Rajin-rajin lah click ya :)

Monday, February 7, 2011

Busy makes me happy... sometimes!


Sometimes, I like to get myself busy. When I'm busy, I tend to forget things that I don't like. When I'm busy, I'll focus myself on things that I'm doing. I'll be productive and I'll get good result. InsyaAllah...

There are 2 kinds of busy; planned and unplanned busy. I like planned busy because I know what I need to do and have to do. I kind of dislike unplanned busy because I can't gauge what to expect. Unplanned busy usually occur when someone makes or decided something to be done without your consent. Kalau kita suka benda tu, of course it's gonna fun. Otherwise it'll become a total nightmare!

How to plan for myself to be busy? Senang saja. Bangun pagi, ucap syukur pada Allah kerana masih diberikan nyawa untuk meneruskan ibadah kepadaNya, then fikir kejap. Apakah yang akan dilakukan hari ini dan esok, dan lusa. Kalau boleh hari ini sajalah sebab kadang-kadang, plan yang kita nak buat tu melibatkan orang lain. We need others consent also :).

Itu saja coretan dan bebelan untuk hari ini. Semoga ianya bermanfaat untuk ramai orang. InsyaAllah...

6 comments:

kayteeze said...

Betul tu Neeza, bila kita busy, kita terus lupa perkara-perkara yang kita tak suka.

Kak tie baru je nak rehat sikit, sebab balik je dari Selising kena bersilat di dapur nak sambut tetamu , hehe...

maza said...

maza suka yg sedang2 aje..
kalau terlalu busy karang.. aderkkk.. letih tak hingat..

kalau tak busy .. takut jadi busy body lah fulak.. hahahha

Aku Cikni Ahnie said...

So, hari ni apa yg Neeza buat? Nmpk happy jer, mesti mission accomplished!

KAKTINY said...

As Salam..

Betul tu kak neeza.. bila planned busy ni, hasilnya mmg memberangsangkan.. dan otak pon dan badan pon proactive.. bersemangat jer..

tapi kalau unplanned busy tu kekadang nk terkucil pon ku tahan jebaatt!! huhuhu..

bila langsung tak busy, mula setan manguis hati suh pikir yg ngarut2.. huhuhu..

.. tgh nk plan membusykan diri nih!.. hehehe..

nurie said...

lama tul tak jenguk blog akak ni... apapun, memang bagus klu busy yg diplan, at least ikut time kita sendiri...tp klu yg tak diplan, ttu kelam kabut skit.

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

betul kak.. tapi kena busy yang kita nak kan. Kalau busy yang kita tak suka, takut banyak termenung dari buat kerja hehe..

===================================

Maza,

busy body pun best jugak.. dapat banyaaaakkkk cerita.. hahahaha!!!!

===================================

Cikni,

takde pun sebenarnya. Just terfikir je saat2 busy yang best... ;)

===================================

Tiny,

jom kita sesama membusykan diri dengan perkara2 yang membantu dan kita kita suka.. heheh.. ;)

===================================

Nurie,

tu la kan.. kalau tak plan, kelam kabut jadinya.. tu yang tak best tu.. ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin