Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, April 29, 2009

Mendidik vs Mengerdik


Parents A

90+80+55 = berapa?

215.

Okay. Hmm.. kurang tepat tu. Sikit lagi nak betul. Cuba kira sekali lagi. Tulis balik, 90 plus 80 plus 55. Kira perlahan-lahan. Tak perlu kelam kabut. Kalau kelam kabut, senang untuk kita buat careless mistake.


***********************************

Parents B

90+80+55 = berapa?

215.

Hah?? 215??!!! Mengira pun tak pandai ke? Soalan senang macam ni pun tak reti ke? Jangan main hentam aje. Asyik buat careless mistake aje. Bukan tu jawapan dia. Kalau benda senang macam ni pun salah, macam mana nak buat soalan lain yang lebih susah? Macam mana belajar macam ni? Tak reti reti lagi ke??


***********************************

Mendidik atau mengherdik? Kalau kita belajar, kita suka cara Parents A ataupun Parents B? Bagi Neeza, bohong lah kalau kata, Neeza suka cara Parents B. Kalau Neeza lah yang jadi anak tu. Dengan cara Neeza yang cepat merajuk tak suka kena herdik macam tu, tak mungkin Neeza akan belajar dengan tenang kalau di ajar oleh Parents B.

Ada yang kata, dulu-dulu, mak ayah saya ajar saya dengan cara macam tu lah. Dulu-dulu? Banyak kita dengar, zaman dulu, mak ayah sangat lah bengkengnya (garang). Tapi, applicable ke cara didikan zaman dulu dengan zaman sekarang? Dulu takde computer, takde video games, takde handphone, takde internet. Anak-anak susah nak berjumpa dan bercerita "mak aku pukul aku sebab tak dapat jawab soalan Math". Kalau berjumpa pun hanyalah untuk main masak-masak, tembak burung, lastik cicak atau terjun sungai. Lepas tu, bila dah balik rumah, no more friends. Cuma parents dan adik-adik.

Zaman sekarang, boleh dikatakan anak-anak bebas bersama kawan-kawan selama 24 jam. Mungkin bukan secara fizikal. Mereka boleh sms, hantar email, chatting atau paling kuno pun, snail mail tu lah. Banyak benda mereka berkongsi dan bercerita. Mereka terdedah dengan pelbagai informasi dari luar rumah - mengenai penduduk setempat mahupun luar negara.

Mereka nampak ada parents yang mendidik anak dengan penuh hemah dan ada parents yang tidak. Macam yang Neeza kata, Neeza suka cara parents A. Terasa kasih sayang disitu. Kalau parents B, rasa seperti singa nak telan orang.

Besides bla bla bla kat atas tu, Neeza akui, Neeza selalu terlepas pandang benda ni. Bila bercakap pasal anak-anak kita, kita tak sedar pun yang kita pun ada 'berperangai' macam parents B. Neeza tak cakap pasal orang lain sebab Neeza tak nampak dan tak tahu. I am talking about myself. Tanpa malu, Neeza akui, sometimes, or many times, I reacted like the Parents B. Rasanya, sebab Neeza tahu my kids is under my control. Macam dictator yang bebas mencengkam orang-orang dibawahnya. Kita berkuasa (padahal Allah lah yang berkuasa sebenarnya..). Yes, I should and have to change. I should be more patient in dealing with my kids. Let us all change ourselves for the benefit of our kids. Our own flesh and blood. Insyaallah. Ameen...

19 comments:

Kujie said...

samalah neeza...kadang2 tak sabar sungguh....sebab itu tak berbakat langsung nak jadi cikgu.


puas control waktu nak ajar anak2..sbb tu agaknya lebih mudah suruh cikgu je ajar.

tulipurple said...

sis...kau buat ku menangis membaca N3 ini.terasa insaf...

tp kan...kenapa takde contoh budak2 panjat pokok ceri ke...tolak adik dlm longkang ke...hehehe.

nj said...

neeza...
dalam mendidik ni norma tak ada specific cara la..biasanya tengok keadaan...kengkadang jadi ummi paaaaaling baik...kengkadang jadi ummi paaaaaaling garang. Ada situasi kita kena berlembut...ada jugak yang kena berkeras...sampai letih la kita...habis kaedah, ummi dia duduk diam-diam aje...
Sabar je la kerenah anak-anak sementara nak besar ni...

tchersally said...

mengajar itu mudah..mendidik itulah yang susah..apatah lagi yg ingin kita didik itu adalah darah daging sendiri..kerana harapan yg digalas terlalu tinggi..

manje said...

salam akak

emm kekdg bab2 mengajar ni mmg
takleh kontrol rasa mrh tu...

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

neeza terpaksa setuju dengan Kak Jie.. lebih baik neeza suruh cikgu ajar.. kalau tidak ada anak kena baham dengan mak singa hehe..

***********************************

Tulip,

contoh tu takleh tulis tulip.. nanti diorang kata.. haaa.. ummi boleh buat yaa.. huhuuu..

***********************************

Norma,

mesti Norma banyak experience kan.. dan boleh sabar sebab selalu sangat berhadapan dengan students.. neeza ni tak banyak sabar.. ;)

***********************************

Sally,

neeza selalu respect dengan cikgu2 yang dapat mengajar dan mendidik.. bagi neeza susah nak buat macam tu.. tahniah!

***********************************

Manje,

kalau anak orang lain kita still sedar limit.. kalau anak sendiri, kengkadang, tak sedar.. terbawak2.. :(

WanHidayat said...

Salam akak....itulah yang membezakan dulu dan sekarang...

Zaman sy kecik cuma ada vgame...komputer dah ada tapi tak pandai nak menekan segala....sekarang mmg ramai yang takut akan anak-anaknya terpengaruh dgn anasir-anasir kurang baik tapi sy percaya lebih ramai yang buat tak tahu dan membiarkan sahaja....

Bla sudah terhantuk baru nak terngadah...itu yang biasa org tua kita buat....


Trlalu garang tak boleh...terlalu lembut juga tak boleh....heheehhe...


itelan mati emak diluah mati bapak...

jane said...

salam neeza,

sebab itulah akak antor 2 anak2 yg nak peksa ke pusat tuisyen. akak sendiri mendidik anak orang lain. anak sendiri, yg x peksa tahun ini akak ajor - seorang. kelakar, kan ? guru...mendidik anak orang lain, anak sendiri x boleh nak ajar.

selalu hilang sabar bila mendidik anak sendiri. malah, lebih kerap mereka menangis bila kita ajar berbanding kita ajar anak orang. so, akak surrender....ajar depa bila depa betul2 perlu sahaja!!! peace!

::ADleez:: said...

sy x tau lg nak ajar rian camner nnt...tunggulah 1st homework cikgu kasi...hehhehe....i bekeng tauuuuu!!!

xiiinam said...

ckLah dah guna semua teknik.....termasuk rotanlogi....


Memang bukan mudah kan neeza...

yginsaf.com said...

same to me.. uhuhu

Chekgu BaniHassim said...

sama ngn tak tu bergantung...
jadi kene byk2 sabar...budak2 skg tak macam dulu lagi...

noniey alias said...

betullah. teringat dulu. bila ayah cakap suh hafal sifat 20 je, confirm malam tu mesti dapat hafal. sebab takut punya pasal.. hehehehe

zino said...

ada masa perlu kaedah A dan ada masa perlu kaedah B... so ikut pertimbangan yg wajar..

Abang Long said...

Si ayah boleh mengajar si anak tak ?

silversarina said...

Akak lah kalau anak2 dah banyak kali buat salah yang sama memang kena herdiklah jawabnya :)

aNIe said...

Parents B tu jenis parents yang tak sabar...kalau akak selalunya ikut cara parents A...tapi kalau lama2 tak paham...terus boleh bertukar jadi parents B...hahahha

Neeza Shahril said...

Dayat,

betul tu.. memang kena ada serba sedikit.

tapi kan, akak ni bila garang tu, macam singa je.. ish ish.. akak memang tak leh mengajar anak kot.. ;)

***********************************

Kak Jane,

Itulah yang neeza selalu dengar. Cikgu sendiri pun ada yang takleh ajar anak sendiri..
sebabnya kalau anak orang, kita tahu kita tak ada fully control.. tapi anak kita ada.. kan..

***********************************

Liza,

jom kita tunggu setahun lagi.. rian dapat ibu baik ke.. ibu garang hehe..

***********************************

Xiinam,

hahaha!! rotanlogi tu neeza suka.. dan satu lagi jeritogi.. hehe..

***********************************

En me,

oooo.. sama ke?? hehee..

***********************************

Chekgu,

sebab tak sama lah, cara tak boleh sama kan chekgu.. kena sesuaikan dengan jenis murid dan situasi..

***********************************

Noniey,

tapi kan.. ayah akak tak garang pulak.. mak akak yang garang heheh..

***********************************

Zino,

tapi kaedah B pun takleh lelebih sangat kot ya..

***********************************

Abang Long,

boleh.. garang jugak.. :D

***********************************

Kak Rina,

heheh.. sebab kita rasa geram kan.. dah banyak kali ajar, tak faham ;)

***********************************

Kak Anie,

samalah neeza ni.. memula berazam jitu jadi parents A. TApi lama2 tak tahan.. jadi parents B jugak huhuu..

Nadia Yuna said...

kakak..

nadia suka yang A. sebab nadia biasa dibesarkan dengan B. Waaaaaa. sedih kalau ingat balik. Sakit kepala kene luku. rasa cam nak pakai helmet je. Kang pakai helmet kang kene cubet lak. hehe.

Tapi akak kan, Bila diajar cara B tu, secara jujurnya kita jadi x jujur dalam belajar, belajar sebab takut or sebab kena paksa. bukan sebab nak belajar. Nadia nak sangat dapat mama macam A. tapi takpelah. x dpt pun kot. Da abes belaja da pun. Nadia je la jadi mama yang macam A. Boleh kakak kan?

huhu.

nadia kuat merajuk jugak. tapi kadang2 ade sedikit revenge. tapi nadia tau.. tak baikk revenge. harus think +ve dan sabar selalu..

** dah macam karangan. =p **

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin