Rajin-rajin lah click ya :)

Monday, March 8, 2010

Lupa, lupa dan lupa lagi

Kata ustazah, penyakit lupa ni disebabkan syaitan. Sebab tu bila kita lupa, kita kena sebut Ta'awuz (A'udzubillahi Minashaitanirrajim). Lagipun bila lupa, banyak benda kita akan tinggalkan, especially benda-benda yang berkaitan ibadah. Encik yang bertanduk dua tu memang lah sangat happy bila kita lupa. Tapi Islam itu indah. Allah memaafkan kita kalau kita betul-betul lupa (bukan buat-buat lupa). Alhamdulillah.

Dalam kes Neeza, lately memang rasanya short term memory (STM) Neeza macam ada gaduh sikit dengan Neeza. Tak nak baik-baik gitu. Dalam erti kata lain, my STM is getting worse. Baru-baru ni, ada jiran datang nak berkenalan. Neeza tanya nama dia dan nama anaknya. Dia bagi tahu nama dia, Nora. Nama anaknya apa entah. Memula Neeza tak ingat kedua-dua nama. Tanya lagi sekali. Dia bagi tahu nama dia Nora. Neeza senang sikit nak ingat sebab namanya dekat2 dengan nama Neeza ;). Nama anaknya apa pun Neeza tak ingat... sampai lah hari ni. Sabar je lah kan. Kalau jumpa tengah jalan memang takleh tegur la. Lagipun dia tutup muka. Nampak 2 biji mata saja. Susah nak cam ;).

Baru-baru ni jugak, ada lah sorang kawan kat Jubail ni mintak number telefon seorang encik ni. Ada hal sikit dia nak call encik ni. Tak payah detail out kat sini lah kan... Neeza nak ambik dan dan tu handbag, nak check number telefon. Kawan ni kata, takpelah. Nanti karang. Bila dan nanti karang tu, memang lupa sampai sudah. Bila jumpa kali kedua, dia mintak lagi. Masa tu handbag jauh sikit. Neeza pulak cakap, nanti Neez bagi. Dah hampir seminggu, Neeza tak ingat langsung dah. Sampailah dia hantar message. Apa lagi. Neeza pun mengucap panjang lah. Sabar ajelah.

Terus Neeza ambik handphone dan check number encik tu. Neeza sent. Tapi since Neeza ni tak berapa cekap dengan hp yang ni, Neeza rasa message tu tak sampai. So, Neeza call and bagi terus. Baru puas hati tapi rasa sangat bersalah pada kawan Neeza tu. Minta maaf ya Cik Puan N. Tidak kusengajakan kelupaan itu (ada ke ayat BM cam tu?). Semoga Cik Puan N tak marah Neeza. Dan Neeza doakan Cik Puan dapat lah apa yang Cik Puan hajatkan itu. InsyaAllah.. :).

9 comments:

nurazzah8 said...

Salam Neeza.... bunyi macam samaaaa aje dgn masalah akak ...hehehe...how old r u? akak sejak masuk 40an..aduish... menjadi2... sebab tu tak boleh nak tangguh2...kalau tangguh mmg terus lupa nak buat...
Actually kita bukanlah lupa...tapi disebabkan terlalu banyak yg kita fikirkan at the same time... so, some of the things tu...just slip our mind...hehehe..

pB said...

Kak pB lagu tu jugok lonni ..

tu tok masuk bab sebut namo anok , nok panggil hok laing , gie panggil hok laing. Lah lah , sebuk semuo mano hok ado...

KAKTINY said...

betuk kak.. kekadang ni penyakit STM ni mmg "mentensionkan"..

tiny pon kerap kena terutamanya bab 'nama'.. asal orang tepon dan pastu nak kena tepon balik to double confirm the status.. KOMPEM LUPA NAMA org yg call tadik.. huhuhu..

tensi tensi...

nj said...

neeza...

ala ala kesiannya sakit lupa ni...tak pe Puan N tu takkan nak marah...hanya sabar menanti le agaknya...tapi neeza dah bagi jugak kan...mesti dia seronot...hehehe...

nasib baik neeza tak lupa untuk makan ye...kurus cekeding pulak nanti!

tunbegia said...

sungguh insan biasa yang pelupa kannns,

salamm,

Adry said...

hahaha... biasalah tu kak kalau lupa lupa sikit tu... jangan lupa anak dan suami da la... hehehe

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

Pak Man laksam said...

Biasa lah tu....Pak Man pun pelupa juga.

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum Neeza,

Penyakit lupa ini memang dahsyat sekiranya ia melanda...terutamanya bagi orang seperti saya...

aintsuperwoman said...

Salam Neeza.. :)

I kadang2 malu, bila ada org tegur, tapi I lupa pernah kenal dia kat mana....(sometimes, terpaksa pura2, tapi dalam kepala ligat cuba nak ingat balik)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin