Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, April 25, 2009

SAHM ;)




Setelah sekian lama dinding toilet tak disental, hari ni ianya disental. Baru lah segar sikit mata memandang. Kalau Neeza yang cuci, Neeza biasa guna scrubber hijau yang orang guna untuk cuci periuk tu. Memang benda tu nipis. Tapi sangat berkesan untuk Neeza. Letak saja tile washer. Biarkan sekejap and mulalah menyental.

Eheeemmm!!! Itu masa Neeza rajin lah ya puan puan tuan tuan.. ;). Kalau malas, agak lambat sikit lah sesi menyental tu. Mood rajin tu bukan selalu datang. Bila Vitamin R tu banyak, Neeza akan bertapa lama dalam toilet. Buat masa sekarang ni, tak boleh lah lama sangat di toilet. Nanti baby uweekkk!! (tu bunyi nangis, bukan muntah tauuu), kelam kabut nak keluar toilet.

Hari ni bukan Neeza yang menyental. Orang lain buat. Terima kasih ya orang itu. Jangan lah pulak awak lari macam orang yang memula dulu bila saya suruh sental dinding sampai bersih. Hahaha!!! demanding nya lah saya ni ya.. ;).

Hari ni Neeza tak sekolah. Cuti untuk seminggu. Bila sekolah government cuti, kami pun cuti jugak lah. Best jugak cuti sekali sekala. Tak payah lah kena tunggu bas dan akhirnya habis tudung dan abayat bau asap bas bila sampai rumah (ni kes, bas bas yang ambik students suka hidupkan engine awal-awal. Sebelum kami nak naik bas, asap exhaust tu merata-rata perginya. Hilang habis bau CK1 segar bugar di pagi hari tu.).

Alamak! Bau apa pulak yang tak best ni? Ish.. baju bau sambal lah pulak hehehe.. Saja je nak cerita yang Neeza buat sambal ikan bilis tadi. Menu for today ialah nasi lemak takde daun pisang huhuhuuu!!! Takpelah, takde daun pisang, daun pandan jadi lah kan. (uish!! habis semua nak cerita kat orang buat apa hari-hari, makan apa hari-hari.. biarlah.. this is my life.. kalau tak suka, jangan baca. Tulis aje kat blog sendiri yang tak pernah ada visitors tu hahaha!!! Nyebok je baca blog orang. Dah tu, pergi jauh jauh... shooh! shooh!)

SAHM - Stay at Home Mom ---> sangatlah best!!! heheee..


21 comments:

silversarina said...

Wah bestnya ada orang tolong genyeh bilik air :)

Wah bestnya masak sambal ikan bilis dan nasi lemak :)

Laa, tak bestnya abaya habis bau asap bile ke sekolah :(

Saya buka sekadar membaca tapi dapat menjiwai cerita di blog ini, janganlah halau saya ...hehehe.

Nadine Zuharra said...

wah..siapela rajin menyental toilet tu ye.. : )
takpe,kak neeza ade baby,adela alasan jgk tak sempat nak buat semua kerja rumah dlm 1 mase..

Yg nadine ni pun.. baru pindah rumah,yang lain2 dah siap kemas..bab toilet jgk yg still blum make over lg..
aduhai..malasnyerrr..hehe

cikgu_math said...

kena halau pun kita masuk juge...pintukan tak berkunci!

Kata orang SAHM ni lebih penat drp mother yg ada profesion, agaknya betul ke??

::ADleez:: said...

wowwww..nasi lemak datin seri neeza!!!..ptt bau smpai ke cni...hehhe...ayat yg font kemetot tu tuju kat sape erk????!!??(sambil kutil2kukukakikiriku)...;)~

nj said...

neeza...bab genyeh tandas tugas khas bos dalam rumah ni...tapi selalu bos pun kena 're-do' genyeh sbb maam tak puas hati...

tchersally said...

waaa..jeles lah dgn SAHM..hmmm..sampai KB bau 'nasi lemak tak de daun pisang' Neeza tu..

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

akak sangatlah dan sentiasa dialu-alukan kak.. Never halau akak punya tau.. lagipun akak kan bakal jadi wanmommy mertua anak neeza huhuuuu...

hari ni neeza mengarut je. Semua benda nak cerita hehee..

***********************************

Nadine,

pssttt.. susah susah sangat kan, Nadine upah je sesape cuci.. hehee.. kalau kat sini ada service cam tu walaupun akak tak pernah try.. ;)

***********************************

Cikgu Math,

hahaha!! ooo.. akak masuk rumah neeza ya.. tapi akak memang dialu-alukan.. cuma takde air kopi la kak.. ada nasi lemak. jom makan hehe..

kalau betul2 SAHM (neeza ni ngelat), memang penat sangat sebab 24 hours kerja..

***********************************

Liza,

alamak!! bau ke? tu la.. dah pesan tadi suruh tutup tingkap.. hahahah!!!

ooo.. tulisan itu kan untuk.. errr.. tak leh cakap sebab nanti terbongkar cerita dia ada blog sendiri tapi takde visitor.. heheheeee.. ssshhhhhh!!

Tapi yang pastinya bukan sesiapa saja yang ada kat bloglist and yang tinggal comment kat blog akak la.. :)

***********************************

Norma,

ish ish.. bagusnya bos nak re do genyeh sebab ma'am tak puas hati.. kat sini kalau bos dah boleh genyeh tu, kira bagus dah huhuuu...

***********************************

Sally,

adushh!! mesti ada yang bawak nasi lemak tu ke KB.. sebab tu bau sampai sana hehehehee...

yginsaf.com said...

me jenguk2 je.. vollee kannns

maklang said...

teringin sgt nak jadi SAHM ni...

aNIe said...

Neeza...menyental bilik air sesuatu yang menyeksakan...penat membongkok2...sakit kaki ni...bangun mengadoi...duduk mengadoi...kalau tak sental...sakit pulak mata ni...

Tapi kalau ada orang sental mcm neeza kan best...

OO said...

boleh tak pinjam orang yang genyeh bilik air Ja tu mari genyeh bilik air dumoh ni pulok!

my bathrooms need serious genyeh-an!!!!!

tulipurple said...

wahh...syioknye ada org tulun tenyeh toilet,sy pun pakai scrubber ijo tu.tp,bak kata hubby-org yg fussy(or psycho..hahaha) mcm sy nie better wat senirik jer ler..haha.

Mrs Rafiuddin said...

huh!!benda paling tak suka bila nak kena sental toilet..kikiki
tapi terpaksa buat,sebab satg kalau orang lain buat tak mencapai tahap kepuasan maksimum plak :P

wahhhhhhhh,blog memang lah macam-macam cerita boleh tulih..
nnti kalau rajin tulih lah lagi e.g :

1)Masakan hari ini
2)Aktiviti hari ini
3)Shoping apa hari ini
4)Pergi mana hari ini
5)Pastu nak pi jalan mana hari minggu
6)Bla bla bla bla....

Kah kah kah..jangan mareee yerrr..Nanti kena jual..Sapa yang tak suka baca,tak yah baca..

yannfuad said...

kak neeza.. untung kt sana ader daun pandan.. nikmatnya.. da 3 kali try tanam pokok pandan.. tp asyik innalillah je.. huhuhu

ayat kat bawah tu tulung jgn tujukan kt saya kak.. ampunnnnnnnn

l i e y n said...

nak gak jadi SAHM tp financial masih tak mengizinkan...
lagi plak selepas tgk video maid dera baby...lagi le semangat berkobar-kobar nak jadi SAHM

kuIna LadyInRed said...

eeehhh neeza pn ada coti sekolah gak ker....

nasi lemak ikan bilis.. betul2 menggoda org br leps jogging nie...

Neeza Shahril said...

En Me,

vollee.. volleyball!! hehee..

***********************************

Maklang,

jom la join the club maklang :)

***********************************

Kak Anie,

kalau neeza menyental bilik air kan, memang lah macam tu.. tu yang neeza kena duduk lama. Biar berbaloi. Lepas tu, neeza mandi, pakai baju siap untuk tido!!! hehee..

***********************************

Kak Wani,

buleh! buleh! anytime jah kak wani.. tapi tok tahu dio ni nok gi kor dok.. hehe..

takpo kak.. coti nati, mitok anok2 tulung deh ;)

***********************************

Tulip,

hehee.. kita bukan psycho eh! fussy.. hehee.. kita cuma tak suka lah tengok kotor ni kan tulip.. kan ka.. :D

***********************************

As,

lepas ni As kena berehat dari mencuci bilik air.. kalau tidak nanti jadi cam akak.. anak ghiau takdak sape nak tengok heheee..

orang tu memang takde kerja lain selain mengutuk orang yang rajin duduk depan computer cam akak ni As.. biarkan dia.. esok2 bila dia dah caught up dengan blogging baru dia tau hehee..

***********************************

Yann,

daun pandan kena beli about 1 1/2 hour dari ni. Tapi okaylah kan. Boleh simpan dalam fridge..

ayat tu sah2 bukan untuk Yann.. don't worry.. :)

***********************************

Lieyn,

kalau anak akak dibuat macam tu, mahu akak terajang balik maid tu..

***********************************

Kuina,

eh! tukar nama yeee.. hehe..

ada kuina.. sekolah ni bawah govt. Jadi bila sekolah anak2 govt cuti, dia pun cuti gak la..

jom makan nasi lemak!! hehee..

kayteeze said...

Hah !

Boleh pinjam jap tak aura rajin Neeza tu... Kak tie dah berzaman nak cuci petisejuk tu, tapi macam malas je....he he ...

Mak Teh said...

Neeza,

Malu nak cakap yang mak teh tak pernah genyeh bilik air. So imaginelah selalunya ada orang yang buat. Sekarang dia terlalu sibuk kerana tinggal dia seorang saja!

Kujie said...

kak jie pun guna sental hijau mcm neeza gak..tapi bila turn anak2 cuci bilik air..ade je yg tak puas hati..ikut pakar motivasi jgn dikomplen

wa'aaaaaaaaaa....

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

sayangnya kan Kak TIe, aura rajin neeza pun dah melayang pergi kutub utara.. berehat kat situ hehee..
petisejuk kalau kotor, rasa geram2 aje kan..

***********************************

Mak Teh,

takpelah tu sebab Mak Teh ada 'dia' tu.. kalau neeza pun, suruh dia tu je yang buat hehee..
sebulan sekali boleh kot kan..

***********************************

Kak Jie,

memang kalau orang lain yang buat memang tak puas hati.. tapi nak buat sendiri malas (neeza la tu hehee..). Betul tu, kalau anak buat jangan complain patutnya tapi kan.. biasalah.. mak mak macam neeza ni.. mulut ni tak reti tutup.. hehee..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin