Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, July 10, 2010

Cherry datang lagi!

Summer datang, buah-buahan pun datang. Tapi di sini, buah-buahnya takdelah murah sangat. Kalau murah pun, buah tembikai yang kadang-kadang boleh beli dengan harga SR5 2 biji. SR5 tu tak sampai RM5 pun. Dan tembikai tu punyalah besar. Itu kalau beli kat lori lah kan. Tapi rasanya, di Malaysia kalau kat lori pun tak dapat cam tu. Mungkin sebab mereka ni tanam banyak sangat dan tembikai tak tahan lama. Jadi, kenalah habiskan jualan segera.

Lagi satu buah yang Neeza suka ialah cherry. Sedapnya! Dulu Neeza pernah tulis pasal cherry ni. Kali ni, nak tulis jugak lagi sebab suka sangat :). Di Malaysia cherry mahal kata kawan-kawan. Neeza memang tak pernah jumpa pun. Sekarang ni, sebekas (ada dalam 600-700gm kot cuma SR8-9. Okaylah tu kan. Manis bersari. Sumeyyah pun suka makan. Neeza tak pasti pulak cherry ni datang dari mana. Mungkin import lah kot sebab kalau tidak harganya lebih murah.

Setiap minggu, kalau pergi grocery store, Neeza akan make sure cherry is one of the item kami beli. Yang lebih makannya Neeza, bukan anak-anak pun heheh.. Tapi biasanya Neeza tak makan sekali harung. Makan sikit-sikit. Sekali makan 5-10 biji. Kalau banyak sangat bloated pulak nanti.

Inilah dia gambar cherry tu. Psstt.. Neeza g00gle je. Malas nak pergi dapur ambik gambar :P.

10 comments:

pB said...

Siae kor kak pB ,


tok buleh makae buoh lonni ...


terliur gak nok makae buoh duyae ,
tapi tok leh



hu hu hu

maza said...

aderk.. tetiba jerk teringat kat tembikai yg merah menyala.. juga yg kuning menyerlah itu..

musim2 panas ni elok pekena tembikai.. kurang2nya utk kesihatan juga, kan?

hehehehe

zino said...

nampak sedap tu nak sikit hehe

Ibu Sayang said...

Salam Neeza,

Terliur tengok buah cherry, mintak sikit.

Kalau Neeza nak tau di Kemaman ni tengoh jeboh durian & tembikai.Durian free aje di kebun ibu. Tembikai beli di ladang di Binjai RM1 sekilo, manis meletin....best :)

"MULAN" said...

semua buah memang sedap tapi adoii, tekak ni buat hal la pulak..

aNIe said...

Neeza...mesti manis dan sedapkan? Terliur ni....baik tak ngandung...hehehe

nj said...

neeza..
rumah ni pun suka cherry...yang kami beli di Sameway paling best...dari Lebanon kata org kedai tu...di pasar kurang manis...

Ada sekali norma makan banyak...urine Hadeed pun bau masam...kesian dia...mujur tak kembung atau sakit perut...sabar jela...ummi punya hal...

zino said...

nak sekilo hehe

en_me said...

chomeyynyerr cherry tewww..

Neeza Shahril said...

Kak Pb,

preggy ye? Tahniah! Mabrook! Jaga baby baik2 ya.. takpo.. nati, lepah buleh baby, kak Da makae buoh banyok2 deh.. ;)

===================================

Maza,

sedapnya tembikai.. kat sini tembikai banyak biji..

===================================

Zino,

boleh.. meh la sini hehe..

===================================

Ibu,

Neeza rindu nak makan durian... tembikai kat sini ada tapi banyak biji.. nanti Neeza balik visit kebun ibu ye hehe..

===================================

Mulan,

takpe.. baikkan dulu tekak pas tu belasah semua buah.. ;)

===================================

Kak Anie,

ada yang manis.. ada yang masam.. tapi bila musim datang, memang manis.. ;)

===================================

Norma,

takpe.. buah bagus untuk perut.. kira cuci perut Hadeed sekali lah tu hehe...

kat sameway manis? nak gi carik lah.. ;)

===================================

ZIno,

boleh.. meh la :D

===================================

En Me,

chomey sangat kan... google je.. hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin