Rajin-rajin lah click ya :)

Saturday, December 15, 2012

Hanya Pada Mu...

Senyap sunyi pagi ni. Maklum lah weekend. Lepas Subuh, ramai yang opt untuk tidur semula dengan alasan, cuti... ni lah masanya nak tidur lama. Tapi mengikut satu study, kalau kita buat macam tu, kita akan merosakkan timing tidur pada hari-hari biasa. Nanti nak bangun pagi jadi malas walaupun pada hari bekerja. Our biological clock tak faham weekend. Yang dia faham, kalau semalam tidur lama, hari ni pun nak tidur lama jugak :).

Okay, itu bukan main topic Neeza hari ni. Sejak kebelakangan ni, Neeza rasakan something is not right somewhere. Ada sesuatu yang membuatkan Neeza tak berapa gembira. Ada insan yang buat sesuatu yang sedikit melukakan hati. Reason, Neeza tak tahu. Nak dengki? Takde apa yang perlu dengki pun. Sakit hati? Kenapa pulak sakit hati? Saja-saja? Mungkin lah. Itu lah jawapan terbaik. Tapi, pernah kah orang itu terfikir akibat dari perbuatan dia? Kalau dia terfikir, pastinya dia tak buat macam tu. Sedih jugak sebenarnya... Kalau difikirkan sangat jadi serabut. Walaupun begitu, ada juga cerita gembira yang lain dari cerita sedih tu. Cuma, sebagai manusia biasa, bila cerita duka ada, kita lebih memikirkan cerita duka tadi. Cerita gembira tu akan dilupakan sekejap.

Bila terjadi macam ni, baru lah ingatan kepada Allah tu lebih dari biasa. Neeza buat conclusion, semua ini datang dari Allah. Betul... tiada yang kebetulan. Tiada apa yang terjadi didunia ini tanpa izin dari Nya. Allah yang aturkan semuanya. Jadi, rasanya, tak perlulah Neeza terlalu emosi dalam memikirkan masalah yang sangat ringan tu. Teruskan berdoa dan berdoa. Allah sentiasa mendengar wahai Neeza. Semua masalah ini adalah ujian DariNya. Dia nak tengok Neeza kuat ataupun cepat melatah. Allah uji sebab Allah sayang. Kalau Allah tak sayang, pasti Allah biarkan Neeza hanyut dan lupakan Dia...

Anyway, berita gembira itu merupakan rezeki yang Allah bagi. Balance lah agaknya. Bila ada berita duka, berita gembira pun ada. Alhamdulillah... Indahnya ciptaan Tuhan.. Subhanallah!!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin