Rajin-rajin lah click ya :)

Thursday, April 23, 2009

Make up ke, make down? ;)



Dulu, masa muda-muda (sudah tua kah diriku ini??), Neeza selalu apply make up di muka. Paling tidak pun lipstick. Nampak cantik bila bibir merah bak delima gitu (mind you, ada delima color pucat tauuuu). Tujuannya adalah untuk nampak cantik lah! Nak berseri la kununnnn.. Bila dah pandai sikit, tambah lagi bedak. Lepas tu, tambah eye shadow and eye liner. Dah pandai sikit, blusher. Terer lagi, tambah mascara. Foundation jarang sangat pakai sebab rasa melekit heheh.. (sebenarnya tak cukup sabar nak menenyeh benda tu kat kulit). Itu dulu la.. masa tengah rajin membeli dan excited bermake up.

Sampai satu masa, lepas satu, satu kurang. Last-last lipstick aje. Bila tak pakai lipstick, muka nampak pucat sangat. Macam hantu jerangkung pun ada kadang-kadang. Bila sampai di Saudi, slowly Neeza reducekan. Reason? Partly it was due to some people kat sini yang kalau pandang pompuan macam nak terjojol bijik mata. Lama-lama langsung tak pakai lagi. Bila lama tak pakai lipstick, nampak color bibir Neeza back to normal (tapi tak lah macam baru lahir tuuuu.. melampau lah sangat heheh..). No more jerangkung lah at least.

Semalam, nampak sorang kawan ni. Biasanya dia tak pakai make up. Tapi, for yesterday (ada something went on kat sekolah kami) dia put on make up. A few of us commented, dia nampak older than her age. Bila Neeza tengok, haah.. betul lah. Bila penuh make up, dia nampak tua. Without make up, dia sangat lah baby face. Comel aje. Tapi, no doubt, ada yang nampak sangat cantik bila apply make up. Nampak berseri. Cuma, tak leh lebih sangat la kot. Nanti orang ingat clown tersalah circus pulak hehee..




psstttt... what happened to all my lipsticks? Tanyalah anak dara number 2. Habis dah pun dia tenyeh kat mulut dia..

24 comments:

tulipurple said...

apa2 pun janji cik abg tgk kite lawo kan sis...hehe.
lipstick tu kalu ditenyeh kat muka takper..jgn tempat lain..haruuuu!

::ADleez:: said...

lipstick most enough for me!!!!! yg ln2 mmg x pakai...sy ni mmg blh jmt $$ tang makeup!pas2 sy peruntukkan utk benda2 ln...hehhehe

tchersally said...

errmmm..Sally lipstick tu rasanya wajib kut..bukan vibrant colour pun..just to apply nipis2 kat lips..then bedak kena la jugak kan..kalau tak pakai rasa mcm incomplete je..
adoiyaiii..anak2 dara tu main make up-make up eh..confirm gegirl!!

pB said...

dhumoh tu , lipstick selamat.

tapi pagi pagi , sebelum Nuying g skoloh , dio mesti mitok kak pB sembur miyok wangi .....

zino said...

nasib baik zino ada sorang je anak dara hehe..

silversarina said...

Neeza dah sangat cantik tanpa mekap , natural beauty , ini akuan akak yang bukan main2 .

Neeza Shahril said...

Tulip,

pandai pun tulip... kalau cik abang suruh make up, kena la kan.. hehehe.. kalau dia kata tak payah.. tak payah lah.. nanti dia tak kenal pulak wife dia hehee..

***********************************

Liza,

benda2 lain tu apa liza??? hehehehe...

***********************************

Sally,

sangat lah gegirl.. tapi yang 2nd tu je lah.. Yang 1st tak berapa sangat..

***********************************

Kak Pb,

amboi.. bagus nuyin.. pentingkan bau yang wangi..
Mok Ja pun lagu tuh ;)

***********************************

Zino,

walaupun sorang, kalau permintaan tinggi, kena la turutkan kan kan.. ;)

***********************************

Kak Rina,

Alhamdulillah..
tapi rasanya kan.. akak silap pandang kot... ;)

dcrysz said...

kenkadang...org nih dah cantik tanpa mekap...kenkadang kena mekap baru cantik dan kenkadang nih... dah mmg cantik...tambah mekap lagi... mak aii...indahnya kejadian Tuhan...

Eh eh eh...salam ziarah sebenaunyer...

Kak Elle said...

kalau dah kecantikan semula jadi tak yah lah nak bermakeup kang jadi tak lawa pulak...hehe

Neeza Shahril said...

Dcrysz,

time kasih ziarah blog neeza..

betul tu.. setiap orang berbeza.. ada lagi, siap plastic surgery nak kasi cantik tapi akhirnya lebih hodoh dari asal.. ish ish..

***********************************

Kak Elle,

rasanya masing-masing ada kecantikan semulajadi yang tersendiri kan kak elle.. tapi, kalau touch up sikit tu, mungkin lebih terserlah.. ;)

Mrs Rafiuddin said...

cuma sekali jer betul-betul makeup,masa kawin!!hahaha
Lepas tu makeup gak,sebab kerja jer lah..tapi x der makeup macam rupa hantu :P
barang makeup memang banyak..tapi tak guna pun..
boleh ler kalau nak kasi coan ..hehe..
pastu nnti coan kena marah ngan ummi dan abah dia sebab auntie as kasi barang makeup :P

kayteeze said...

Hmm...kalau kak tie bermakeup kat rumah ni, mesti hubby tanya 'nak ke mana?' Atau...mulalah aksi romantik tu....hehe....

aNIe said...

Akak ni lagilah takleh pakai makeup...selain bedak & lipstik sebab kalau pakai...ya ALLAH...nampak garang bebenor muka ni

Ainur68 said...

Kak Nik ni samalah ngan Kak Tie tu..bukan hubby jer tanya, anak pun tanya....pakai lipstik jer pun, bukannya berblusher ker mascara ker. Haram tak der benda2 tu pun.
Nampak sangat pakai lipstik bila nak kluar rumah...hahaha...

mother of two said...

sudah lama tak pakai make-up selalu tonyoh lipstick ajer....kalau nak lebih2 kena buat senyap2..almaklumler ader anak dara

Nadine Zuharra said...

hmm.. tula,nape ek muke nampak pucat semacam je kalau tak make up.. biase2 mmg sedaye upaye curik mase nak tepek bedak n lipstick.. baru nampak hidup skit muke.. : )

tp yg jadi favourite nadine..eyeliner.. psl bulu kening ni terabur skit..heheh

emm..kak neeza,kat arab sane, org pompuan die pakai mekap tak kt dlm rumah?

Neeza Shahril said...

As,

jangan offer si coan tu. Lain kali dia pergi rumah Auntie As, asyik mintak make up aje lah nanti.

pssttt.. abah tak marah kalau orang bagi.. tapi abah marah kalau dia lebih2 sangat bermake up.. ;)

***********************************

Kak Tie,

jadi, Kak Tie kena limit lah make up tu kan.. nanti akan selalu beraksi romantic gitu.. aawwwww!!

***********************************

Kak Anie,

Neeza tengok kak anie cantik tanpa make up ;)

***********************************

Kak Nik,

without make up kak Nik dah terserlah cantik.. tak yah make up dah.. nanti abang Amri tak gi kerja.. heheee..

***********************************

Shiela,

dah cantik dah tu.. lipstick pun tak payah dah Shiela.. complete dah.. Masyaallah..

***********************************

Nadine,

diorang tu bermake up sakan Nadine tapi since tutup dengan niqab, tak nampak lah make up diorang. Kalau nak pergi party, lagi lah sakan.. Party tu hanya untuk women lah. Mereka tak campur lelaki perempuan ni..

yginsaf.com said...

misti dulu, masa muda-muda, akak neeza jeliterr kann kannns.. ehehe

Kujie said...

neeza, lipstik kak jie pn tak pernah abis guna...tak dan nak abis....dah dikerjakan dek anak dara tu


ada sekali tu dia ckp..tak sabar nak tunggu 12 thn..nanti ada ic ( kad pengenalan ). kak jie tanya dia..knp kalau dh ada ic

dia boleh jwp..kalau dh ada ic dah boleh make up..

entah ajaran sesat mana dia dpt tatau..

:)

kak jie tak make up..dari zaman anak dara pun

zany said...

kalau dah biasa tak pakai make-up, setakat tempek bedak je, senangkan hidup.

ada orang pakai tudung cantik sangat, free hair nampak tua. samalah juga kot dengan bermake-up.

akak suka tengok orang yang pakai make-up nipis tapi cantik sangat.

Zabs said...

Salam Neeza,
Yang utama kalau nak make-up mestilah hanya untuk suami.. Tak gitu..?

MommYaLif said...

jom kita enroll make-up classes kat jaliyat tu..he..he..he. i love mascara n liner,kalau rajinlah, otherwise skincare(a must) n bedak n vaseline,sometime lipgloss shj. Bab make-up i've limited knowledge..heh. Go..Coan..Go Coan..anyway she's photogenic lah, sharp eyes!

Neeza Shahril said...

En me,

sekarang neeza dah tua kerepot lah agaknya kan kan... hehee..

***********************************

Kak Jie,

hahaah!!! bijaknya intan.. sape lah ajar dia tu kan..

kalau tak pernah make up, tak yah mulakan kak Jie.. sebab bila selalu pakai, sekali tak pakai, muka memang akan pucat..

Kak Jie dah terserlah cantik tanpa make up pun.. :)

***********************************

Kak Zany,

neeza pun suka tengok orang make up nipis tapi nampak cantik.. maknanya kalau tak make up dia cantik..
macam artis2 tu, kalau tak make up sekali, mak oiii.. agak seram tengok heheee..

***********************************

Pak Zabs,

heehe.. yang ni, neeza kena setuju dengan Pak Zabs. Bermake up untuk suami.. biar suami je pandang kita cantik kan.. ;)

***********************************

Kak CT,

You've a complete package. Make up wouldn't make justice to you kalau tersilap. Kulit cantik dah.. skincare is a must kat sini kan.. kalau tidak, kulit kering nanti..

Coan tu kalau kena gaya jadi gambar dia.. kalau tak kena gaya, entah apa2 je..

kelas kat jaliyat tu open next sem kot.. eheemmm.. ;)

Blogger said...

Did you know you can create short urls with AdFly and earn money from every visit to your shortened urls.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin