Rajin-rajin lah click ya :)

Friday, December 21, 2012

Universal Studio Singapore?

Apa yang menariknya di sana kan? Yang Neeza dengar diorang cerita pasal rides.

Teringat lagi berbelas tahun yang lepas, Neeza pergi Universal Studio Hollywood di California. Masa tu tak tahu sangat pun pasal Universal Studio ni. Pergi pun ikut-ikut kawan. Masa tu remaja lagi. Masih belajar pun. Jalan pun sangat laju. Maklumlah, takde handbag extra nak kena bawak ;). From a place to another, kami berlari sebab nak kejar masa. Show ikut time. Kalau boleh nak masuk semua. 

Memang sangat happening kat situ. Neeza tak ingat yang kami ada naik rides. Ke.. masa tu rides takde pun. Banyak show. Masuk Jurassic park. Tengok camana diorang buat film dengan dinasour2 tu. Takdelah besar mana pun dinosour tu. Dalam tv nampak besar gila. Kami tengok cara diorang buat fire. Macam real!! The rest tak ingat sangat. Memory depleted huhuuu..



The question - is it gonna be the same? Of course lah tak kan sebab Hollywood tu besar...  Tapi kalau sama bagus lah ;)

Saturday, December 15, 2012

Khasiat, Kebaikan dan Kelebihan Habbatussauda @ Black Seed




Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan dikawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat mengenai kelebihan dan khasiat habbatus sauda ini.


Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan dan mempunyai banyak kelebihan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.




CIRI-CIRI UTAMA HABBATUSSAUDA

1. Nilai pemakanan dari Habbatus Sauda


Habbatus Sauda kaya dengan:


  • monosaccharide glukosa, xylosa dsb.
  • polysaccharide
  • fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). 
  • EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan amino acid yang membentuk protein karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.


2. Sistem imunisasi daripada Habbatus Sauda
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.


3. Anti-histamine
Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine.


Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor
Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.


5. Anti-bakteria
Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria. Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.


6. Anti-radang (anti-inflammation)
Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).


7. Menggalakkan pengeluaran susu
Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.




Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain:

”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatussauda dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa kesan sampingan.

Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda antara lain:

1. Antiinflamasi, mengubati perih radang tenggorokan.
2. Antiarthritis, mengubati reumatik.
3. Analgesik, mengubati sakit gigi dan
4. Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
5. Antiseptik, mengubati bau mulut.
6. Antivirus, mengubati demam dan flu.
7. Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
8. Urinary tract , mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
9. Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
10. Gastrointestinal tract , mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
11. Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
12. Nematocidal, mengubati cacing pita.
13. Respiratory tract , mengubati sesak nafas (asma).

Sumber: http://djdanchef.blogspot.com


Sekiranya anda berminat untuk membeli minyak habbatussauda asli daripada Arab Saudi, sila email neeza_ramli@yahoo.com. Hanya pembeli yang serius akan dilayan.

Kebaikan dan kelebihan Saffron @ Za'faran




APAKAH ITU ZA’FARAN?

ZA’FARAN iaitu Saffron atau nama saintifiknya Crocus Sativus adalah sejenis tumbuhan herba yang hanya boleh didapati di beberapa buah negara sahaja iaitu di Iran dan Sepanyol serta sedikit ditanam di Kashmir. Ianya merupakan rempah yang terbaik, terwangi dan termahal di dunia yang turut dikenali juga sebagai ‘King of Spices’.

Stigma bunga Za’faran ini juga telah digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di negara-negara Timur Tengah. Selain untuk melazatkan makanan, ianya juga dianggap bahan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, bahan pewarna dan lain-lain.Kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin.

Za’faran adalah herba yang digunakan semenjak zaman Rasulullah (saw) lagi serta para-para sahabat dengan pelbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal. Terdapat pelbagai kaedah penggunaannya seperti mana disebutkan dalam kitab-kitab tua serta kitab perubatan Islam mengenai khasiatnya. Ia juga dianggap sebagaiherbaajaib bagi sesetengah pengamal perubatan Islam kerana kelebihan dan keistimewaannya yang tinggi dan tersendiri.

Harganya di Malaysia adalah sangat tinggi iaitu mencecah di antara RM10,000.00 hingga RM22,000.00 berdasarkan grednya.

KHASIAT ZA’FARAN (Berdasarkan kitab-kitab perubatan Islam & maklumat internet)

” Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
” Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
” Sakit kepala atau migrane dan asma” Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
” Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
” Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
” Bengkak hati atau hipatitis A dan B
” Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
” Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
” Menambahkan tenaga zahir dan batin
” Masalah mati pucuk, sembelit
” Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
” Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
” Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
” Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
” Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
” Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
” Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya’ Allah

Za’faran merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai ” King Of Spices “. Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za’faran sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A’li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:

Maksudnya:
“Sesiapa yang mengambil sebahagian Za’faran tulen dan Su’dun satu bahagian dicampurkan dengan ‘asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir.”

KEISTIMEWAAN ZA’FARAN

ZA’FARAN adalah salah satu bahan rempah yang termahal didunia. Ia digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di Timur Tengah seperti India yang menggunakannya sebagai bahan asli untuk melazatkan masakan atau sebagai pewarna dan dianggap bahan terbaik untuk kesihatan.
ZA’FARAN banyak digunakan sebagai bahan perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi bermutu tinggi (Flavoured Tobacco), untuk industri pemakanan, pewarna dan lain-lain kegunaannya.

KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT ZA’FARAN

1. DARI SEGI PERUBATAN
Dios Cerides – seorag doktor bangsa Greek dari UK menganggap ZA’FARAN mempunyai nilai perubatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai bahan pembuka selera, membantu mengurangkan masalah ketidak hadaman makanan dan memberi manfaat kepada bayi & kanak-kanak.

Malah pada masa kini di INDIA, ianya digunakan sebagai penyembuh masalah pencernaan. Hasil kajian telah mendapati bahawa ZA’FARANkayadengan vitamin B2 dan Riboflavin. Kajian oleh Allan Conney (New Jersey) pula bahaw ZA”FARAN dapat mengelakkan system pencernaan daripada kanser (Le Fiigaro Magazine 23/12/1994)
Di Eropah ZA’FARAN bayak digunakan di farmasi dan homeopathy sebagai bahan penenang kepada masalah jiwa yang tertekan. Kini ZA’FARAN digunakan dalam membuat minuman pencernaan di mana warnya yang keemasan itu di manfaatkan.

Di Mesir, ZA’FARAN telah dikenali semenjak 1500 tahun sebelum masihi (1500 BC) sebagai tumbuhan yang berguna untuk kesihatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai:

” Membantu pencernaan makanan” Menghindarkan batuk dan radang paru-paru” Mengurangkan maslah tidak boleh tidur malam” Memberi ketenangan kepada kanak-kanak waktu tumbuh gigi” Membantu mengeluarkan angin yang terkumpul di sistem pencernaan perut” Air anti spashodic
ZA’FARAN telah digunakan semenjak beribu tahun dahulu oleh ‘therapist’ dan pengusaha-pengusaha perubatan herba sebagai ramuan ubat seperti:

” Melancarkan haid yang tidak menentu” Awet muda dan menambah tenaga zahir dan batin” Baik untuk sakit kepala bila ditampal di kepala” Membantu menenangkan jiwa yang tertekan Di negara-negara Asia larutan ZA”FARN digunakan untuk membuat alat solek yang paling mahal serta kemampuannya merawatjerawatatau penyakit kulit yang lain dengan berkesan. Pada zaman silam ianya hanya terhad kepada wanita golongan di raja kalangn bangsawan dan saudagar.

ZA’FARAN bukan sahaja melicinkan kulit malah boleh membuatkan kulit cerah, sebab itulah di India terutamanya, wanita yang mengandung biasanya membubuh dua tiga urat ‘filamen’ daripad ZA’FARAN tersebut ke dalam susu dan diminum.

2. UNTUK MASAKAN
ZA’FARAN telah menjadi bahan terpenting dalam masakan antarabangsa. Di India ZA’FARAN mempunyai banyak kegunaan di dalam nasi, minuman dan pencuci mlut. Di Negara Teluk, tetamu dihidangkan dengan minuman di mana campurannya ialah kopi ZA’FARAN dan sejenis rempah (cardamurui) serta dihidangkan bersama ZA’FARAN.

Sirap yang menyegarkan juga di sediakan dengan ZA’FARAN. Di Sepanyol sejenis masakan yang menggunakan ZAA”FARAN ‘Spanish Cuisine’ sangat terkenal diseluruh dunia. Biasanya pelawat atau pelancong yang datang ke Sepanyol tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah ‘Spanish cuisine’ tersebut.
Penggunaan meluas ZA’FARAN di Sepanyol sebagai ramuan masakan boleh digambarkan dengan di beberapa buah buku masakan silam seperti Libro Del Arte De Cocina (1599 Ad) De Diego Granado, Libro De Paste Leria (1611 Ad)
Di Itali “Rissoho A La Milanese” adalah makanan termasyhur. Di Sweden terdapat hidangan menyambut tetamu dengan menghidangkan ‘Cake Za’faran’. Di Jepun penggunaan ZA”FARAN juga bertambah dan mereka juga gemar memakan ikan yang dihidangkan secara mentah bersama ZA”FARAN kerana ianya menambahkan lagi kelazatan ikan tersebut dan mengeluarkan warna keemasan pada daging ikan tersebut.

3. UNTUK MINYAK WANGI
Di timur tengah selain berkhasiat menyembuhkan sakit kepala, ianya juga digunakan sebagai minyak wangi berjenama ATTAR yang dipanggil ‘ZA”FARAN ATTAR’ ianya mengeluarkan jenama bertaraf antarabangsa.

4. INDUSTRI TENUSU
ZA’FARAN telah memberikan warna yang cantik dan menyerikan mentega dan keju. Ianya juga menambahkan kelazatan dan Za’faran juga digunakan dalam membuat ais krim.

5. TEMBAKAU BERPERISA
Kebanyakan di India di mana mereka menggunakan tembakau berperisa Za’faran yang dipanggil “Za’farn Zarda”. Ianya menjadi sungguh enak.

6. INDUSTRI MAKANAN
Telah digunakan secara meluas termasuk makanan yang telah diproses.

7. BAHAN PEWARNA
Catatan sejarah menunjukkan bahawa banyak bangsa di dunia menggunakan ZA’FARAN yang keemasan sebagai bahan penyeri kulit seperti bangsa Irish, India, Jepun dan lain-lain serta pakaian. Sehingga sekarang sami-sami buddha masih menggunakan ZA’FARAN sebagai bahan pewarna bagi kain selempang yang mereka gunakan serta di dalam lukisan-lukisan mereka.

8. POKOK ZA’FARAN
Za’faran dalah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 hingga 30 cm.sativa Khasiat ZafaranBunga Za’faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7 kilogram Za’faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah. Za’faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za’faran mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi. Kajian saintis membuktikan bahawa Za’faran berpotensi digunakan sebagai salah satu eleman penting dalam penghasilan produk kecantikan kulit. Penggunaan Za’faran bukan sahaja dapat mencerahkan kulit, sekaligus dapat melembutkan kulit. Bagi anda yang mengidamkan kulit yang cerah, Za’faran adalah jawapannya. Bagi ibu-ibu mengandung Za’faran dapat mempengaruhi kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Ujian klinikal mengesahkan bahawa ekstrak Za’faran mempunyai nilai perubatan. Za’faran berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung serta melancarkan sistem respirasi.

9. KESESUAIAN FARMASIUTIKAL
Seperti lain-lain rempah, Za’faran juga terkenal dengan kelebihan farmasiutikal dari zaman dahulu dan daripada penyelidikan sains moden, dari segi kegunaannya di dalam ubatan tradisional dan herba. Kini, Za’faran juga digunakan dalam menghasilkan ubatan menggantikan bahan kimia. Kajian membuktikan bahawa Za’faran adalah bahan terpenting untuk ubatan kimia dan akan menjadi satu revolusi di dalam industri farmasiutikal.

Sumber: http://www.informasikini.com/khasiat-zafaran/


Sekiranya ada berminat untuk membeli saffron asli dari Iran, sila email neeza_ramli@yahoo.com. Hanya pembeli yang serius akan di layan.

Hanya Pada Mu...

Senyap sunyi pagi ni. Maklum lah weekend. Lepas Subuh, ramai yang opt untuk tidur semula dengan alasan, cuti... ni lah masanya nak tidur lama. Tapi mengikut satu study, kalau kita buat macam tu, kita akan merosakkan timing tidur pada hari-hari biasa. Nanti nak bangun pagi jadi malas walaupun pada hari bekerja. Our biological clock tak faham weekend. Yang dia faham, kalau semalam tidur lama, hari ni pun nak tidur lama jugak :).

Okay, itu bukan main topic Neeza hari ni. Sejak kebelakangan ni, Neeza rasakan something is not right somewhere. Ada sesuatu yang membuatkan Neeza tak berapa gembira. Ada insan yang buat sesuatu yang sedikit melukakan hati. Reason, Neeza tak tahu. Nak dengki? Takde apa yang perlu dengki pun. Sakit hati? Kenapa pulak sakit hati? Saja-saja? Mungkin lah. Itu lah jawapan terbaik. Tapi, pernah kah orang itu terfikir akibat dari perbuatan dia? Kalau dia terfikir, pastinya dia tak buat macam tu. Sedih jugak sebenarnya... Kalau difikirkan sangat jadi serabut. Walaupun begitu, ada juga cerita gembira yang lain dari cerita sedih tu. Cuma, sebagai manusia biasa, bila cerita duka ada, kita lebih memikirkan cerita duka tadi. Cerita gembira tu akan dilupakan sekejap.

Bila terjadi macam ni, baru lah ingatan kepada Allah tu lebih dari biasa. Neeza buat conclusion, semua ini datang dari Allah. Betul... tiada yang kebetulan. Tiada apa yang terjadi didunia ini tanpa izin dari Nya. Allah yang aturkan semuanya. Jadi, rasanya, tak perlulah Neeza terlalu emosi dalam memikirkan masalah yang sangat ringan tu. Teruskan berdoa dan berdoa. Allah sentiasa mendengar wahai Neeza. Semua masalah ini adalah ujian DariNya. Dia nak tengok Neeza kuat ataupun cepat melatah. Allah uji sebab Allah sayang. Kalau Allah tak sayang, pasti Allah biarkan Neeza hanyut dan lupakan Dia...

Anyway, berita gembira itu merupakan rezeki yang Allah bagi. Balance lah agaknya. Bila ada berita duka, berita gembira pun ada. Alhamdulillah... 



Indahnya ciptaan Tuhan.. Subhanallah!!!

Friday, December 14, 2012

YB Beruk - Dato's Ibrahim Yahya

Pagi ni sebelum anak-anak bangun, sempat Neeza buka tv sekejap. Kalau ada program menarik boleh lah tonton dengan tenang since anak-anak masih dibuai mimpi. Memula takde apa yang menarik sangat. Tetiba ada interview antara Farah dan Dato' Ibrahim Yahya tentang buku yang dia tulis bertajuk 'YB Beruk'. Pelik betul bunyinya. Neeza stay :)

Beliau menulis tentang perangai manusia yang lebih teruk dari beruk. Buang sampah merata-rata. Naik kereta, main campak je sampah kat luar. Sepatutnya, dekat cermin kereta tu patut ditulis 'Beruk berada didalam ini'. Hahahahah!!! Sakit tak hati? Memang lah sakit kalau kita disamakan dengan beruk. Tapi hakikatnya perangai macam beruk. Terima je lah kan huhuuu.. Jadi, sebelum nak buat perangai macam beruk tu, ingat dulu yang kita ni manusia atau beruk. 

Kenapa YB? Beliau juga mengulas tentang beruk-beruk tu akan memilih wakil setiap 100 hari hujan. Wakil tu kira YB lah. YB juga perlu menjaga tingkah laku. Katanya, jangan lah jadi YB yang suka cari perempuan je, YB yang makan rasuah dan YB yang pentingkan diri sendiri. 



Menarik jugak buku tu. Farah ada jugak tanya, tidak kah terasa YB YB di luar sana bila tajuk buku tu sedemikian? Lupa pulak apa yang Dato' Ibrahim cakap. Tapi bagi Neeza, kenapa nak terasa. Siapa makan cili dia lah yang terasa pedas. Full stop :)

Wednesday, November 21, 2012

Laziness is here

I've no mood to update my blog though I've so much to say. No time too. It's a school holiday. House is in mess most of the time. The noise could wake most babies up. The kids enjoyed them. The mother was having a headache. Ouch!!!

The good thing is..... The mother got to get the kids doing the house chores. Oh well, not all of them.. some of them! Alhamdulillah... Ok! That's it!. Tell you, my time is limited :)

Thursday, November 8, 2012

Cuti-cuti Malaysia dalam anganku..

Cuti tak lama lagi. Tapi kami takde plan nak kemana-mana pun sebab jadual boss besar tak menentu. Yang pasti, Neeza dan anak-anak akan spend masa bersama muka buku, upin ipin, boboiboy, blog dan mungkin tv.. Menarik tak? hahahaha!!! sangaaaaaaattttlah menariknya... :D

Kalau di beri pilihan, nak juga Neeza ke tempat-tempat ni...




Atau mungkin juga ke...



Best juga kalau dapat ke sini...



Semua tu hanyalah angan-angan tuan tanah... Tempat yang last tu pernah pergi walaupun bukan lah seperti gambar di atas. Tapi... rasa macam belum lagi lah nak menghabiskan duit kat situ... not yet....




Tuesday, November 6, 2012

W.H.Y

I've talked to Him. He has the answer. I don't. He is not telling me...... yet, I guess! I have to talk to Him again and again. Non stop, I presume. I'm in a puzzle. Still in a puzzle. I don't know where to start. I don't know what to do. I don't know how to react.
 
Perhaps, I just have to ignore. Just pretend nothing was happening. It was only your imagination, Neeza.. said my instinct. It was nothing, said my instinct again.
 
Really? Was it really my bad imagination? Another bad one in my head told me to blame, curse and hate. Am I a better person than the person if I were to do that? Oh dear....
 
I just wanna know why the person has changed abruptly? The used to be friendliness is no more. There is no more laughter. I am sad. Really really sad... Now, I only have one question.... WHY?

Thursday, November 1, 2012

Bercuti di Kota Tinggi Johor

Ada seorang adik Neeza bertugas di Kota Tinggi Johor. Untuk hari raya haji tahun ni, dia menjemput kami semua beraya di rumahnya. Kiranya dia jadi host lah. Alhamdulillah, abang setuju untuk join. Kami bertolak sehari sebelum raya iaitu Khamis 25 Oktober 2012, lepas solat asar. Jalan slow sikit. Banyak kenderaan atas jalan raya.
 
Kami singgah di hentian sebelah Bemban untuk buka puasa. Oh ya, hari Khamis tu ialah Hari Arafah. Di sunatkan berpuasa. Ada hadith yang mengatakan, kalau kita puasa sunat Hari Arafah, dosa kita untuk setahun yang lepas dan setahun yang akan datang akan diampunkan. InsyaAllah. Neeza dan Abang pun turut serta. Alhamdulillah, kami dapat puasa tahun ni.
 
Punyalah penuh hentian sebelah tu. Kenderaan ber'jujuk' bak kata orang klantam hehee.. Ada orang solat di pondok-pondok berteduh. Kami jamak ta'khir, solat di rumah adik Neeza bila sampai. Anak-anak sibuk nak ke toilet. Budak-budak bukan boleh cakap tunggu kan... Selesai makan, kami bergerak. Walaupun highway, rasa macam jalan biasa sebab terlalu banyak kenderaan dan slow. Mungkin faktor hujan atau mungkin faktor ada 2 lane je highway tu.
 
Kami tiba dalam jam 9. Semua adik beradik ada kecuali adik number 2. Dia dan isteri tak dapat cuti. Masa sampai tu, ma dan Lin, adik ipar Neeza sibuk di dapur menyiapkan juadah raya. MasyaAllah!! Banyak jugak.
 
Pagi raya, seperti biasa, yang lelaki pergi solat raya. Teringin nak ikut tapi mengenangkan anak-anak kecil nak disiapkan, tak jadi. Macam-macam juadah raya Ma dan Lin buat...

 
Top left - juadah Ma dan Lin masak. Kebanyakannya Lin yang masak. Sejuk perut adik Neeza, wife dia pandai masak sekarang. Alhamdulillah..
 
Top right - juadah yang Ibu dan nenek di Ulu Yam sediakan. Sangat bermacam.. Alhamdulillah..
 
Gambar bawah - Shahmey sudah tersilap Ummi. Dia tido masa sampai rumah nenek. Bila bangun, dalam mamai-mamai, dia pergi peluk adik tu. Diorang kata muka Neeza dan adik tu akan akan :)
 
Gambar last - mee bandung made in malaysia hehee..
 

 
Top - buaya air dan bukan buaya darat okayyyy.... Kami pergi Taman Buaya di Teluk Sengat, dekat dengan Kota Tinggi sehari selepas raya :)
 
Bawah - jambatan ke Penawar dengan model-model yang tak dibayar :D
 

 
Top left - Insan-insan yang tersangat berani memegang buaya. Boleh lah pegang buaya kecik. Cuba suruh pegang buaya besar. Kecut semua... heheheh..
 
Top middle - ini lah telur buaya. Tak tau kenapa dia letak dalam fridge air tu. Kalau lah ada yang terebus.. hehee.. sodaaappp!!!
 
Top right - rangka kepala buaya. Tak tahu kenapa diorang letak situ. Nak jual kot.
 

 
 
Top left - Neeza sempat jumpa Shikin, sahabat baik yang dah lama balik ke Malaysia. Dapat hilangkan rindu.. tapi sekejap sangat jumpa. Tak puas. Dulu Shikin duduk Jubail. Shikin sangat kurus sebab busy dengan bisnes restoran di Pasir Gudang. Ashikin Cafe. Sesapa duduk sana, pergi lah restoran dia ya :)
 
Top right - Bersama Shikin dan anak-anak. Bakal menantu tu.. hehehe.. memandai aje Neeza ni. Sape lah berkenan kan anak-anak Neeza tu kan.. ;)
 
Below - Kami visit anak sedara, Najwa di Gelang Patah. Kebetulan, mak sedara dia belah mak dia baru bersalin. Masuk je rumah, terus bau baby... :) bestttt....
 

 
Hari last di Johor, kami ke Parit Yusof. Anak sepupu Neeza, Latif kahwin dengan orang Parit Yusof. Orang rumah Latif, Filzah sangat kecil dan comel. Jeles jugak tengok pinggang dia.. 1/3 dari pinggang Neeza kot kehkehkehhh...
 
 

Wednesday, October 24, 2012

Restoran Zam Zam Seksyen 9

Petang tadi masa dalam kereta lepas ambik Kakak and Coan, Kakak bercerita dia ikut Ustazah cari souvenir. Then mereka nampak satu restoran ni. Mereka plan nak buat dinner grade 6 kat situ. Dia bagi tahu nama restoran tu... Zam Zam. Ada makanan arab. Ting!!!! Idea sudah datang..
 
Hari ni kan hari spesel Ummi dan Abah. Tahun ke 13 selepas Abah melafazkan 'Aku terima nikahnya Nor dot dot dot dengan mas kahwin nya sekian sekian sekian..'. Alhamdulillah. Pelbagai suka duka masam pahit manis telah kami tempuhi. Semuanya untuk mematangkan kami, InsyaAllah.. Semoga kami hidup bahagia hingga ke syurga. Aameen...
 
Besar jugak restoran ni. Di bangunan dah tulis Zam Zam. Bila masuk, sebahagian je rupanya restoran tu. Selebihnya ada kedai ice cream, kedai jubah dan abaya. Tak sure pulak kalau ada kedai lain. Tak habis survey sebab teruja nak tahu apa lah yang ada dalam menu ;).
 
Kami duduk di meja 6 kerusi. Sesuai lah dengan kami 6 beranak. Ada juga meja yang banyak kerusi lagi :). Duduk situ, waitress datang bagi menu. Bila tengok menu tu in English, Neeza pun order in english. Dok terasa macam kat Saudi sebenarnya :P. Bila waitress tu balas in english dengan fasihnya, tak lah rasa berlagak bersalah sangat. Rupanya ramai waiter arab daaa.. Neeza tak nampak sebab duduk membelakangkan audience.
 
Kami order lahm mandhi, lahm kabsah, grilled chicken and fries, fries itself, humus, mushroom soup, warak inab, watermelon juice, barbican strawberry dan mint tea. Tak lama lepas tu, sorang waiter arab datang tanya betul ke kami order warak inab. Neeza iya kan lah. Dia kata warak inab habis. Hmmm.. ya ke habis?? ke tak buat sebab takde peminat? Takpe, next time kalau datang lagi, nak order lagi.. nak tengok habis ke tak heheee..
 
Food sampai kami makan.. Alhamdulillah. Nak kata sesedap kat Jubail, tak lah sangat tapi boleh la... Boleh la untuk hilangkan rindu pada Jubail.. sob! sob! Tapi mint tea Rabea memang sedap.. sama rasa dengan kat Jubail. Cuma kurang mint.. lain kali kena mintak extra mint lah kot ;)
 
Harga? Dalam seratus lebih.. berbaloi2 rasanya.. Alhamdulillah..
 
 
 
 
Membelek menu sebelum order :)
 
 
 
hmmmm.. pilih jangan tak pilih...
 

 
haaaa... main course ;)
 

 
the place!
 



Eh! ada hadiah laaa... jazakallah khair Abang... :)
 
 
 

 
Lahm Kabsah - saya punya! saya punya!
 
 

 
Grilled chicken - Kakak dan Coan share tapi tak habis pun.. sayang nya laaa...
 
 



Hummus and khubus - tak habis jugak.. hmmm...
 
 
 

 
Mint tea! Neeza sorang yang belasah..
 
 

 
Mushroom soup untuk Sumeyyah
 
 

 
Lahm Mandhi Abang punya. Daging lagi banyak dari nasi..
 
 

 
Watermelon juice and barbican strawberry.. Sedap!!
 
 

 
Banyak kan lemak daging ni.. ish ish ish...
 
 
 
 
 
 

Tuesday, October 23, 2012

Gerai depan Shell (bergambar)

Neeza pernah cerita pasal gerai yang Neeza kunjungi setiap pagi sebelum hantar anak-anak ke sekolah hari tu. Baru-baru ni, Neeza jadi papparazzi, snap gambar dia. Segan nak ambik depan-depan. Lagi pun, tak pasal-pasal dia jengah blog ni. Heheee.. Karang, sambil-sambil bungkus nasi lemak, dia ulas cerita kat blog pulak huhuuu..
 

 
Gambar wanita di atas terpaksa di mosaic kan sebab dia tak menutup aurat. Nanti tambah dosa orang yang melihatnya.. Juga, mana lah tahu satu hari dia menutup aurat, takdelah orang tengok dia tak menutup aurat lagi kan.. InsyaAllah.. Nampak tak SHELL tu? Gerai dia betul-betul depan muka pintu SHELL tapi seberang jalan.
 
 

Gambar ni di snap pada hari lain. Sebelum dia sampai, orang dah menunggu di gerai dia. Punya lah bagus. Mungkin sebab dia jual murah. Sebungkus nasi lemak kosong yang melambak nasinya baru RM1. Kuih RM1 untuk 3 ketul.
 
 

 
Masa kami nak balik, sempat lagi Neeza snap gambar ni. Ramai kan orang. Menanti dengan sabar dia membungkus :)
 


Sunday, October 21, 2012

Desa Water Park Sungai Park

Kami datang sini hari Ahad minggu lepas. First time for me. My lil sister yang recommend tempat ni. Bayaran masuk RM24 for adult and RM17 for the kids below 12. Untuk kids less than 2 feet, free. None of us qualified for the free ticket. My lil brother dapat special discount sebab dia OKU. Half price! Okay lah kan daripada tak dapat apa. Kalau di Saudi, free aje for OKU ni.
 
Semua mandi except me and ma. Malas nak membasahkan diri sebab nanti bila keluar akan melekat-lekat baju di badan. Memang teringin tapi biar lah dulu. Kena cari baju yang tak melekat dibadan baru boleh datang untuk mandi ;). Elok jugak tak mandi. Boleh tolong jagakan baju-baju dan barang-barang berharga. As if ada orang nak ambik pun kan.. hehehe..
 
Ada 3 pool besar. Kat tengah, wet playground for the kids. Sumeyyah turun naik gelongsor air tu sorang-sorang, rasanya lebih dari 5 kali. MasyaAllah! Berani betul. Tapi of course lah guard tu jaga kat atas. Bila dia nak lepaskan Sumeyyah, dia whistle kat guard yang jaga bawah untuk sambut.
 
Mereka mandi, naik untuk makan, then mandi lagi, then naik makan lagi then mandi lagi. Kalau ikutkan, nak mandi lagi tu. Tapi, since tempat ni dah nak tutup at 6pm, kenalah kami beransur pulang.
 
Before this, kami pernah pergi Ayer Keroh water park. Lagi besar dari ni. Tapi penat lah nak berjalan. This one is better since anak-anak kami pun kecik lagi.
 
Oh ya, lupa nak cerita pasal food. No food is allowed! Mereka akan check semua bag yang di bawa. Kalau guard tu sangat efficient, dia akan seluk dalam bag. Kalau guard tu malas tak berapa nak efficient, dia rasa dari luar je. Secara jujur, memang kami bawa makanan untuk alas perut. Roti krim dan sambal serta air mineral botol kecil. Letak dalam poket seluar. Tapi memang lah tak cukup pun. Kami beli food kat dalam tu. Mahal tu memang lah. Rasa, alhamdulillah. Sedap jugak. Tak lah marah sangat bila harga mahal tapi tak sedap kan. Kami beli burger, nasi goreng, mihun goreng, kuih muih, waffle dan junk food for the kids yang pantang tengok junk food grrrrrrr... Rasanya harga food in total lebih dari harga tiket. Kalau nak sewa float, kena bayar RM15 each. Nanti bila return, dia bagi balik RM5.
 
Overall, okay lah tempat ni. Boleh datang lagi. Kalau nak jimat sikit lagi, paksa semua orang jangan naik sebelum betul-betul lapar dan sebelum betul-betul puas mandi. Tapi... boleh ke nak buat macam tu? Mereka bukannya robot kan. Kalau Sumeyyah and Shahmey tu, suka-suka je bila diorang nak mintak food.
 

Abah menjadi penjaga setia 2 kanak-kanak riang



 
Playground dalam air. Memang lah seronok :)
 
 
 

 
Yang ni pun nampak best kan ;)
 
 

 
Bapak-bapak melayan anak masing-masing ;)
 
 

 
Adikku 'selambak' kat atas float. Orang nak naik, dia nak juga. Layaaannn...
 
 

 
My precious :) MasyaAllah! 



 
Qawiem melayan Sumeyyah main gelongsor air :)



 
Sumeyyah bersedia untuk dislidekan oleh abang life guard ;). Rasanya lebih dari 5 kali dia main benda ni. Tak puas-puas.
 



 
Kanak-kanak dari tadika taktau datang mandi manda bersama cikgu-cikgu mereka. Ada yang bawa mak ayah sekali. Bukan senang some parents nak melepaskan anak di tempat macam ni ;)
 
 

 
Kanak-kanak tadika. Elok je berbaris :). Dengar je cakap cikgu.


 
 
Bonda yang tak nak mandi. Dia nak teman Neeza agaknya ;)
 
 
 
 
Peaceeeeeee.... Meyyah tak suka gado-gado tauuuuu.. :D
 
 
 
Ada satu incident jadi masa kami mula-mula sampai. Kami ditemukan dengan satu group ni yang agak kurang ajar dengan orang tua. Bukan lah semua. Tapi takpelah. Biarkan mereka. Semoga Allah beri petunjuk dan ampunkan mereka. Aameen..

Tuesday, October 16, 2012

Maybank oh maybank

Hajat di hati nak buka another account. Susah bila duit sendiri bercampur dengan duit sewa homestay. Tak pasal-pasal 'terbelanja'. Bukan tak boleh tapi susah nak buat accounting nanti. Walaupun tak banyak, still lah kan. Duit homestay tu kalau boleh nak guna untuk tolak balik loan rumah and upah orang yang menjaganya.
 
Jadi, pagi-pagi Neeza dah keluar. Ingat nak short cut. Sekali tersesat pulak. Entah kemana aje lah Neeza pergi. Lepas tu nampak area yang agak familiar. Masuk je. Then ikut lah jalan yang jauh gitu :).
 
Sampai di maybank, Neeza queue. Officer tu tanya nak buat apa. Dia mintak IC. Then dia kata, kena bawah proof of residence sama ada bil air @ bil api. Aduh! Kena balik lah jawabnya. Neeza patah balik. Kali ni cerdik sikit. Tak sesat dah hehee..
 
Lepas dapat bil api, pergi semula maybank. Duduk depan officer tu. IC scanner dia rosak. Dia suruh Neeza naik untuk scan kat atas. Huh?? Kerja saya ke puan? Masalah saya ya bila scanner puan rosak? Tapi cakap dalam hati je lah kan. Sangat customer friendly maybank ni! Takpe. Ikut kan saja. Neeza naik atas. Pergi satu counter ni, dia kata "saya dah ada customer ni". Okay.. takpe lagi. Pergi next counter. Dia buat. Then Neeza turun bawah semula.
 
Neeza dah duduk depan officer tu, dia boleh buat kerja lain. Key in data yang rasanya tak settle dia buat semalam. Hello!! Kalau ya pun nak siapkan kerja semalam, tunggu lah masa takde customer kat depan. About 2-3 jugak lah dia key in. Dalam pada tu, Neeza tanya dia, boleh ke nak syncronize 2 maybank account dalam 1 account maybank2u? Dia tak faham. Neeza explain lagi. 2 kali baru dia faham. Then dia tanya, "dah ada account ke sebelum ni?". Neeza cakap lah dah ada. Dia suruh colleague dia yang duduk sebelah check.
 
Statement yang lebih hangin pun keluar "tak boleh ada lebih dari satu account". Ini memang pelik. Neeza bagi tahu dia yang husband Neeza baru je buka account baru. Dia kata, tahun bila tu? Baru lagi la.. Tak sampai 2 bulan pun. Dia still kata tak boleh. Neeza check dengan Abang, officer tu bagi tahu tak boleh tapi dia lepaskan aja. Ye lah. Amaun yang Abang nak masukkan tu banyak. Memang lah dia bagi kan.
 
Yang buat Neeza geram sangat ialah, kenapa dia tak tanya awal-awal. Kenapa dia tak check masa dapat IC tu? Dia suruh kita turun naik tangga, dia ingat kita ni office boy dia ke? Dia tak boleh ke mintak colleague yang buat? Nampak colleague dia tak buat apa pun. Ke memang macam tu? Customer yang kena buat? Awak menyusahkan orang, jangan sampai awak pulak disusahkan nanti. Tahu lah awak pregnant. Muka dah lah tak reti nak senyum. Suruh orang pulak buat kerja awak. Sakit betul rasanya hati bila deal dengan maybank ni.
 
Dulu kami pernah kena dengan Maybank Kuantan. Sampai kami tutup semua account anak-anak dan buka account Tabung Haji. Puas hati. Sekarang Maybank Seksyen 20 Shah Alam pulak buat macam ni. Macam ni ke yang dikatakan mesra pelanggan? Hampeh!!
 
 
 

Thursday, October 11, 2012

Lemang Kijal

Lepas dinner semalam, kami makan lemang. Ma beli di Kijal. Tapi bukan yang berderet kat tepi jalan tu. Divert sikit. Penjual ni nama Mak Long. Rasa lemang ni memang sedap.. Sangat sedap! MasyaAllah!!
 
Hari ni ada lagi lemang tu. Ma plan nak buat rendang. Jadi, Neeza pergi pasar beli ayam, serai, daun kunyit, kerisik dan lain-lain. Cari santan takde lah pulak. Selalu tu banyak je. Neeza tanya makcik kedai pasar tu. Dia kata,
 
"Habis lah nak.. tadi orang masjid beli. Dia tak bagi tahu awal.. errr.. kelapa ada. Nak?"
 
Neeza pusing ke belakang sambil fikir, adoiiii.. malasnya la nak memerah santan. Then makcik tu kata,
 
"Haaaaaaaa... tahu lah tu.. tahu dah bila pusing pusing tu.. dia malas lah tu... heheee.."
 
kehkehkehehh!!! Neeza pun gelak besar. Bijak sungguh makcik tu. Tabik spring lah makcik.. hehee..



gambar ni pinjam google ;)

Kemalangan maut di Kemaman 10 Oktober 2012

Semalam Ma dan adik Neeza datang dari Kemaman naik bas. Mereka naik bas tengahari. Sampai sini dalam pukul 7 malam. Masa kami makan malam, Neeza terdengar berita di tv tentang berita kat bawah ni. Terkejut jugak. Tapi tak lah risau sebab Ma dan adik dah ada di rumah. Alhamdulillah.
 
Rupanya ada orang risau. Mak Lang Neeza (kakak Ma) yang risau. Bila dia dengar berita tu, dia ingat bas tu bas yang Ma naik. Lagi pulak bila nama Kemaman di sebut. Tempat kemalangan tu pulak memang dekar dengan rumah kami. Pada sape nak tahu berita tu, boleh baca di bawah (copy dari BERNAMA). Semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh mereka. Aameen...
 
=============================================================
 
KEMAMAN: Seorang ibu bersama tiga anaknya adalah antara enam yang maut dalam kemalangan yang membabitkan kereta mereka dan sebuah bas ekspres di KM129.65 Jalan Kuantan-Kuala Terengganu, berhampiran Meraga Beris di sini, awal pagi tadi.

Ibu berkenaan ialah Noran Ali, 39, dan anak-anak perempuannya Nursyazleen Norizan, 12, Nur Syardiena, 9, dan Nurkhairatul Najiha, 4.
Dua lagi yang maut dalam tragedi kira-kira 4.30 pagi itu ialah saudara mara mereka iaitu Wan Aspisar Wan Abd Kadir, 43, dan Khairudi Omar, 31, yang memandu kereta berkenaan.

Dua lagi anak Noran iaitu Nursakinah, 17, dan adiknya Nursyafura, 13, cedera parah dan sedang dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kemaman, Deputi Superintendan Abdul Marlik Hakim Johar, berkata kemalangan dipercayai berlaku apabila kereta Perodua Viva yang dinaiki mangsa hilang kawalan akibat muatan berlebihan sebelum terbabas dan merempuh bas ekspres berkenaan.

Beliau yang berada di Hospital Kemaman di mana mayat mangsa ditempatkan berkata rempuhan secara berhadapan itu menyebabkan mangsa maut di tempat kejadian.

Semua mangsa berasal dari Kampung Gong Pauh kecuali Wan Aspisar dari Kampung Bukit Mentok.
"Siasatan awal mendapati kereta itu memasuki laluan bertentangan sebelum berlaku pertembungan dengan bas ekspres berkenaan," kata Abdul Marlik.

Beliau berkata pemandu bas ekspres tersebut bersama 23 penumpang yang sedang dalam perjalanan dari Kota Baharu ke Kuantan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Tinjauan Bernama mendapati kawasan kemalangan terletak di laluan yang lurus berhadapan Sekolah Kebangsaan Meraga Beris dan menurut beberapa penduduk, di kawasan berkenaan memang sering berlaku kemalangan maut.

Sementara itu, suami kepada Noran, Norizan Othman, 49, berkata beliau reda dengan ketentuan Illahi dan menambah jenazah ahli keluarganya akan dikebumi di Tanah Perkuburan Kampung Gong Pauh selepas solat asar.

Beliau juga berkata pihak hospital memberitahu keda-dua anaknya yang sedang dirawat mengalami kecederaan teruk di kepala dan badan namun berada dalam keadaan stabil.

"Saya hanya akan menziarahi mereka selepas menguruskan urusan pengkebumian adik-adiknya di sini," katanya. - BERNAMA

Wednesday, October 10, 2012

Jerry, you stink!

Since a few days I smell something that I never wanna smell. I told Abang about my suspicion. He asked me to check myself. Oh well! I don't think so. I would vomit for the whole day if I am to find something that I have expected. A dead jerry!
 
This morning, Abang told me he smell a dead jerry. Again, I asked him to check. Still he asked me to do it. Then, I went out to buy breakfast and send Coan to school. When I arrived home, I saw Abang came out from the room downstairs. Abang did it!! Wahooooo!!! Alhamdulillah..
 
True enough, he found a dead jerry / mickey / mouse / rat or whatever you wanna call it, in one of the boxes. Abang has thrown the box away and cleaned the floor. Selamat.. tak payah Ummi buat ;)
 
 


I sprayed the room with Calvin Klein CK One. Takpe.. habis sebotol CK One pun Neeza sanggup.. daripada bau yang eeeuuwwwww tu...

Monday, October 8, 2012

Habbatussauda dan Saffron

Ini iklan tak berbayar. Blog saya, produk saya jual. Jadi, iklan ini free :D.
 
Siapa pernah dengar habbatussauda? In English, mereka panggil black seed. Melayu panggil jintan hitam. Arab yang panggil habbatussauda. Maksud habbatussauda tu sendiri bijian hitam. Ramai yang tahu kebaikan habbatussauda ni. Hari ni Neeza nak kongsi sedikit tentang kebaikan habbatussauda ni:



Quote:

 Rasulullah S.A.W sendiri ada menyebut mengenai kelebihan Habbatus Sauda iaitu sabdanya:
 
“Hendaklah kamu memakan habbatus sauda (jintam hitam) kerana ia mengandungi ubat untuk segala jenis penyakit melainkan al-Saam (mati).”
 
(Riwayat at-Tirmizi).
 
 
Antara kebaikan yang dikenal pasti ialah:
 
  • - Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • - Antiarthritis, mengubati reumatik.
  • - Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • - Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • - Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • - Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • - Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • - Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • - Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • - Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan hempedu.
  • - Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • - Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • - Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
 
Sebotol minyak habbatussauda hanya RM40. Ia boleh tahan selama sebulan setengah jika diambil 1/2 sudu kecil setiap hari InsyaAllah. Sila email neeza_ramli@yahoo.com sekiranya berminat. Pembelian secara borong (minimum 12 botol) akan diberi harga istimewa. Pengedar juga di alu-alukan :)
 
 
Satu lagi produk yang Neeza jual ialah Saffron. Ramai yang tahu saffron digunakan dalam masakan seperti nasi beryani untuk mencantikkan warna nasi dan menyedapkannya lagi. Tak ramai yang tahu saffron juga digunakan secara tradisional dalam perubatan. Saffron atau ada yang panggil za'faran ialah sejenis bunga yang ditanam untuk stigmanya. Stigma tu yang jadi ubat. Harganya mahal, dah macam harga emas. Antara kebaikan saffron yang dikenal pasti ialah:
 
 
  • kaya dengan vitamin B1
  • kaya dengan vitamin B2
  • mampu merawat jerawat dan penyakit kulit
  • kandungan antioksidanya yang tinggi.
  • melembutkan kulit.
  • mencegah jeragat.
  • membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan (dengan meletakkan 2 atau 3 urat filamen safron ke dalam susu-kepercayaan rakyat India.)
  • merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia.
  • menurunkan tekanan darah.
  • mencegah asma.
  • merawat bengkak hati atau hepatitis A dan B.
  • menambah tenaga.
  • meningkatkan daya imunisasi badan.
  • mengatasi masalah kitaran haid yang tidak teratur.
 
Sebotol Saffron 3gm yang kami jual hanya RM60. Harga pasaran RM90 ke atas. Sekiranya berminat, sila private message atau email neeza_ramli@yahoo.com. Harga istimewa untuk pembelian borong (12 botol ke atas).
 

 

Friday, October 5, 2012

Apam beras kegemaran Abang

Lagi cerita makanan. Siapa yang bosan, silakan pergi jauh-jauh shooh.. shooh.. hehehe.. halau manje gitewwww.. :D. Sebelum kita tengok gambar makanan tu, kita cerita sikit dulu. 
 
Antara tugas seorang isteri ialah menjaga makan pakai suaminya kan. Sebab tu lah setiap pagi, sebelum keluar beli breakfast dan hantar anak sekolah, Neeza akan tanya suami terchenta dengan manjanya, 'Abang nak makan apa pagi ni?' without fail. Tapi pagi ni terlupa lah pulak. Jadi, bila cik Abang ku nampak Neeza dah keluar, dia pun pergi jengah kat pintu. Coan kata 'Ummi, Abah ada kat pintu tu'. Baru lah Ummi Coan teringat yang Ummi lupa tanya Abah nak makan apa pagi ni. Kebetulan pulak, anak-anak lupa nak salam serta peluk cium Abah sebelum pergi sekolah. Ummi pun apa lagi, 'Cepat pergi salam abah. Tanya sekali abah nak apa ya' hehehe.. boleh pesan-pesan pulak kaaan...
 
Bila anak-anak masuk kereta, Coan cakap 'kalau Ummi pergi kedai makcik, Abah nak pau. Kalau ummi pergi kedai abang tu, Abah nak apam'. Senang kerja Ummi. Untuk Apam 2 ketul tu, tak payah lah Ummi susah-susah nak mengukus sampai berjam-jam. Lagipun yang makan cuma Abang je. Anak-anak makan lah jugak tapi sikit bebenor. Jadi, tak payah buat. Beli aje senang. Rasa dia pun consistent. Kalau Ummi buat, kejap manis, kejap tawar dan kadang mungkin masin sebab tersilap letak garam kehkehkehhh... Kan Neeza sayang Abang... hehee..
 
Sekarang, kita tengok gambar apam kegemaran cik abang ku sayang... taraaaa!!!
 
 


Gambar ni orang punya. Neeza pinjam degan google. Abang tak suka kelapa tu. Jadi, Neeza takdelah ambik kelapa untuk Abang... :)
 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin