Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, May 6, 2009

Bronchospasm


Definition of Bronchospasm

Bronchospasm is an abnormal contraction of the smooth muscle of the bronchi, resulting in an acute narrowing and obstruction of the respiratory airway. A cough with generalized wheezing usually indicates this condition.

the above definition is obtained from here

******************************************

Starting from today, kami akan buat lawatan mesra ke 'hotel 4 bintang orang tak berapa sihat' (sepital la tu..) for 3 times a day. Sumeyyah (our youngest) has been diagnosed for Bronchospasm. Dia batuk dah lebih semingu (ye.. sila lah marah kakak-kakak nurse dan doctor-doctor sekelian). Semalam bila doctor tahu yang Sumeyyah dah agak lama batuk, dia marah kami hehee.. Best kan kena marah. Padan muka sebab suka sangat take things lightly. Kalau orang tua tak kisah sangat. Sumeyyah baru 3 bulan lebih. Segala penyakit yang datang sangat bahaya sebab immune system dia belum kuat lagi.

Tapi kan, tak yah fikir lebih-lebih ya. Doctor tu tak lah marah kami dengan gaya seorang bapak yang geram bila mengajar anaknya buat homework tapi tak faham-faham jugak lagi. Oppss!! Ada yang terasa ke? Sowwwiiiii. Jangan marah tau... nanti kena jual! Doctor kata, bahaya biarkan lama-lama, nanti bla bla blaaa... tak ingatlah apa dia kata sebab dia guna bahasa doctor hehe..

Alhamdulillah sebab kami tak payah berumah tangga di wad. Mungkin sebab anak kami tak demam. Kami cuma perlu pergi 3 kali sehari for nebulizer (ala.. yang letak mask kat hidung then ada cecair yang jadi gas dan akan disedut tu laaa). Macam kat bawah ni. Tapi tu Shahmey bukan Sumeyyah. Lagipun saja nak letak gambar tu sebab caption pada gambar tu. Orang yang berkenaan, sila ambil perhatian caption tu eheemmm...



Gambar Sumeyyah tak ambil sebab semalam tak bawak camera (ni lah masalah jadi blogger. Kalau nak kemana-mana camera mana boleh tinggal. Kalau tidak, camana nak buat entry bergambar.. hahahaa!!!).

Neeza tanya doctor, sebab virus ke, Sumeyyah jadi batuk teruk macam tu (batuk yang ada phlegm). Doctor kata mungkin jugak. Mungkin juga sebab cuaca dan sebab-sebab lain. Semalam, Sumeyyah nampaknya tidur dengan lebih lena (1st dose dah bagi masa kami ke hospital semalam). Kalau tidak, about 1 - 2 am, kami kena bangun sebab Sumeyyah akan batuk dengan amat teruk. Kesian kat dia sampai merah padam muka bila batuk. Orang yang pernah batuk teruk mesti tahu perasaan tu.

Benda ni bukanlah benda baru kami. Anak-anak kami biasa kena macam ni masa kecil. Cuma ianya tak melarat. Alhamdulillah. Kalau melarat, boleh jadi asthma. Semoga Sumeyyah cepat sembuh, InsyaAllah. Ameen.

19 comments:

Ainur68 said...

Get well soon Sumeyyah! Everything gonna be fine....

Ummi365 said...

Neeza, i bot the machine costing about rm400.. so tak payah lagi nak ulang alik..sebab all my 4 kids ni semuanya ada bronchitis masa kecik..

Muhammad Rafiuddin George Abdullah said...

Sumeyyah baby gurl kuat. InsyaAllah dia sihat. Dia baru nak sesuaikan diri dgn cuaca tu...

pB said...

mitok jauh lar dpt asma ...

payoh

Kak Elle said...

oh baby sakit ye?habis can mak dia nak te ngok Yuniang ek?...hehe

semoga cepat sembuh.

maklang said...

moga2 sumeyyah cepat baik...

kayteeze said...

Kesian, ya....baby lagi dah batuk2.

Moga2 cepat sembuh !!

Mak Teh said...

Tak mau cakap nanti mak teh marah mak dia. Kan mak teh ni nenek suka berleter. Nanti bila dah dapat cucu sendiri teruklah menantuku kena dileterkan.

Mak Teh said...

Tak mau cakap nanti mak teh marah mak dia. Kan mak teh ni nenek suka berleter. Nanti bila dah dapat cucu sendiri teruklah menantuku kena dileterkan.

::ADleez:: said...

aloo siannye...comey n shamey dah kene batuk..Alhamdullilah budak kecik sorang kat rmh ni lum ade tande2 lg...skarang msm panas...hope lps ni byk bg anak2 kt mnm air masak@mineral....mak bapak pon kene mnm byk2...hehhe

Mrs Rafiuddin said...

besar nanti hilang lah tu..
semua anak2 akak kecik jer ada kan..InsyaAllah,dah besar semua hilang dan akan aktiffff macam kakak-kakak dan abang dia..hehe..

**sejak bila plak orang kat atasss tu pandai komen ???huhhu..dia baca blog??kompius...kompius..hehe

maza said...

hmmm elok juga neeza bawa baby tu ke hospital.. kesian dia kan.. huhuhu

buat baby itewww.....


heheheh pakai topeng tu mcm practice jadi angkasawanita pertama Msia.. wakakakkkaa

Neeza Shahril said...

Kak Nik,

thanks Kak Nik. Insyaallah...

***********************************

Kak Ummi,

elok gak gitu kan Kak Ummi.. senang sebab hassle jugak bila kena ulang alik ni..

***********************************

Abu Zahraa,

uiks!! terkezuttt kejap.. heheh..

Insyaallah.. doa-doakan ya Roy.. :)

***********************************

Kak Pb,

mitok2 gitu la.. memae susoh.. dengar saing2 dok ceghito la..

***********************************

Kak Elle,

kak, dalam baby tak sihat, ummi dia sempat lagi tengok Yuniang.. hehee..

thanks kak Elle..

***********************************

Maklang,

Insyaallah.. thank maklang.. :)

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

memang kesian sebab dia kecik kan.. thanks kak Tie..

***********************************

Mak Teh,

dah agak dah.. memang akan kena marah nya. Kalau bagi tahu MIL neeza, memang kena leter lah neeza ni.. heheh..

***********************************

Liza,

Shahmey tak kena. Alhamdulillah. Sumeyyah aje. Insyaallah, okay lah dia lepas ni..
tak larat nak minum air banyak sangat heheh..

***********************************

As,

Insyaallah.. tu akak tak worry sangat. Sebab macam trend diorang pulak kena macam tu masa kecik. Insyaallah, besar nanti takde lagi..

orang kat atas tu nak belajar blogging tu As.. kasik can.. heheh..

***********************************

Maza,

kalau betul dia jadi angkasawanita pertama.. Alhamdulillah...

jangan dia menjerit bila pakai topeng nanti dah la.. sebab tadi dia menjerit seluruh jiwa raga tu.. hehee..

noniey alias said...

get well soon sumeyyah.baby girl kena kuat.. macam kakak sophea n coan

l i e y n said...

patutle mcm pelik model yg pakai mask tu...
kesian sumeyyah...get well soon dear!!!

Nadia Yuna said...

semoga sumeyyah cepat sembuh. =)

nadia pun tgh demam ni

pening2 lalat aje

manje said...

salam akak...

emm kite pon doakan 'baby' cepat
sembuh... risau gak kalau anak2
kecik cam gini sakit, wlpn selsema
biasa.

>> akak mai amik award :)

Abahnajwa said...

Abah doakan Sumeyyah sihat kembali. Neezapun jaga kesihatan jugak..Sebab kalau mak yang sakit..aduhlaaa..satu rumah sakit..:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin