hehee.. nak pindah jeddah dah ke?

***********************************

As,

kesian kat tokey tu.. tak pulang modal nanti hehehe..
akak sekali masak separuh aje.. kalau beli banyak takut tak habis..
tapi keropok tu laku jugak..

***********************************

Abang Long,

kalau cucuk tempe dalam kulit boleh jadi licin tak? hahaha!!
kulit neeza ni kena makan 10 tan tempe baru lawa kot hehehe..

***********************************

Kak Elle,

betul tu kak elle.. sebab dia pure soy bean. Bukan saja orang malaysia, Indian dari India dalam bas kami pun makan tempe goreng. sedap katanya heheh..

***********************************

Manje,

sedapkan.. tu lah kerepek tempe yang orang tu jugal.. memang laku sangat..

***********************************

Pak Zabs,

Budu kami bawak sendiri. Tapi bagus jugakkan kalau ada yang teringin nak jadi pengusaha budu.. hehehh..

***********************************

Maklang,

anak2 neeza pun makan garing. Kami aje yang makan kalau tak garing... baik untuk kesihatan..

***********************************

Kuina,

sekilo 2??? errkkkk!!! takut kena songlap denga postman je nanti heheh..

***********************************

Kak pb,

tera la sekali.. mungkin nok duo, tigo.. ;)

***********************************

Maza,

petai? kat sini pun ada jual. tapi mahalnya sesangat and bukan selalu ada pulak tu. tapi nak makan, beli jugaklah kengkadang tu..

apa kata maza post aje setandan petai kesini. boleh neeza jadi tokey petai pulak hahaha!!

***********************************

Dayat,

sedapkan tempe tu..

link entry tu kan.... that's my please lah!
I should say thanks to you.. definitely, tak marah lah..

have a great day too :)

***********************************

Mak Teh,

neeza pun tak pandai sangat masak pelbagai tu. Yang Neeza tahu goreng berlada dengan ikan bilis je.. hehehe...

20%? banyak tu.. hehehe.. tapi taklah kot.. kesian kat dia..

***********************************

Tulip,

pejam mata and imagine tulip tengah makan kerepek tempe.. mesti rasa kenyang.. hehee..

***********************************

Kak Anie,

kalau goreng dengan jintan manis, rasa dia akan2 rempeyek tak? mesti sedap kan.. boleh try tu.. :)

Kujie said...

sedapnya neeza...goreng kunyit pun sedap tu

::ADleez:: said...

lps ni org2 jubail semenye awet muda...muka semenye firm..licin,...putih...kos cuma Sr6...x botox..vit C...pil2 ka...hehhehhe

DBI said...

tempe goreg pedas ngan bilis..sedap..kat sini boleh jumpa gak tempe

Tie said...

Masak sambal dengan ikan bilis pun sedap, neeza... dulu mak kak tie selalu buat. Tapi sejak kahwin dgn hubby, kak tie jarang masak tempe..hubby tak makan..tu yg malas nak buat...

maza said...

Tie dah malas makan tempe!

memang durhaka sungguh anak Johor sorg tu....huhuhu

Manakan boleh anak Kota Tinggi berketurunan Jawa lupakan Tempe..

Tempe itu ibarat pakaian dalaman yg punyai aura identiti sendiri woo....hehehhee


pstt: apa kata neeza kenalkan makanan msia kat pak2 arab sanun..

lepas tu, buekkanlah project zoom msia ....(support local tourism)

hehhehe

Chekgu BaniHassim said...

the pne and only tempe supplier of jubail ke nih kak??
byk untung??
huhu

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

neeza pun selalu goreng kunyit kak Jie..

***********************************

Liza,

sayangnya.. kebanyakan jelitawan dah berpunya.. kalau tidak mesti laku hahahaha!!

***********************************

DBI,

dimana ada indon ada lah tempe kan..

***********************************

Kak Tie,

ajar aje che abang makan tempe.. kot nanti dia nak lagi dan lagi.. hehee..

***********************************

Maza,

nak jugak rasanya bagi diorang rasa.. nanti neeza try buat masak tempe bagi diorang hehehh...

Kak Tie tu sayang suami lah maza.. makan apa yang suami makan aje..

***********************************

Chekgu,

hahaha!! untung apa? untung dapat makan aje la.. kalau betul nak business, akak kena buat sendiri tempe tu.. tapi rasanya.. idok ler teman.. hehehh..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin