Rajin-rajin lah click ya :)

Wednesday, May 13, 2009

Sumeyyah dah boleh balik :)


Ummi dan Abah rakyat Malaysia tapi tidak semudah itu untuk Sumeyyah menjadi rakyat Malaysia UNLESS dia ada surat beranak dan pasport Malaysia.

Surat Beranak Malaysia - check

Pasport Malaysia - check

Surat Beranak Saudi sementara - check

Surat Beranak Saudi permanent - nope! tunggu 9 bulan lagi baru dapat


Alhamdulillah, semalam kedua-dua dokumen penting Sumeyyah sebagai warga Malaysia telah diperolehi. Tapi, surat beranak dia tak cantik sebab tulisan guna typewriter. Pasport pun tak best sangat sebab mata Sumeyyah pejam. Masa ambik gambar tu umur dia baru 2 minggu. Memang asyik tidur aje kerja dia. Kalau tak proses cepat, lagi lambat nak buat pasport. Selagi takde pasport, tak dapat buat iqamah. Panjang lah pulak ceritanya.

Pasport Malaysia Sumeyyah




Surat Beranak tak cantik Malaysia ;)



Surat Beranak Sementara Saudi Arabia - macam resit beli barang je rupa dia



Itu cerita Sumeyyah. Ni cerita anak gadis berdua pulak. Setelah 2 kali ponteng (bersebab kukuh) kelas agama anjuran KRMJ, hari ni mereka ke kelas. Baru lah Ummi dapat tengok kelas mereka sebab Ummi ni tak pernah pergi tengok pun kelas mereka. Ustaz mereka berbangsa Arab Mesir. Ada cerita tentang salah seorang anak gadis Neeza dengan salah seorang jejaka didalam kelas tu. Tapi, nantilah, update dalam blog dia sendiri (tak tahu lah bila - bila rajin laaaa..).


Anak siapa tu???




Shahmey pulak, walaupun tak layak masuk dalam kelas tu, tetap ikut Abah hantar kakak kakak belajar. Abah akan sibuk mengejar dia. Best kan Abah. Boleh lah exercise sikit. Tadi, Abah acah dia tak bagi ikut. Dia dah tutup muka nak nangis dah (tactic biasa dia kalau merajuk heheh..). Tapi kan, Ummi suspect, Abah bukan jaga dia sangat. Rasanya la kan, orang lain yang lebih jaga Shahmey hahah!! Betul takkkkk???

23 comments:

hidayah said...

wah kak neeza.. kisah anak dara dgn jejaka dlm kelas? hehehe... kisah apa tu? :P

by the way, surat beranak malaysia kat overseas mmg tak lawa... cam boleh taip sendiri aje... huhuhu

Kujie said...

neeza...Intan lahir tahun 1999, masa ni surat beranak kat Malaysia pun dah bertaip...besar gedabak...nak bawa p klinik ke mana susah la juga...tak muat beg

Mrs Rafiuddin said...

yey yey ,sumeyyah dah boleh balik kampung..hehe

best jugak kan kelas diaorang..untuk dewasa tak der ker?kalau ada bestkan..hehe

l i e y n said...

kenapa guna typewriter? sangat tak cantekkk!
tapi tak kisah le janji sumeyyah dah jadi rakyat malaysia!!

Abang Long said...

Bilakah agaknya keluarga Saud hendak memajukan diri ? Asyik terkebelakang dalam segala urusan.

Bila hendak balik kek Malaysia ?

Fadzila said...

sis..nak balik M'sia lag ye.../.? bila tu...?

sobhan shahril said...

Hida,

cerita budak2 Hida.. heheh..

tu lah.. akak rasa, kalau bagi akak type pun cantik sikit hahaha!!!

***********************************

Kak Jie,

tu la kan.. berprinted computer lagi.. kat sini, embassy type guna typewriter cabuk tu.. sabor je la..

***********************************

As,

kalau ada untuk dewasa, mesti pakat gelak sebab orang tua belajar hehehe..

***********************************

Lieyn,

Entahnya.. buat malu rakyat malaysia je.. ;)

***********************************

Abang Long,

entahlah.. duit banyak diorang ni.. bab tu kureng sikit..

balik hujung June Insyaallah..

***********************************

Fadzila,

hujung June Fadzila.. Insyaallah..

pB said...

surat branok kak pB lagi besarrr

Adry said...

wow... kecik kecik lagi dah ada passport... hehehe... macam ble buat sendiri jak surat beranak sementara tu.. hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com

manlaksam said...

Macam resit beli barang pun adaaaaa....hehehehe.
Tak apa lah janji berdaftar, jangan tak daftar sudah la.

silversarina said...

Cewah, Sumeyyah dah jadi warganegera Malaysia , bertaip pun tak pe asalkan dah sah di sisi undang-undang.

Bila Sumeyyah nak menjejakkan di Malaysia ???

yginsaf.com said...

teringat me ada kawan lahir kat arab sanerr, nama memang arabic habis, nak sebut pun susah.. biler sampai mesia, tukar jadi sakdiah ghitewww.. hmmm

Mak Teh said...

Mailah balik Malaysia Sumeyyah, bolehlah tok teh tengok! Comel sangat gambar sumeyyah dalam passport tu.

maza said...

Alhamdulillah..

akhirnya baby kita dah sembuh..
tapi abg encem kat msia masih batuk2 lagi...

huhuhu.. bersin2 kucing kata org eh...

haaaacummmm!

::ADleez:: said...

yeyeyeyee.
comey dah jd warganergara mesia...blh balik kampung utk 1st timenye setelah kuor dr p**** ibu...hhehehhe...
oooo...anak2 dara tu dah pandaiiiii la tu...org srh g ngaji quran hangpa dok ngaji ape erk?????

Neeza Shahril said...

Kak Pb,

senang nak cari kalau terselit kan.. :)

***********************************

Adry,

kalau akak buat sendiri, lagi cantik kot hahaha!!

***********************************

Pak Man,

sampai susah nak baca tu.. masa lahir dia orang tu sendiri tersilap..

***********************************

Kak Rina,

warga sah boleh mengundi bila cukup umur hehe..
hujung June ni Insyaallah...

***********************************

En Me,

sakdiah pun okay lah tu.. ada gak bunyi arabnya.. hehehe..

***********************************

Tok Teh,

gambar pasport dia tu.. dia tengah tidur.. hehee.. takleh nak bukak mata dah.. :D

***********************************

Maza abang encem,

camana batuk2 kucing tu.. macam tersedak tulang ikan tu ke? hahhaa!!

ni mesti malas makan ubat ooppsss!!!!

***********************************

Liza,

yeyyy!! sumeyyah boleh lari dari rumah!! hahaha!!

anak dara tu bersosial macam Ummi dia bersosial di fanateer semalam.. hehee..

Kak Elle said...

neeza ada passport bolih travel dah...

elisataufik said...

SO are you going back for the summer ke?

aNIe said...

OOh...surat beranak Malaysia yang kat Oversea lain ke dari yang kat sini? Baru akak tau...hehehhe...dah tua2 baru tau...

Bulatnya muka sumeyyah...geram tengok pipi dia...hehehe...mata pejam lah pulak...

tchersally said...

Neeza,

eh..surat beranak skrg mmg printed..zaman kita dulu je yg tulis tangan..ahaks..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

yupp.. senang nak kemana-mana. Tak kena tahan polis heheh..

***********************************

Elisa,

Insyaallah.. sebab raya tak balik.. uhukss...

***********************************

Kak Anie,

surat beranak anak yang lahir di luar Malaysia dia panggil borang W.

muka dia panjang sebenarnya kak.. camera trick tu.. :)

***********************************

Sally,

haah.. neeza ingat surat beranak neeza yang dah buruk tu.. siap ada cop vaccination kat belakang tu.. ;)

ibusinga said...

salam..........
first time ni..
selalunya silent blog reader je..
comelllnya nama 'sumayyah'
tu..apa maknanya ya..

Neeza Shahril said...

Ibusinga,

hehe.. thank you singgah bagi comment.. takut pulak nak eja nama tu (ibusinga).. hehe..

sumeyyah maksudnya little star kalau tak silap.. itu nama wanita pertama masuk syurga..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin