Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, October 8, 2011

Bila nikmat itu ditarik..

foto ihsan cik g00gle



Two weeks ago, I noticed something was wrong with my face. Itchiness, redness and a bit of swollen. I did some trials and errors. Only these few days that I confirmed that it was due to the food that I took.

I had no problem in eating seafood before, namely prawn, cuttlefish and crab. Tapi, bila balik Saudi baru-baru ni, situation changed. I remember I ate sambal belacan a few times. I had only a bit of redness at first. After some times, my face got worse. Of course, I still didn't know the reason. Yes, I kept eating those seafood stuff. Makan sesuka hati. Sekarang, dah tahu kena be careful.

Actually, I don't like the part kena be careful tu. I plan (tapi tak tahu lah bila dapat materialize the plan) to meet the dermatologist anytime soon. Kalau ada ubat yang boleh subside the allergy and simultaneously I can enjoy the food that I like, bestnya!!!

Tapi itu lah.. bila nikmat yang kita selalu dapat itu ditarik balik oleh Allah, tiada lagi "semuanya boleh"...

7 comments:

maza said...

pendek kata semuanya pinjaman..

kan kan kan

zino said...

lepas ni kena guna BUKAN semua boleh...

cHeRyNa PiReS said...

terima kasih dengan ingatan tu kak neeza...tp rasanya benda nieh boleh diubati...sbb ada adik yg pernah kena, doctor nasihatkan boleh makan, tp kena counter balik dengan makanan2 lain...ataupon ubat...

selalunya ada yg terlebih, itu sbb jadi bengkak bila makan seafood nieh. kena kurangkan dulu, baru boleh makan...

miss cloudy said...

out of topic... miss u... hehe..

zany said...

neeza

akak rasa sampai satu peringkat umur badan kita dah tak boleh terima sesuatu makanan. akak sekarang ni tak boleh silap makan seafood, memang bengkak dan gatal2 muka. nak makan, ubat allergic kena standby lah. sebelum ni ok je.

MULAN said...

tu laaa.... kami pon camtu, asal lebih je seafood, naik la kepingan emas perak kat tangan & jari2 ni... hahaha.. garu2 lagi..

Neeza Shahril said...

Maza,

betul tu.. takde apa yang kekal...

===================================

Zino,

tu la pasal... dah banyak yang tak boleh..

===================================

Sha,

Alhamdulillah Sha.. rupanya ada 1 benda yang merosakkan muka akak.. dah tahu dah.. sekarang dah stop guna benda tu hehehe... and still continue dengan ubat doctor ;)

===================================

Cik Cloudy,

I miss you to... a lot and a lot more!!!

===================================

Kak Zany,

tu la.. sekarang banyak benda yang neeza takleh makan.. dan ada benda yang dulu neeza suka, sekarang tak lagi.. oh umurku yang meningkat....

===================================

Mulan,

alhamdulillah.. rupanya neeza still boleh makan.. dengan syarat jangan guna benda yang merosakkan itu hehee..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin