Rajin-rajin lah click ya :)

Monday, October 8, 2012

Habbatussauda dan Saffron

Ini iklan tak berbayar. Blog saya, produk saya jual. Jadi, iklan ini free :D.
 
Siapa pernah dengar habbatussauda? In English, mereka panggil black seed. Melayu panggil jintan hitam. Arab yang panggil habbatussauda. Maksud habbatussauda tu sendiri bijian hitam. Ramai yang tahu kebaikan habbatussauda ni. Hari ni Neeza nak kongsi sedikit tentang kebaikan habbatussauda ni:



Quote:

 Rasulullah S.A.W sendiri ada menyebut mengenai kelebihan Habbatus Sauda iaitu sabdanya:
 
“Hendaklah kamu memakan habbatus sauda (jintam hitam) kerana ia mengandungi ubat untuk segala jenis penyakit melainkan al-Saam (mati).”
 
(Riwayat at-Tirmizi).
 
 
Antara kebaikan yang dikenal pasti ialah:
 
  • - Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • - Antiarthritis, mengubati reumatik.
  • - Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • - Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • - Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • - Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • - Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • - Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • - Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • - Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan hempedu.
  • - Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • - Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • - Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
 
Sebotol minyak habbatussauda hanya RM40. Ia boleh tahan selama sebulan setengah jika diambil 1/2 sudu kecil setiap hari InsyaAllah. Sila email neeza_ramli@yahoo.com sekiranya berminat. Pembelian secara borong (minimum 12 botol) akan diberi harga istimewa. Pengedar juga di alu-alukan :)
 
 
Satu lagi produk yang Neeza jual ialah Saffron. Ramai yang tahu saffron digunakan dalam masakan seperti nasi beryani untuk mencantikkan warna nasi dan menyedapkannya lagi. Tak ramai yang tahu saffron juga digunakan secara tradisional dalam perubatan. Saffron atau ada yang panggil za'faran ialah sejenis bunga yang ditanam untuk stigmanya. Stigma tu yang jadi ubat. Harganya mahal, dah macam harga emas. Antara kebaikan saffron yang dikenal pasti ialah:
 
 
  • kaya dengan vitamin B1
  • kaya dengan vitamin B2
  • mampu merawat jerawat dan penyakit kulit
  • kandungan antioksidanya yang tinggi.
  • melembutkan kulit.
  • mencegah jeragat.
  • membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan (dengan meletakkan 2 atau 3 urat filamen safron ke dalam susu-kepercayaan rakyat India.)
  • merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia.
  • menurunkan tekanan darah.
  • mencegah asma.
  • merawat bengkak hati atau hepatitis A dan B.
  • menambah tenaga.
  • meningkatkan daya imunisasi badan.
  • mengatasi masalah kitaran haid yang tidak teratur.
 
Sebotol Saffron 3gm yang kami jual hanya RM60. Harga pasaran RM90 ke atas. Sekiranya berminat, sila private message atau email neeza_ramli@yahoo.com. Harga istimewa untuk pembelian borong (12 botol ke atas).
 

 

6 comments:

cHeRyNa PiReS said...

bukan ketika tgh bln tapi insyaAllah rasa mau contact utk saffron tu sebab sangat paham khasiatnya:)

good job kak...simple dan berkesan:)

pB said...

semoga bisnes berjalan lancar

Neeza Shahril said...

Salam Sha,

kalau berminat, email akak ya Sha. Nanti akak bagi phone number ;)

-----------------------------------

Salam Kak Da,

Aameen...

maza said...

maza sudah beli satu botol jintan itew..

setelah sebulan ia masih sebotol juga..

sekali lupa nak makan daaa.. hehehe

balik karang mau telan jua barang sesdudu gitew. ahaks!.. hehehe

m.u.l.a.n said...

haaa...nnti kita roger2..

Neeza Shahril said...

Salam Maza,

rugi lah tak minum jintan tu... bagus untuk kesihatan. Minum lah ya..

-----------------------------------

Salam Mulan,

okay.. roger.. roger.. ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin