Rajin-rajin lah click ya :)

Sunday, December 27, 2009

Knowledge is to be shared :)


Dah dekat hujung tahun rupanya. Semenjak jadi SAHM ni, Neeza dah tak berapa nak ingat haribulan. Kalau nak tahu jugak, kena belek calendar. Itu pun kena check date-date lain yang berkaitan. Dalam kelas pun, ustazah takde sibuk nak tulis kat whiteboard date for the day. Tak penting kot.

Bila dah masuk tahun baru, Neeza mesti teringat experience masa sekolah-sekolah dulu. Selalu aje tersasul bila tulis haribulan di buku, tahunnya mesti tulis tahun yang dah berlalu. Maklumlah, tak biasa. Bila tulis tahun yang baru, rasa excited semacam. Itu dulu lah. Sekarang ni dah tak seexcited mana sebab umur pun dah banyak. Bertambahnya tahun bermakna bertambah lah umur. Maknanya makin kurang lah masa Neeza di sini....

Neeza nak recap tentang entry yang lepas. Ada yang kata isu sensitif. Betul lah kan. Bila bab agama, ramai orang rasa ianya sensitif. Tapi biar aje lah. Apa yang kita tahu kita perlu share bagi orang lain tahu sama. Daripada apa yang Neeza belajar, jika seseorang ulamak mengeluarkan sesuatu fatwa kerana Allah (bukan atas kepentingan peribadi), mereka tergolong didalam 2 golongan. Sekiranya fatwa itu betul, mereka akan dapat 2 pahala. Sekiranya tidak, mereka cuma dapat 1. Maknanya, mereka tidak berdosa. Walau bagaimanapun, syaratnya, mereka perlu lah bersandarkan hadith dan Al Quran. Kalau buat fatwa ikut suka hati berdasar keadaan semasa semata, tak diterima lah tu. Wallahu'alam...

Selesai cerita tu. Kita sambung cerita lain. Hari ini ialah 10 Muharram iaitu Hari Asyura. Ada benda yang Neeza nak kongsi. Anyways, Neeza dapat ni pun daripada seorang sahabat yang sudi berkongsi. Terima kasih Madina :)



THE MOST VIRTUOUS DAY OF THIS MONTH

The most virtuous day of this month is the day of Ashoorah - the tenth of Muharram. It is reported in Saheeh al-Bukharee, when Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) came to Madeenah, he saw the Jews fasting on the day of Ashoorah. He said: 'What is this?' They said: 'This is the day when Allah saved Moosa from drowning, so we fast on this day.' Then he said: “We have more right to Moosa than you.” So he (sallallahu alaihi wa-sallam) fasted on this day and advised the Muslims to do the same.

Also, Ibn Abbas (radhi allahu anhu) narrated: “When Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) observed the fast of the day of Ashoorah and ordered (the Sahabah) to fast, they said: “O Messenger of Allah! It is a day revered by Jews and Christians.” Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “The coming year, if Allah wills, we will fast on the ninth (also).” [Saheeh Muslim, vol: 1, p: 359]

Ibn Abbas (radhi allahu anhu) also reported: “I never saw the Prophet more keen to fast on any day other than the day of Ashoorah and any month than the month of Ramadan.” [Saheeh al-Bukharee]

The phrase 'more keen' of Ibn Abbas (radhi allahu anhu) indicates that the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) looked forward to fast on the day of Ashoorah in order to earn the reward for doing so, he Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam): “Fasting the day of Ashoorah, I hope will be an expiation of sins for the year before.” [Saheeh Muslim v: 1, p: 368]

Thus, the day of Ashoorah is mercy from Allah and an opportunity for one to get his sins forgiven. It is recommended for the Muslim Ummah to fast both the tenth and the ninth of Muharram since Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) fasted the tenth and intended to fast the ninth.



Sama-samalah kita mendapatkan keberkatan daripada hari yang mulia ini. InsyaAllah....

7 comments:

This is .... said...

thanks for sharing :)

silversarina said...

salam,

selamat pulang buat neeza..sori akak ketinggalan keretapi sebab berJJ .

n3 yang lepas tu biasanya bila kita tinggal di luar negara baru kita rasai yang ada ikutan kita yang hanya orang melayu sahaja buat dan termasuk bab ibadah yang juga adalah bidaah dalam beribadat . Kami banyak belajar bab ni masa di US dulu lagi dan bila balik malaysia mana yang boleh kami elakkan kami elak dari melakukan bidaah . Ia mengambil masa yang lama untuk mengubah budaya melayu yang dikatakan ibadah . Neeza bertuah dapat berada di negara yang tidak berkompromi dengan bidaah , syukur .

10 Muharam memang punya banyak kelebihan tapi yang masyarakat melayu di sini selalunya lebih kepada bubur asyura.

Tie said...

Ooo... kak tie pun sama gak. Kat dapur ni dah sedia 2-3 kalendar. Senang nak tengok cuti.. hehe..

Bila sebut tang Hari Asyura tu.. teringat pulak bubur asyura yang kak tie makan di johor lebih 10 tahun dulu. Sedap betul.. rasa tak cukup (orang beri). Di ganu dan kelantan ni, bubur asyura macam kuih, manis.. kak tie kurang gemar..

Hehe.. asyik fikir makan je mokcik nih!

pok lie said...

Salam,

Kita sharelah apa yang termampu....kadang2 kebenaran itu pahit untuk ditelan.Terpulang pada masing2.

rosebali.

madina said...

Sama2 k neeza.

MULAN said...

ya neeza, thanx for sharing..

ha ah, teringat bubur asyura, sedap sungguh.. (takde orang buat ke.. nak sikit..)

zino said...

salam tahun baru..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin