Rajin-rajin lah click ya :)

Thursday, April 9, 2009

Nasi dagang gulai ikan aye


Check makna kat wikineezasophea: Ikan aye = ikan saya! kikikikiiii...

Alhamdulillah! Semalam kami makan nasi dagang gulai ikan aye a.k.a ikan tongkol / tuna / kayu / papan atau apa-apa ajelah. Susah sungguh ikan banyak nama ni. Baru ni ada orang tu panggil ikan tu dengan nama CANAKA! Saudi sini panggil gitu katanya.

Kak Ani!!! Nasi dagang 6 pinggan!!

Aik?? Sumeyyah pun makan nasi dah ke?

Tak.. 2 pinggan tu untuk Neeza! heheheh...

Amboi dia ni.. asal hari Khamis je cerita pasal food... Khamis aje food... Food aje Khamis... Maklumlah kan, Rabu malam ada gathering kecil-kecilan (kelas agama) dirumah presiden. Macam dah jadi kewajipan lah pulak ada makan. Dulunya (sebelum kelas ni start), kami kata... "ala.. kita bawak kuih sikit-sikit dah la. Minum-minum lepas kelas" ala ala moreh (sebut morey) macam lepas solat tarawih tu la. Tapi nampaknya sekarang, bukan moreh lagi ni. Ini dah jadi kenduri cukur jambul lah pulak walaupun takde jambul yang kena cukur pun sebenaunyeee.. pssttt.. hopefully, takdelah pulak yang berniat, nak pergi kelas sebab nak makan semata-mata - pesanan ini adalah untuk penulis blog semata sebab dia dah kena tegur dengan kawan sebantal sebilik dia yang dia ni makan banyak!

Tapi kan.. sorrriiiiii laaaa.. gambar Nasi dagang tu tak ambik lah pulak. Pinjam gambar dari g00gle aje. Alasan tak ambik gambar ialah : camera tak bawak! Yang lain tentang gambar ni, nasi dagang semalam nasinya takde brownish tu. Putih aje tapi sedappppp...




Balik dari gathering semalam, Neeza tanyalah ahli mesyuarat tingkap keluarga Neeza, "makan apa tadi?"

"Nasi dagang... sedap la.. siap menambah-nambah"

"Ummi.. nasi dagang tu ada tak?"

Heheee.. ada! ada! Ummi bawak balik. Menapau aje kerjanya. Setahu Neeza, ada lah orang tu kan.. dia tu tak suka sangat nasi dagang sebab macam berpulut sikit, katanyalah. Tapi, boleh menambah tuuu.. ish ish ish... siap puji lagi tu.. kalau bini dia masak, tak pulak dia puji gitu.. Tahu lah bini dia tak reti masak.. uuwwwaaaaa!!!!!!

Jadinya, boleh lah kan, lepas ni sebulan sekali menu nasi dagang hehee.. pepandai aje suruh orang. Kak Ani baik kan... kan! kan! Oooo... nak bodek ye... eh! takdelah.. lalalalaaaaa..

Menu lain semalam ialah roti jala, popia basah, puding jagung, kek letak cheese (bukan cheese cake tau), agar-agar gula merah, karipap, bubur kacang, mini pizza and roti ban kecik (kalau ada yang tak listed kat sini, maaf ya. Tak boleh nak recall semua sebab takde gambar ;). Semuanya hampir licin lincau. Alhamdulillah!!!

17 comments:

Abang Long said...

Selamat 'menghadap'. Hehehehehe

manlaksam said...

Sedap nampaknya nasi dagang tuh.

l i e y n said...

macam mana plak kek letak cheese tu?

maza said...

aderkk..

pergi rumah kakcik cerita kuih, rumah neeza lak citer nasi kerabu....

aderkk

dugaan, dugaan.....

haruskah den buko puaso sunat hari khamis nie ek?

aderkk

dugaan dugaan,..

tengok ikan tongkol tertonggok atas nasi tu, tak tahan betul lah...terliur...

huhuhu

Raihah Rosli said...

semalam teringin nak mkn tempe...

ari ni buke blog kk neeza.... tetiba terasa teringinnnnnnye nak mkn nasi dagang....

Dah lama tak mkn... dah 4 bulan tak dpt mkn nsi dagang... huhu

Yummy Yum said...

baca blog kak neeza..lapar...
kalau lapar baca blog kak neeza
hehehehe..gurau je
tapi memang lapar le

Ainur68 said...

Boleh masak nasik dagang kat sana tu kira terer ler..mana nak cari rempah gulai tu. Pernah masak nasik dagang sekali...itu pun tahun 1986..wakaka..
Pastu, aku beli jerlah...makcik mintak nasi dagang 6 bungkus!;)

jane said...

salam neeza,

sedapnya nasi dagang. last saya makan nasi dagang paling sedap ialah di mersing....rumah room mate masa di itm johor....sedaP GILER MAK TIRI DIA MASAK!!

Zabs said...

Salam Neeza,
Kenapa dipanggil nasi dagang ye? Sebab orang berdagang suka makan nasi ni ke?

kuIna Jentayutiara said...

dasi dagang memang sesuai utk org berdagang...

hehehe..

nak g cari kat psr mlm la...

Neeza Shahril said...

Abang Long,

hehehhh.... :)

***********************************

Pak Man,

memang sedap sangat :)

***********************************

Lieyn,

sebenarnya butter.. bukan cheese. Dia belah2 butter tu. Bila makan, rasa lah gigit butter.. sedap!!

***********************************

Maza,

alo kawan.. nasi dagang la.. bukan nasi kerabu..

alamak!! terliur nak makan nasi kerabu la pulakkkkkk!!!

hehehhh..

***********************************

Raihah,

4 bulan tak lama tu.. akak ni.. errrr 8 bulan dah kot.. saudi tak reti masak nasi dagang huhuu..

***********************************

Yam,

kalau baca blog kak Neeza boleh kenyang ke? kihkihkihhh..

***********************************

Kak Nik,

memang kak Ani tu bawak rempah gulai cap bunga Ros dari malaysia Kak Nik. Sedap gulai dia..

kat Malaysia senang kan. boleh tunjuk2 aje.. tak sedap, boleh tukar orang lain lak..

***********************************

Jane,

cayalah orag Johor pandai masak nasi dagang.. selalu yang Neeza dengar orang pantai timur aje pandai..

***********************************

Zabs,

agaknya sebab dulu nasi ni mahal.. kena berdagang, dapat duit banyak baru dapat makan hahhaha!! lawak jeee..

***********************************

Kuina,

tak aci tauuu... senang aje dia boleh beli kat pasar malam.. nak la jugakkkkk hehee..

manje said...

salam akak

eii tetiba tingin nk mkn ns dagang...

Neeza Shahril said...

Manje,

meh datang sini.. hehee..

Adry said...

waaa... kalau macam ni semua semangat nak hadiri kelas agama ni... hahahahaha


Adry @ http://www.adrysabry.com

maza said...

uiks....

nasi dagang dengan nasi kerabu lain ke?

aderkk dah confius lah pulak...huhuhu

tapi apa2 hal pun, pasal ekau lah den gagal jalani ujian hari ini...

tengah hari tadi tetibo jo terbatal puaso den akibat terkecur sakan woo.......huhuhu

Mrs Rafiuddin said...

ikan aye kalau orang perlis pangil ikan mambu..hehe..
tapi sedap la nasi dagang tu..
6kg habis..dasyatttt....
lepas kempunan nak makan nasi dagang :)

Neeza Shahril said...

Adry,

kelas agama tu bagus sebenarnya...
makan pun bagus jugak hehee..

***********************************

Maza,

hahaha!!! takpe.. takpe.. nanti pergi teganu, tanya dia.. yang mana satu nasi dagang?? nasi kerabu tu banyak ulam-ulam tu maza.. yang mana sedappppp jugakkkkk.. hehee..

alahai.. keciannye dieee.. terpaksa buka pose.. jadinya, puasa setengah hari je la kan..
esok puasa lagi setengah ya.. hehehh..

***********************************

As,

ikan mambu?? first time akak dengar ni.. tapi memang best kan.. sebab orang yang buat tu terer.. kalau akak buat, entah-entah jadi nasi perdagangan hehehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin