Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, April 3, 2009

Makan je semua...



Hari ni kami lunch dengan burger. Favorite Sophea is Chicken Burger. Coan pula Cheese Burger. Bukan nak cerita pasal burger tapi benda lain. Since Sophea tak habis burger dia, Neeza pun ambiklah. Tinggal half yang tak habis tu. Tak baik membazir kan. Bila Neeza gigit, rasa something is not there. Lettuce! Rupanya habis dia keluarkan lettuce tu letak tepi. Memang minah tu tak suka sayur pun. Kalau Coan, gagah jugak dia makan kadang-kadang.

"laaa.. kenapa kakak tak makan sayur?"

"kakak tak suka la.. kakak suka chicken burger aje"

"chicken burger tu termasuk everything lah.."

"ye laa.. tapi kakak tak suka sayur."

"Kakak, if you like something, you have to like everything about the thing. You can't choose one part and let go the others"


Lepas Neeza cakap tu, ada orang 'terasa' yang Neeza cakap pasal dia. Aik!! camana boleh dia pulak makan cili entah heheheh.. then dia menyampuk. Malas nak tulis apa yang dia cakap tu sebab memang not in favor dengan apa yang Neeza nak dengar pun. Lagipun, kalau tulis, dia kata Neeza quote pulak apa yang dia cakap. So, conclusionnya, tak yah lah tulis. Puas hati kan.. :D.

Then sambung,

"Suka tak kalau I just like one thing about you. The rest tu, I don't like"

"At least there is something you like.."

Tapi, bagi Neeza, it is not enough. Tak boleh pilih 1 saja. Contohnya a guy tak boleh kata, dia kawin dengan a girl sebab the girl pandai masak. Dah lepas kawin, dia discover the girl bukan saja pandai masak tapi juga pandai bersolek, pandai bergaya dan pandai menghias rumah. Banyak duit habis sebab nak bersolek, bergaya dan kemas rumah. Bisinglah pulak dia. Mulalah gaduh jadinya. Dulu, awak jugak yang pilih. Awak jugak yang suka. Kalau awak dah nampak, muka dia selalu lawa, pakaiannya branded belaka, awak kena fahamlah. Terima sajalah. Pandai-pandailah awak membetulkannya (dengan hikmah okay..). Janganlah buang kat tepi macam mana Sophea buang lettuce tu kat tepi.. dan lettuce tu jadi makanan Ummi dia pulak huhuuu...

Macam kisah di atas tu, apa yang dia tak suka, mungkin disukai oleh orang lain. Jadi, awak suka ke kalau nanti orang lain ambik apa yang awak tak suka tu dan jadi kebanggaan dia?? heheh.. sendiri mahu ingat lah yaaa...


11 comments:

Kak Elle said...

yeah kita gang tak mkn sayur:)
neeza saya dah update on ADHD

zino said...

dulu hazwan pun macam tu bila makan burger banyak yg di ketepikan.. tapi sekarang semua dia makan..

bangga kata adik makan sayur hehe

::ADleez:: said...

oh byk btl ketinggalan bc nih...internet br jer ade...asyik lupe nak topup...hehhe....
bdk2 mmg x suke syr...org tua pon ade gak x sukerrrr...^_*
sy pulak akn - batu n kayu jerrr...hehhe

Mrs Rafiuddin said...

saya suka makan burger..
tapi saya suka makan burger tepi jalan sebab burger tepi jalan sedap dari McD,KFC dll..hehe..
Saya juga suka makan semua sayur dan bahan2 dalam burger..sedappppppp...

Rasyidah Abd. Aziz said...

dalam betol maksud tak makan sayur tu rupanya ek

l i e y n said...

kalau lettuce sya makan tapi kalau pickles saya buang...

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza...sha pon suke lettuce!
takpe...kadang2 budak2 tak makan sayur tp bile dah besar baru die makan...tp ade gak yg tak makan sayur sehingga ke tua..

tp sha sokong pendapat kak neeza pasal wife tu:D

MULAN said...

rata2 kids camtu kan.. tak suka sayur.. tu la kan, bila bhg yg tak disukai, selalu dijentik jauh2...

13may said...

saya tak makan susu dan betik...

lain semua telan..tolak batu ngan kayu saja :D

abanglong said...

dulu;masa awal kawin,maklong tak makan ikan tapi banglong hantu ikan. sekarang; dia pun sama kaki ratah ikan.

pasal package tu.. memang, kita kena terima sesuatu seadanya mana mungkin kita boleh pilih apa yang kita nak dan taknak. tapi, setelah kita miliki, mungkin kita boleh tune ikut kehendak kita :)

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

laaa.. tak makan ke? kalau ada sayur bagi yek ;)

orait.. thanks kak Elle.. nanti neeza baca :)

***********************************

Zino,

haah.. anak2 neeza kalau dia terpaksa makan, memang bangga menunjuk walaupun muka macam tertelan cicak!

***********************************

Liza,

ooo internet down ke.. nampak dah okay tu.. canteekkk kasuttt hehee..

***********************************

As,

haah! betul tu.. burger tepi jalan tu lagi sedap dari kfc mcd tu kan.. tapi kat sini burger dia tak sesedap burger kat tepi jalan mesia tu hehehe..

***********************************

Syida,

sangat mendalam ;)

***********************************

Lieyn,

bak sini pickles tu.. :)

***********************************

Sha,

kalau dibiasakan dari kecik, makan kot.. diorang dari kecik tak biasa hehe.. salah mak dia jugak huhuuu...

***********************************

Mulan,

agaknya bagi diorang kan, sayur = ubat hehee..

***********************************

13may,

bak sini susu dan betik kalau ada ya.. neeza sukeeee :)

***********************************

Abanglong,

pengorbanan isteri tu tauuuuu.. :D

oooo.. pandai ya.. lepas kawin nak tune pulak.. bijak bijak ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin