Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, April 17, 2009

Kisah semalam


Belum sampai setahun pun kejadian ni berlaku, sekali lagi benda yang sama berlaku semalam. Kali ni belah kiri pulak. Rasa geram kat diri sendiri pun ada jugak. Memang lah budak sorang ni memang agak suka memanjat. Dia terjatuh masa nak turun dari kerusi. Entah macam mana, kepala landing dulu. Terkena pada handle side table. Besi yang kecik tapi sangat kuat (handle kan..). Dia menjerit dan meraung. Bila Neeza angkat dia, darah meleleh kat muka. Ya ALLAH!!! luka atas kening dia!! Sebijik macam dulu cuma kali ni disebelah kiri dan kecil sikit dari yang dulu. Kesian anak Ummi...






Kami tak kemana-mana pun semalam. Tak tau lah kenapa. Last week tak kemana-mana sangat pun. This week pun gitu. Hari ni tak tahu lah pulak. Agaknya seminggu dua ni minggu-minggu lembab kot. Asyik terperap dirumah. Oh ya! Last week, ada jugak bawak budak-budak ni naik kuda di Ferdos Sector. 1 Round = SR5. Okaylah tu nak lepas gian. Sebenarnya Ummi pun teringin nak naik tapi macam segan lah pulak sebab pakai abaya. Kat dalam tu pakai kain. Kalau duduk atas kuda, sah-sah lah terselak kain tu. Lagipun ramainya pak arab kat situ. Takde sorang pompuan dewasa pun. Biarlah, simpan aje keteringinan tu sampai kat tempat yang bukan saudi arabia :).





Since tak kemana-mana, Neeza pun datang lah idea biasa bagi blogger tegar seorang ibu. Ambik camera, paksa panggil Coan dan Shahmey untuk join Kakak dan Sumeyyah. Apa lagi, snap! snap! lah... hahaha!!! Nama pun takde kerja kan.. cariklah kerja... dan itulah kerjanya.. :P.







21 comments:

silversarina said...

Tak pe , biasalah tu kanak2 nak membesar ...apapun walaupun dah berplaster masih maintain comel dan gambo mereka berempat tu dah nampak makin besar anak2 neeza , lagi bertambah besar lagi bertambah comel macam mak ayah mereka, ikhlas akak puji tau .

pB said...

namo lagi budok ...
kalu tok sakit, tok soh

tapi tok leh lawae anok sdaro kak pB lagi ....

doh lah buah , tok buleh dok di'ae , kalu reboh ko , jatuh kor , sikit pun tok jerik ...
walau pun kadae kadae tu , soyok kulit ....

lagi brutallllll

Ummu Layth said...

anak lelaki.. kalau takde lebam ke luka ke tak sah la tuh mcm kak pB ckp.

geram gak kenkadang tu.. derang tak leh duk diam kejap pun ke? hehehehe

Nadine Zuharra said...

salam kak neeza.. lame rasenye tak bertanye khabar..kak neeza sihat..? : ) hopenye sefamily sihat walfiat n hepi2 sokmo..

mm..shahmey walaupun berplaster kat dahi still leh senyum lagi tu posing dpn camera..hihi..comel btul..

isk,saye fobia sket ngan darah lagi2 kalau budak kecik yg injured..rase kesian sgt..
hope shahmey jgn main panjat lasak2 sgt ye pasni.. : )

Mrs Rafiuddin said...

sib baik shahmey lelaki..tapi si shahmey nih dah banyak parut..hehe..parut-parut tu menunjukkan 'kejantanan' si shahmey..kikiki..kalau pompuan rugi-rugi,kang kena tolak belanja :P

tak bosan ker dok rumah..hehe..pi ler berkelah ker,mandi pantai ker :P
bila ler kami dapat cuti hujung minggu..mesti best kalau dapat join jalan2 kan..hehe

tchersally said...

Tak pe..nak membesar..Neeza..comel2nye anak2 Neeza..geram Sally tengok!!

yginsaf.com said...

biasalarr budak tengah membesar tewwww.. jgn sampai buta atau patah tangan sudahlarrr..

nurie said...

Kesiannya Shahmey.Budak lelaki memang mcm tu...

Kujie said...

oooo...budak2 mmg gitu

kalau dia jatuh sendiri....sikit2 tak pe...kadang2 tu cara dia belajar nk control...mana bahaya mana nak seimbang badan...


seronok tgok gambar anak2 tu...

Firdaus Keong Abdullah said...

Kesian Shamey ye? Daniel pun jatuh bulan lepas, berlari di halaman dan terhantuk pagar besi depan. Yang besar tu... Berlubang dahi dia, darah pulak tu. Wife pun tekan lah dgn kain dan darah berhenti lepas 20min. Esok hari, berlari lagi...

jane said...

neeza,

comel2 sumer2 ya! yg baju merah paling cantik jelita. mahal nih!!

kuIna Jentayutiara said...

budak2 klu tak jatuh gedebuk & luka2 tak sah... itu yg buat mereka lasak tu...

tome anak2 ribena tu...

cHeRyNa PiReS said...

name pon syahmey...same macam adik sha yg namenye shahmi...mmg penuh dgn luka2...sampaikan sha selalu kena rotan mase kecik2 dulu!

tp takpe kak neeza..besok dah besar sure die akan ingat kisah nieh:D

Atikah said...

Salam ziarah dari saya...

Mak Teh said...

Neeza,

Ni ada nenek sorang nak marahkan neeza. Kesian Shahmey, he's still a baby. Kenalah jaga dia betul-betul supaya tak selalu jatuh bengkak-bengkak. Sekarang pergi cari biji buah pala, asah di pasu kasar atau di bontot pasu, boh air sikit saje sambil asah tu, kemudian sapu pada tempat luka dan lebam-lebam tu.

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

memang hati selalu tak tenteram kak bila memikirkan kenakalan anak2 ni.. ada aje incident2 macam tu..

hehehe.. pujian akak tu.. Alhamdulillah.. pinjaman dariNya kak..

***********************************

Kak Pb,

aduisshhh.. soyok kulit tu tok tehae Ja denga..

memae buah sungguh tu..

***********************************

Aliya,

tu la kan.. orang berjalan, dia berlari. Orang duduk elok-elok, dia memanjat-manjat..

***********************************

Nadine,

lama Nadine diam kan.. dah selamat sampai kebumi tercinta ya. Alhamdulillah..

Dulu akak takut gak tengok darah. Tapi bila kena kat anak sendiri, gagahkan jugak Nadine.. kalau tidak, kesian kat dia..

***********************************

As,

since dia lelaki, parut2 tu akan memahalkan lagi dia hahahaha!!! nampak macho sikit.. bukan senang nak jumpa orang berparut kat kening.. dua2 belah pulak tu hehe..

tadi kami bawak budak2 ATV kat ferdos.. seronok sungguh anak2 dara tu.. :). Tak lama lagi As bertapa kat rumah la kan.. takleh makan2 lagi ;)

***********************************

Sally,

nak tunggu besar tu, macam2 benda dapat kan. Kena standby je mak ayah ni..

***********************************

En me,

Ish.. seram pulak kalau sampai cam tu.. sikit2 tu pun Neeza dah seriau..

***********************************

Nurie,

anak2 akak lelaki pompuan sama je nurie..
Kakak dia COan tu pernah jatuh dari sink..

***********************************

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

diorang macam tak kisah pun kan. Mungkin tak faham erti risiko lagi kot.. asal redah aje..
tapi, dah kena macam tu, memanjat lagi tu.. alahai anak...

***********************************

Firdaus,

erk!! berlubang?? besar ke? takut akak nak imagine..
agaknya bab2 sakit ni, memory diorang short.. kena aje, terus lupa. Kalau bab2 lain, lama pulak diorang ingat kan hehe..

***********************************

Jane,

Alhamdulillah...

psstttt.. si baju merah tu sangat lah susah nak melayan kerenahnya... kata orang 2nd child syndrome..;)

***********************************

Kuina,

tapi kan.. lasak2 diorang tu.. diorang takut hantu.. Shahmey tu pun dah reti takut hantu hehehe..

***********************************

Sha,

laaa gitu ke? tapi maksud shahmey tu bukanlah yang nakal hehee...

memang untuk diorang pun blog ni.. kalau blog ni wujud lagi laaa hehee..

***********************************

Atikah,

sudi-sudikanlah... :)

***********************************

Mak Teh,

hehee.. memang patut kena marah pun.. geram jugak sebenarnya sebab ada sedikit kecuaian jugak dari pihak mak dia ;).

ooo gitu ke? mana lah neeza nak carik buah pala Mak Teh? balik malaysia ada kot ya...

xiiinam said...

Ada bakat jadi samseng kampung dusun macam ckLah....he..he..he...

Anak ckLah dulu pernah buat gempak, masukkan kacang dalam hidung....masuk ICU gaklah...

Adry said...

OMG!! Kesiannya... nasib tak serius... huhu

Have a nice weekend kak!

Adry @ http://www.adrysabry.com

Neeza Shahril said...

Kak Lah,

macam sophea lah dulu.. masuk chewing gum yang bulat kecik tu dalam hidung dia.. sampai kena masuk OT untuk buang..

***********************************

Adry,

Alhamdulillah tak serious.. kalau tidak, menangis la akak.. ;)

l i e y n said...

alah...boy mmg le kena brutal sikit!!!
comel dah gambar 4 beradik tu just shahmey ada plaster kat kening...
noty ni!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin