Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, April 24, 2009

Games anak-anak dolu dolu.. ;)


Mak saya pergi pasar,
Dia beli baju baru,
Awak suka warna aaaaape?

Biru!

B.I.R.U
Biru!

************************

Con Con codak
Semayam jambu jambu
Dimana pergi budak
mengambil air selabu
Rak! rak! Rummmmmmm!!!!

***********************

Tepuk amai amai belalang kupu kupu
Tepuk biar ramai emak upah susu
susu lemak manis santan kelapa muda
Adik jangan nanis emak nak buat kerja

***********************

Dimalam sepi pi! pi!
Pak Mat jual topi pi! pi!
Topinya koyak yak! yak!
Pak Mat jual tempoyak! yak!
Tempoyaknya basi si! si!
Pak Mat jual nasi si! si!
Nasinya enak nak! nak!
Pak Mat jual anak nak! nak!

(apa lah Pak Mat.. tak senonoh betul.. dah jual nasi yang enak, dia pergi jual anak pulak ish ish.. nak kena Pak Mat nih.... kehkehhh..)

*******************************************************

Teringat lah pulak game zaman Neeza kecik-kecik ni (psssttt.. sekarang pun main lagi tau!). Lagu atau benda apa sajalah benda diatas tu dipanggil memang sampai sekarang ada lagi kedengaran di sana sini. Neeza tak kisah orang kata kolot. Biar saja lah. At least, budak budak tak payah keluar rumah untuk main macam tu. Tak payah masuk parit cari berudu (cam familiar je nih..), tak payah loncat-loncat dan tak payah panjat pokok sampai kena gigit kerengga.

Yang first tu, rasanya ramai yang tahu. Letak tangan kat bawah dan kira. Bila kiraan terkena pada dia, tutup satu jari sampailah habis jari tertutup. Yang 2nd tu, sesuai untuk anak-anak kecil sebab anak-anak tu kena duduk di betis (nak explain pun tak reti.. ish..) dan yang menyanyi tu baring. Kaki kita perlu di naik turunkan. Bagus jugak untuk exercise lutut dan kaki sebenarnya hehee.. Yang 3rd tu, dah popular sangat. Nak latih anak-anak tepuk tangan hehee.. Yang 4th tu, biasalah kan. Tepuk tepuk tangan jugak tapi berdua. In a way, game yang ni menggalakkan anak-anak belajar rhyming words. Mungkin satu hari, boleh tukar kepada English ataupun Bahasa Cina kan.

Tanpa kita sedar, ada kebaikan yang boleh didapati daripada games tu. Cumanya, bila games tu bertambah hangat (contohnya, bila anak tu suruh kita main con con codak berkali kali), mungkin akan rasa nak pengsan lah orang yang terpaksa menaik turunkan kaki tu. Letih woooo... Tapi anak-anak suka lah sangat sebab macam main jongkang jongket gitu.

Dibawah ni video lama sangat. Masa Shahmey kecil and tak sampai setahun lagi pun. Dia baru pandai berdiri. Untuk biarkan dia berdiri lama, Ummi pun cari lah idea supaya dia excited untuk berdiri. Enjoy!

21 comments:

tulipurple said...

memang besttt mainan rakyat tu kan...penuh kreativiti!
tpkan sis...main pok2 segala tu ngan'gi cari berudu' n 'panjat pokok ceri' mana lagi best?hehe

::ADleez:: said...

sy suke pi lastik burung!!!!..panjat pokok....kemuncaknye kene gigit ngan tebuan tanah 3 ekor kt atas kpl....macam mane tahap kedegilan saye?????

zany said...

games dulu-dulu yang akak suka dan kalau boleh nak anak ikut main (bertuahkan budak-budak sekarang, asyik nak main ps je) ialah games cari nama ibu negara, ikut abjad. kalau abjad a, masing-masing cepat-cepat nak jawab, dari situ dapat point. dalam masa sama cepat tahu hal ehwal dunia. Anak akak,dua tahun lepas england, london, united kigdom pun keliru lagi, ingat lain-lain negara.

zino said...

zaman ni mana ada budak2 main benda tu lagi kena lah mak bapa ajar kan balik hehe

aNIe said...

Neeza..sekarang bebudak dah tak main mainan tu lagik...dah dok mengadap game computer je...tu sebab anak2 sekarang ramai yang bersikap individualistik...betul tak?

Dedulu akak main police sentry...main galah panjang...teng2 semuanya berkumpulan...

Mrs Rafiuddin said...

seronoknya bila kenangkan games kanak-kanak dulu..
sempat lah zaman as merasa..
zaman sekarang dah tak rasa semua tu..asyik handphone,ps2,3,psp,komputer games..
uish,kalau zaman dulu suh pegang computer pun terketar-ketar,sebab takuttttt computer rosakkk..hehe.
baik pi main galah panjang,rounders,tuju kasut,aci sembunyi.teng teng.perghhhhhh,bestnye..hehe

Adry said...

ya Allah.. comeynyaaaaa

hehehe... so sweet... tapi budak zaman sekarang tak main da macam dulu kan.. huhu... kesian..

yang nyanyi tu akak ker?? sedap gak suara ek.. hehehe... suara ibu... ibu... engkaulah ratu hatiku... hahahahhaa


Adry @ http://www.adrysabry.com

silversarina said...

Pak Mat topi tu akak tak pernah main , ni first time tau :)

Comelnya Syahmey ru tepuk tangan... gerammm.

Kak Elle said...

kelakar kan bila ingat zaman kanak2 kita dulu...hehe

wah bab video shahmey tu penyanyi punya suara merdu ek?

Nadia Yuna said...

salam kakak..

nadia baru abeh praktikum
baru free balik
rindu sama kakak!

=)

maza said...

hmm

suara dah ok dah tu.. boleh tahan lah.. cuma pitching lari sikit.. kena tambah izhar dgn idham..

utk itu, elok siibu guna sepit baju.. sepitkan telinga utk dapatkan izhar..

dan idgham lak kat mata..

wakakakkaa

***

hehe.. orait gak tu, betul apa neeza katakan di atas.. kalau kita tak suburkan kembali, nanti anak2 kita tak kenal pun budaya mereka sendiri.

nantinya mereka hanya tahu budaya bangsa satu lagi aje..

kesian harta warisan terhapus begitu sahaja.. rugi woo..

hehehhehe

Neeza Shahril said...

Tulip,

akak rasa kan Tulip.. panjat pokok ceri lagi best laaaaa... puas sungguh dapat makan ceri hasil kutipan sendiri.. kikikikiiii...

***********************************

Liza,

erkk!! lastik burung? bagi akak tu mainan orang lelaki.. tapi kira okaylah tu.. bagus gak kena gigit tebuan tu kan hahaha!!

***********************************

Kak Zany,

itu favorite game neeza dan adik-adik jugak kak. Habis kertas jadi mangsa. Tapi kami bukan cari ibu negara sebab kami tak tahu huhuuu.. kami buat nama buah, nama binatang je, heheheh...

***********************************

Zino,

Cam tu mak bapak kena lah jadi budak-budak balik kan.. ;)

***********************************

Kak Anie,

galah panjang tu, sampai umur 19 tahun pun Neeza main lagi sampai terjadi satu incident kawan neeza tercabut gigi sebab jatuh. Sian dia..

***********************************

tchersally said...

wah..suara latar persembahan Syahmie tu sedap lah..tempo n pitching mantap..hehe..time kanak2 dulu fun kan..kita maaaainnnn manjang..balik skolah terus main dgn anak2 jiran (Sally la ni..)..selagi nama tak di laung suruh balik tak ingat nak balik..main games yg Neeza kata tu la..and also main 'zero-point' (Neeza main tak ?)..main masak2 pakai api btol..huishhh..bestnye time tu..those were the days..

Neeza Shahril said...

As,

rasanya computer pun takde banyak masa tu. Parents sendiri pun takut dengan computer. Kita anak-anak ni lagi lah takut.. mainan yang selamat yang tak payah guna computer je la kan..

***********************************

Adry,

hehee.. dia kecik masa tu..

sebab tu lah akak ajar jugak diorang ni mainan yang akak pernah main.

suara mak mak dah Adry...

***********************************

Kak Rina,

Pak Mat topi tu agak moden sikit. Neeza dah besar masa tu.. rekaan zaman baru sikit dari zaman neeza ;)

Shahmey masa kecik tu kak.. sekarang, tak cute cam tu dah :)

***********************************

Kak Elle,

kalau bayangkan apa yang kita buat, memang kelakar kak..

penyanyi tak bertauliah tu kak elle hehehh..

***********************************

Nadia,

wahhh!! back to college ya..
Lepas ni boleh lah update blog ya.
semoga Nadia sihat :)

***********************************

Maza,

ingatkan anak sape lah pulak izhar dengan idham tu..

baru teringat, neeza pun ada belajar izhar dan idgham kat sekolah.. hehee..
tapi takde pulak dia suruh letak sepit baju kihkikihhh...

Apa lagi maza.. cepat tubuhkan satu badan mengkaji balik mainan rakyat (pinjam terms tulipurple) tu..
Neeza boleh je jadi AJK
Sesekali boleh balik untuk meeting. Tiket di sponsor oleh maza..
hahahaha!!!

***********************************

Sally,

dia tu tak layak masuk AF pun.... :P

Neeza mai zero point dan masak2 tu.. Ingat lagi, kalau tak dapat beli getah, kutip tu getah2 yang mak dapat masa beli barang. Getah dah jadi barangan berharga.. simpan untuk buat zero point tu hehehee..
main masak tu, kami guna kuali kecik kakak sebelah.. main dengan dia sekali.. memang syok.. ;)

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm,,,,sy dah teringat dah dulu ,,,waktu budak2 dulu,,,tp skrg jd budak2 pun x best dah...

Neeza Shahril said...

Fuad,

sebab Fuad dah tua eh! dah remaja kot..
akak tengok budak2 tu suka je bergelak ketawa.. ;)

Pp said...

Neeza :-) best tgk video anak awak tu...comel nye dia..MasyAAllah...!!

eh neeza pun pandai nyanyi jugak kan...bisa aja buat rekoding...!

pp

l i e y n said...

saya punya version of tepuk amai2...

TEPUK AMAI2, BELALANG KUPU2
TEPUK IRFAN PANDAI, MOMMY UPAH SUSU
SUSU LEMAK MANIS, SANTAN KELAPA MUDA
IRFAN JANGAN NANGIS, MOMMY NAK MEMBUTA!!!

best tak?

Pootz in Boots said...

I am trying my best to instil our way of doing things with my kids.... no PS, no videogames etc for them... they get to watch TV and use the PC every now and again.... I encourage reading and playing blocks, pots and pans etc. I teach them nursery rhymes too, both English and Malay... My 2.8 year old girl would memorise those she likes but her favourite is Abang's new version for picking turns for the games - Ulat bulu panjat seluar, siapa dulu dia yang keluar...... Ulat bulu panjat lidi, siapa dulu dia yang jadi.....

Neeza Shahril said...

Abg arif,

Alhamdulillah.. tu semasa kecilnya..

rekoding untuk bagi orang tidur boleh la... tak larat orang nak dengar sampai nak tido.. hehee..

***********************************

Lieyn,

boleh! boleh! membuta lah mommy.. nanti Amir dengan Irfan buat projek sepah rumah hehee..

***********************************

Pootz,

that is nice too.. rhyming kind of thing kan. PS2 is not in the house. computer games ada. TApi, sangat limited. Usually weekend aje boleh main.. :)

kakLuna said...

lain negeri,lain versi nya kan cuma melodinya sama

kdg2 dok pk..sapa lah agaknya yg reka lagu2 ni smua..patut dpt duit royalti tu..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin